31.7.10

Evelyn Sepp: Auuu, Eesti politsei!

Igal asjal on piir ja minu karikas sai ametlikult üle ääre täis reede hilisõhtul, kui tegin taas oma tervisespordi ringi Stroomi metsa ja ranna areaalis.

Nimelt lugu järgmine:

Proloog

Esimese tõsiselt kurjkuulutava tähelepaneku alkoholi tarbimisharjumuste muutumisest oma kodukandis tegin ma paar aastat tagasi, kui Riigikogu muutis seadust ja alkoholi müügikeeld nihkus hilisemaks ning ühtlustus üle Eesti. Paar tundi pikenev riiklik müügiaeg tehti ju ikka selleks, et ka pealinna inimesed ei peaks mingil juhul muutma oma tarbimisharjumusi ... Sic!

Väline tähelepanek oli ühene - nimelt sinnamaani ei olnud joodikud Sroomi rannapargis just massiline nähtus. Pärast seda hakkas neid seal olema aga tihti ja palju. Eks siis haarati taastulnud ostuvabaduse kütkes hilisõhtul veel viimased varud mõnest lähedalasuvast alkopoest ja siirduti siis parki end tankima.

Ja mida aega edasi, seda enam selline publik seal räuskab, laamendab ja läbustab. Nii talvel, kevadel, sügisel kui suvest rääkimata. Algul oldi vaiksemalt ja vähemkesi, nüüd juba varjamatult ja hulgakesi ja äärmiselt kärarikkalt ning karistamatult.

Jaanipäeval ju kannatad ära kui näed sellist pilti. Uue aasta vastuvõtmise öösel kah. Mingi tolrentsus ju ikkagi peab olema, aga ...

Igal tavalisel tööpäevaõhtul, nädalavahetusest rääkimata ning suvalisel kellajal on kord selles ranapargis jõudnud sinnamaani, et seal olemine ei tundu enam turvaline. Just seda ma reede õhtul ka kogesin.

Kuhjas räuskavaid, läbustavaid silmini purjus inimesi, kellest suur osa olid kaugele nähtavalt alaealised. Lõkked kohtades, kus neid ammugi teha ei tohi ning hulk purupurjus seltskondi parklas autode vahel jne.


No ei olnud tore. Ja kui ma kogu selle pikalt talutud ja nüüd üleääre tunde tekitanud vaatepildi juures mõtlen ühele hiljutisele politsekommentaarile, siis tõmbuvad käed ikka rusikasse küll.

Kommentaar ise seisnes selles, et kui ajakirjanikud arendasid teemat, et mida riigi ja kõik institutsioonid saaksid ja peaksid tegema nüüd ja edaspidi, et peatada juba pea 70 - inimeseni küündiv uppumiste ralli, teades, et enamus neist on juhtunud purjus inimestega, siis teatas see Eesti Politsei esindaja, et ega ajakirnaik ometi arva, et politsei peaks hakkama rannaliste purjutamist avalikes kohtades kontrollima ja trahvima!?

Teate, kulla Eesti Politsei, PEATE KÜLL, sest Eestis ei ole alkoholi tarbimine avalikus kohas, kui see pole selleks spetsiaalselt ette nähtud, lubatud. Teiseks, kuna me kõik teame mida selle normi mittekontrollimine endaga kaasa toob ja kolmandaks, me teame ju ka kõik, et poliseisiseselt on ette nähtud trahviraha kogumise ehk karistuskvoodid, et tööd planeerida. Ka riigieelarvesse on sisse arvestatud kogutav karistusteraha, nii et andke aga tuld. Ja tehke seda järjekindlalt. Ikka nii nagu te riigireetjaid ja valerahategeijaid heidutate.


Iga instituoon peab tegema seda, mis on tema võimuses.
Ja politsei minimaalne panus selles protsessis saabki olla see, et ta teeb oma tööd maksimaalselt.


Siin ei ole isegi millegi üle heietada. Kõik telekanalid on teinud oma rannareportaazhidega puust ja punaseks ette selle, mis randades toimub. Vetelpääste peab randades purjutamist oma kõige suuremaks hädaks, rahvatervisekaitsjatest rääkimata. Vasid osa poliitikuid on mures, et peaasi, et inimesed ikka jooks. Muidu lõpeb ju alkotootjatel ja -müüjatel töö. Ja et mitte midagi ei tohi põhiseaduslike lolliksminemise ja väljasuremie õiguse taksitamise - ehk peaasi, et inimeste tarbimisharjumusi ei muudetaks, vastu ette võtta!


Sest - uppumised uppumisteks. Sellised napsustanud tegelased lähevad sealt randadest ju parkidest edasi ja istuvad oma autorooli ja teevad suurema osa avariidest ja tapavad liikluses teisi inimesi. Nad lähevad sealt uljastena koju ja peksavad läbi või tapavad ära hulga kaaskodanike, sest nad on julgemad ja pahuramad kui tavaliselt. Ja nad lähevad ja röövivad ja varastavad teiste inimeste asju. Ja nad ei ole ka parimas töövormis, rääkimata sellest, et eestlased üldse kipuvad olema üks kiduv joodikrahvas, kes joob end ise surnuks ...


Ja neist seostest räägib meile ühemõtteliselt ükskõik milline statistika.



Eiploog


Nii et auuu, Eesti Politsei. Avaliku korra kaitse on ka teie põhiülesanne. Rääkimata Eesti põhiseaduses sätestatud peamise ülesande tagamisest - Eesti rahva ja kultuuri püsimajäämisele - kaasaaitamisest. Ja ma ei tea, mis saaks olla tõhusam kui asuda seda ülesannet täitma seal ja püüda läbi lõigata taimed juure pealt enne kui need kibedaid vilju hakkavad kanda.

Võib-olla on rannaliste ja pargis möirgajate klaastaara trahvid ning alkoholitarbimise kontroll ja nende kimbutamine must töö, aga tõesti, ammu oleks aeg küberruumist välja ronida ja teha seda kõige lihtsamat ja massilisemat ennetustööd ja seda tuleb teha tõesti ka rannas ja pargis, kui seadust rikkuvad inimesed ise on massiliselt sinna liikunud.



Jõudu tööle, härrased!

1 comment:

Karmen said...

Kas joomine pole mitte tagajärg (madal enesehinnang jne), mitte põhjus? Joomine näitab lihtsalt rahva vaimse tervise taset ja mitte joomisega ei ole mõtet võidelda (juba ette kaotatud võitlus), vaid mõelda, kuidas rahva enesehinnangut tõsta.