1.8.10

Evelyn Sepp:Eesti Ujumine 100 - Palju õnne!:)


Head sõbrad,



Eesti ujumise ajaloo kogumise ja jäädvustamise eest tulihingeliselt seisev Toivo Viilep pani umbes aastapäevad tagasi kokku Ujumine 100 ajaloo lühiloo. See algab järgmise sissekandega:


1910 - 1.augustil peeti Pirita jõel Kalevi korraldatud ujumisvõistlused, kus oli kavas 50 ja 300 meetri distantsid, viimase distantsi võitis Anton Õunapuu 7.47-ga. Võistlusujumise ajastu Eesti pinnal oli alanud.



See 100 aastat ujumist Eestis on olnud sama kirju, kui seda on olnud sajand Eesti ajalugu. Sellesse mahub nii võite kui ka kaotusi. Sõja-aastaid, küüditamisi, olümpiaootuste täitumist ning nende luhtumist.


Kuid igasse neis 100 aastas on mahtunud kuhjaga inimlikult magusat võidurõõmu ja eneseleidmisi. See ongi põhjus, miks leidub ikka ja jälle poisse-tüdrukuid, kes sammud basseini poole seavad, oma vanematele nõuliul häälel meelde tuletavad, et neil on unistus, mille poole pürgida.


Meil siin on õnneks küllaga eeskujusid, kelle kombel mõelda, et kui nemad said hakkama, saame meie ka! Ja kuigi Eestis on kõike napilt, on sellest ometi piisanud, et särada olümpiamängude medalitega, näha oma silmaga ära mõne maailmarekordi sünd, elada kaasa üle Soome lahe ujumisele või mõelda imetlusest hingetult kas või meisterujujatest prouade Nora Kutti ja Helle Stukise vägitegudele.


Sellesse sajandisse on mahtunud ka kolossaalseid ehitusplaane, kirbet tsemendilõhna ja taas ehitusplaane. Veel rohkem treernite mõttetööd ning ujumis- ja jooksukilomeetreid. Kuid kõige selle taustal on ujujaid saatnud ka tohutu hulk rongi- ja lennukilomeetreid ...


See kõik kokku ongi Eesti ujumise ilu ja valu - osa Eesti spordiajaloost. Ehk kõigi ala juures olnud ja selle arengule kaasa aidanud inimeste ühiselt valatud higi, veri ja pisarad ...


Südamlikud tänud ja tunnustus!




Ning veel - kui juubilarile enesele esimeseks tõsiseks juubeliks midagi soovida, siis seda, et igal Eesti ujujal oleks vähemalt 100 tulihingelist fänni ja järgijat! Veel parem kui tuhat või koguni kümned ja sajad tuhanded pöidlahoidjad üle maailma! See teeks meist mitte lihtsalt saja-aastase ajalooga spordiala, vaid kõige enam peresid puudutava ja liigutava spordiala Eestis. Mul on usku sellesse, ja Eesti ujumine väärib seda!


Palju-palju õnne!


Ja kui juba läheb juubeldamiseks, siis palume kõigil läbi astuda Tartus Eesti Spordimuuseumist, kus on avatud Eesti Ujumise 100.aastapäevale pühendatud näitus.


Juba 9. augustil algavad Euroopa Meistrivõistlused Budapestis, nädalapäevad hiljem astuvad meie noored ülesse Noorte Olümpiapäevadel Sigapuris ning meisterujujad Göteborgis ja 18.septembril kutsub Eesti ujumispere kõiki oma osalisi, toetajaid, sõpru- ja vihkajaid tähistama Eseti ujumise juubelit Tallinna Laululaval.


Täpsemat infot leiad juba EUL kodulehelt http://www.swimming.ee/





No comments: