9.2.07

Evelyn Sepp: kultuurist ja kaunitest kunstidest


Vaevalt, et leidub inimesi, kes siiralt usuks, et näiteks sellised kauneid elamusi pakkuvad kultuuriilmingud nagu seda on õhkõrnanana mõjuv ballett, alati glamuurne võistustants, iluvõimemine või iluuisutamine tegelikult nii kerged on, kui välja paistavad. Pigem on nende kergus illusioon. See pingutus, kannatused – higi, veri ja pisarad, mis nauditava taseme saavutamiseks valatakse – peavad hea esituse korral kõrvaltvaatajale märkamatuks jääma. Rõhk peab jääma sõnale ilu! Selles seisnebki kunsti- ja meelelahutusmaailma maagika. See peab pakkuma meile elamusi, emotsioone, vaimustama ja innustama meid omakorda eneseületusteks. Ma ei kujuta ausalt öeldes sellist kunstivaldkonda ette, mille eesmärk ei oleks meid kuidagiviisi kõnetada, emotsioone tekitada.

Ka hea pillimänguga on sama. Mäletan omast käest, kui valusa üleelamise põhjustas mus koolipõlves üleöö tekkinud arusaam, et minust ei saa kunagi Paganinit, kuigi minu õpetajate hinnangul olin ma piisavalt andekas viiuliõpilane, et saada paremaks kui lihtsalt keskpärasus.

Ma ei usu ka hetkeksi, et näiteks kitarrivirtuoosi ja viiulivirtuoosi pingutused, kannatused ja töö üksteisest kuidagi erineks, nagu ei suuda ma vahet teha ega tõmmata elamustel, mida nende kuulamine mulle pakub.

Jah, üks asi võib mulle meeldida rohkem kui teine, aga langetada nende vahel valik selles mõttes, et pidada üht õigeks ja teist valeks, oleks küünilne ja rumal.

Hea rock-kontserdi lavastamine ei ole vähem meisterlikkust nõudev kui Shakespeare lavale seadmine. Ühtviisi on nende rolliks jätta kirev jälg inimeste kultuurimällu, täita selle alateadvuslikke tühikuid.
Võtame ka kujutava kunsti või kirjanduse. Enne kui neist saab klassika, esindavad nad moodsat kunsti ja kirjandust. Kuid on ka sellist klassikat, mis ei ole ühel hetkel enam moodne ega igavikuline. Ehk on siis tegemist millegagi, mis ikkagi ei ole ajaproovile vastu pidanud?


Ajaproovile vastupidavust saame me kontrollida aga vaid ajas, mitte maksuametis. Head kultuuri ei määra taktimõõt ega läbimüük. Vaid nende näitajate alusel vahetegu massi ja eliitkultuuril, oleks omaette kultuuritu.
Ehk siin seisnebki üpris levinud mõttekäigu suurim viga – kas see, kes saavutab erakordse meisterlikkuse ning pälvib sellega miljonite tähelepanu ja armastuse muutub oma olemuselt kultuurituks sel põhjusel, et teda saadab äriline edukus? Kindlasti mitte!

Või teispidi, kust tuleb see ilmeksimatu veendumus, et see, mida vajavad vähesed, on ilmtingimata väärtuslik ehk kultuurne, vajades loomulikult olulises mahus riigipoolset sponsorlust?

Jah, põgus loogikamäng annab oma variatiivsuses sellistele küsimustele palju vastuseid, mis on osati tõesed, aga ei välista ka paljude teiste tõeste vastuste kombinatsioone.

Maksuamet aga selliseks variatiivsuseks ja loomingulisuseks kohanenud ei ole. Nagu ei ole kultuurilise mitmekülgsuse säilitamine võimalik riikliku sunniaparaadi suval, ettekirjutuste ja soovituste alusel.


Seda, mis muutub klassikaks ei otsusta poliitika, vaid see kujuneb poliitika kiuste. Ideoloogiaga võib tekitada muidugi eksitavaid pinnavirvendusi, kuid asja enda elujõud sellest päriselt siiski ei katke.
Selle pisut teoreetilise mõttearenduse juures on Eesti argipäeva kontekstis aga veel üks vägagi praktiline mõjutegur - nimelt meie väiksus. Keeleruumi ja kultuuritarbijate vähesus, mis tuleneb väiksest rahva arvust. Kultuuritegijatelt ootame me aga sellele seigale vaatamata suurt professionaalsust, iseasi aga on, kes selle eest maksab.

Mulle meeldib mõte sellest, et raha eest saab ainult odavaid asju. Eks kuu ja päiksepaiste olegi meile tasuta, aga paraku peab muude elamuste eest maksma. Peab maksma Pärdi eest, keda omas zhanris saadab muuhulgas tohutu edu, ilmselt ka ärilises mõttes, kuid maksma peab ka näiteks lauluväljakul sadu tuhendeid inimesi ühte liitnud Alo Mattiiseni popizhanris tehtud isamaaliste laulude eest.

Ja nüüd ongi küsimus suurele ringile – kas nendel elamustel on ikkagi tähendusvahet, mida saab raiuda maksuseadusesse ja kujundada ümber igakordsete poliitiliste eelistuse alusel, või siiski mitte?

Mulle tundub, et ei ole vahet! Ja isegi siis, kui ma eksin, ei soovi ma, et selle eksimuse üle otsustajaks määratakse maksuamet, kes peab tänamatult vahet tegema kultuuril ja kultuuril ning neid siis ka erinevalt maksustama.


Mina tahan maksta õiglaselt nii selle rõõmu eest, mis see mulle pakub kui ka selle vaeva eest, mida selle illusiooni loojad näevad. Saagu nende käibemaksukoormaks väike ühtne 5 protsenti, ja lähme eluga edasi.
Eestikeelset moodsat kultuuri mõistavad ja naudivad nii kui nii peamiselt meie inimesed siin Eestis. See on paratamatu. Seega aitab siis ka riigi liigkasuvõtlikust kultuuripoliitikast!

Kui aga soovitada näiteks rahvusvahelist programmi kultuurseks nädalavahetust, siis võib Tallinnas nautida popgrupi 5-nizza kontserti Amigos või näiteks Manifesti Ameerika kultusfilmide programmi Tartu sadamateatris. See on kõik kultuur ja mõelgem nii, kui see on toodud siia, siis on see tehtud just meie jaoks!

Ilsat nädalavahetust kõigile,
Teie
Evelyn Sepp


* Foto eest tänus tervisespordi ajakirjale Üks

48 comments:

Jubejuss said...

Aga Evelyn, ma pakun välja hoopis nii: "Vali Keskerakond, meie teeme ära!" Kuidas oleks?
Ise ma tahaksin veel teleka osta madalama käibemaksuga, kuna kasutan seda kultuuri tarbimiseks

Arkadi Zuk said...

Ma tahaks tualetipotti osta ilma käibemaksuta kuna kasutan seda toidukultuuri väljutamiseks.

"Tegus Keskeraond teeb tegusid!" oleks ka ilus. Aint erakonna nime peaks Teoerakonnakst tegema, oleks veel ilusam.

Jubejuss said...

Aga kindlasti peaksid olema täiesti käibemaksu vabad pardikesed, mida saaks Mihkelsi tiigikeses ujutamas käia. sest olgem ausad, kui parditiik pole kultuuri häll, siis lubage küsida, mis üldse on? Aga kui ta tõesti seda pole, siis võiks sinna uputada näiteks muusikali Chess trupi, siis oleks kindlasti. Sel juhuks langeks ka suure Peeter Rebase nimelise kultuurikeskuse rajamise vajadus ära. Või mõtlete et hakkame seal 1800 vene valijale Venemaa transpordiministrit Igor Levitinit koos Edgar Savisaarega näitama?

Jubejuss said...

Samas kui neid alasti näidataks viiks ehk omagi pere nädalavahetusel kultuuri tarboima.

Jubejuss said...

Tualetipoti võiks muidu teha küll käibemaksuta, aga paraku jagab "küll see Ester on ikka tubli eestlane" Tuiksoo neid eesti toidu tutvustamise raames tasuta

Jubejuss said...

Mis on ka õige, sest on ju laul ja tualetpott need kaks asja, mis eestlasi alati rasketest aegadest läbi vedand. Meie naabrit näiteks kutsutakse hästi leviva lauluhääle pärast Tualeti-Otiks. Venelased kadedusest kutsuvad.

Jubejuss said...

PS muide Evelün, see teie kõurikust linnapea hakkab vaikselt peast ogaraks minema. Hoidke tal silm peal. Minu ja Arkaady ja Savysaare põlvkonna mehed võivad muidugi lubada endale oma blogys igasuguste idiootsuste ja miks mitte ka nilbuste (nagu see Ninjade pilt viimati Edgaril) kirjutamist. Aga noor mees võiks end kõigepealt heas mõttes näidata

Wikmanipoisilik džentelmen said...

Ma ütleks, et maagika pole mitte iluusuitajate kergus lennelda linnutiivul üle särava jäätee, teha üks poogen ja siis laskuda pealtvaatajate ette maha, vaid ma ei ütleks, et mitte lausa maagikaline vaid komöödika on see, et ratas, kellega ma eile sõitmas käisin, pöördus politseisse korterite asjandusega.

Mina mõtlesin, et maagika asemel teeb ta demagoogikat edasi ja on jätkuvalt komöödika, meile, fännidele. Aga noh, mis ma maagikast tean, ma ju ei uisuta.

Ma võtan nüüd poest Popcoorni ja siis suundun Ray poole desperate housewhoresi vaatama. Mingi komöödikasari siuke!

Wikmanipoisilik džentelmen said...

Ma siin jäin mõtlema, et võis ikka emotsionaalselt valus olla see üleöö tulnud teadmine, et Evelynist ei saagi Paganinit. Sest, olgem ausad. Kakssada aastat hiljem sündis Vanessa Mae ja temast peaaegu sai. Mul hakkas väikesest Evelynist kahju tegelikult.
Mina siiamaani arvan, et minust saab uus Martin Reim, aga kõik ümberringi ütlevad, et minust ei saa. Ma pidavat pool meetrit pikem olema. Ma tunnen end sellele mõeldes jõle sandisti :/

Arkadi Zuk said...

Jaak maest sai ka peaaegu Veerpalu..aint Edkari kalistus ongi veel puudu nii, et ei lähe arvesse.

Arkadi Zuk said...

Mustamäe tiigil võiks veesaaremutt prodtseerida muusikali "partide järv ja üks mihkels"

Küll oleks siis heldimuspisar silmas.

Arkadi Zuk said...

Täpsustan pealkirja, et kavade trükkimisel midagi sassi ei läheks.

"Ilma käibemaksuta partide järv ja üks ilma basturmaata mihkels"

Arkadü

Seni veel käibemaksuga

Arkadi Zuk said...

Ma ratta bloogi ei viitsi kommenteerida, sest see on vstuolus minu moraalinormide ja aukoodeksiga. Täitsa rõve on kohe seal käia. Ainult pedaalide sõtkumine ja keti pingutamine...

Mul hakkas sisekumm punnitama

Arkadi Zuk said...

Oma foto eest avaldan tänu!

Arkadi Zuk said...

Mida see küll võiks kõik tähendada pensionäride jaoks? Reaalselt, kui palju sularahas?

Kas avatakse spetsiaalsed pensionäride teatrid?

Kus on Siim kallase 10 miljonit tollarit? Ah?

Kus on strandbergi kartulikotid vene rubladega?

Kes tegi estonia teatri? Kas ta läheb põhja?

.. ma ole endast väljas. Vajan basturmaad

Wikmanipoisilik džentelmen said...

Evelyn, ma tahaks üks kordki midagi positiivset öelda. See lausa karjub mu seest välja!

Ma tahan öelda, et tegelikult Sul ei peagi olema Paganini näpud ja talent! Tõepoolest, selline peenutsemine ei sobi Sulle ammuilmaski, las need Kesk-Euroopa salahomod viiuldavad, meie põhjamaise rahva jaoks on palju olulisemad Sinu sepa käed!

Ma olen PÄRIS KINDEL (Autoriõigused kuuluvad Edgarile, Jürile ja Ennule), et kui Sa võtaks vasara kätte, võiksid ühest raudteeliiprist teha kolm kalevipoega. Kangro jääks küll tööta, aga no keda huvitab!

Ühe Kalevipoja kingiks soomlastele ja teise paneks Emajõkke tartlaste mõnitamiseks. Pealegi on liiprid ju puhta eestlaste oma ja neid on vabalt metsa vahel saada. Tehtud?!

Wikmanipoisilik džentelmen said...

Ilus trikotaažsärk seljas Evelynil!
Mulle need viimase mõni pilti täitsa meeldivad!

Jubejuss ongi selles mõttes igav, et tal on kogu aeg see kalts ümber pea ja vehib rusikaga. Samas on suht kindel, et selle vaga mehe särgi alt pungitab tõsise mehe karvane rind!

Arkadi vunts jällegi äratab aukartust. Selline toores hardcore vunts, millega võib vabalt terve soomusrongi käima tirida!

Teeks äkki kommijate reidi või midagi?

Arkadi Zuk said...

Evelyn. Mul on personaalne palve. Kas sa võiks järgmise postituse juurde kaabuga pildi panna.

Jubejuss said...

Olen nüüd natuke keerulises seisukorras kuna tegelt tahtsin mina märkida, et geeniuse ja idioodi vahe on õhkõrn. Noh nigu Rapla muusikakooli viiuldaja ja keskerakondlane, aga selle kohapeal võib uudishimulik minna Heimar Lenki kuulama. Vana kloun teab nii mõndagi filosoofia tegelikest asumaadest

Jubejuss said...

ISSAND! MIHKELS ON ELUS! vabandage mind, aga pean lahkuma

Jubejuss said...

Nüüd mul tekkis tunne et mul on isiksuse lõhenemine! Äsja ma olin ju pomo plogis!

Arkadi Zuk said...

Läksin Lengi tsekkide eest vanalinna kinnisvara ostma.

Räpina pensionäride kandleklubi nimel.

Arkady

Jubejuss said...

Lengi tshekkidega peab kiirustama Mati Kaal juba jälle teab et Lenk jooskus on. Püütakse jälle aga kinni ja viiakse koju tagasi. Aga seekord lubasivad lühema keti otsa panna. Mõneti kahju. Aga mis teha. Peaks ka vist sinna loomakaitse organisatsiooni astuma ja võitlema, et ikkagi kõik loomad saaks vabas looduses elada

Jubejuss said...

Kui ma maale kolin siis ilmselt võtame ka majapidamisse Lengi. Savisaarel hundisilmal on, räägib et pärast Lengi soetamist lähevad kiiremini nii kodutööd kui ka majast möödujad.

Arkadi Zuk said...

Juss ära võta. Ma olen lenki pidand. Ei ole tööd väärt. Palju kisa ja ronib valimatult selga kõigile,. Andsin oma pesakonna soome ära. Need teevad nüüd lenkkimakkarat.

aga vat mihelseid kannatab pidada. rasvakiht naha all neli sõrme ja muud pole vaja ette anda kui basturmaad ja piisavalt pehme maalapp kuhu tiiki rajada.

Jubejuss said...

Aga lengi nahk on küll väga ilus. Saagimil on

Arkadi Zuk said...

Siinkohal väike näpunäide asjatundmatumatele, kuidas eristada originaal lengi nahka võltsingust.
Nahka vastu valgust vaadates peaksid näha olema väiksed punamütsikesed.

Wikmanipoisilik džentelmen said...

Äkki peaks Lenki saatma sordiaretustallu, et nigut tootlikkust suurendama. Järgmine kord läheb kuhugi väiksemasse kanti ja võtab juba pool milli endaga ühes.

Evelyn, kas riigikogus on ka külmapühad? Ma vaatan, et vaid arulagedad käivad seal. Mõistlikud inimesed ei hakka tuulise mäe peale suurde kõledasse hoonesse trügimagi. Kodus ju parem valijatega kohtuda ja väike Peetri pizza võtta ja vaadata seinal kena pilti Mustamäe lv treppidest.

Jubejuss said...

Vanasti vene ajal kui ma veel pisut jörmim olin noja üldse ühiskond suhtus nendesse loodushoiu asjadesse nagu läbi sõrmede rohkem, siis mul oli enda konstrueeritud Lengikoorimisemasin. Iseenesest selline lihtsal põhimõttel, mis kasutas ära Lengiski pesitsevat keskerakondlase pensionäride iharust. See oli siis selline rauast uksepiitadest tehtud asi, mis oli kokkumääritud pensionäri näärmetest tuleva eritisega ja kui Lengi meeled asja ära tundsid siis tormas ta läbi selle kaadervärgi nii, et spetsiaalsed konksud haakusid põskede taha ja rebisid naha seljast. Siis pool aastat pidi vaene tegelane põõsaall uut nahka kasvatama. Hiljem said rohelised pahaseks ja selle kasutamine keelati ära noh nigu käsitsi kalapüük ja kärbsepiits. Kuigi minu arust oli selline kiirem nahavahetus ainult hea, sest uus nahk oli tõesti värske ja kena ja väga hinnas partei ladviku prouade seas. Ainuke kes seda ei kandnud oli muide Ingrid Rüütel, kuna tema eelistas kogu aasta kanda maavillast käsitsi kootud Dünamo dresse.
Tänapäeval käin ma kevaditi metsas luusimas ja siis korjan Lengi naha, mille ta ise on maha ajand, aga harva õmnnestub head ja tõeliselt peent saada, tavaliselt on kärbsed sinna juba pesa teind

Wikmanipoisilik džentelmen said...

Kas see Lengikoorimisriist on nagu natukene õunapressi moodi? Mitmevoldine mootor selle juurde käis? Või olid konksud ergonoomilised manuaalsüsteemi riistad, millel polnudki mootorit tarvis?

Kui ma omal ajal saekaatris töötasin, siis nägin ühte ilmelikku masinat. Ma ei saanud aru, mis see on. 6 klassi haridust pole teab mis ülearu. Kolleegid aga mainisid, et TUUS, TUUS, TUUS ON. No mis ta nii tuus oli, aga lüpsis hästi!

Wikmanipoisilik džentelmen said...

Hiljem hakati seda masinat millegipärast knopkaks kutsuma. Knopka on teadupärast selline metallikarva väike terva otsaga vigur, mille abil Kohila paberivabriku toodangut ajutiselt seina külge jäädvustada. See masin oli selline suuuur ja hele. No mis sarnasus neil knopkaga oli?

Vahepeal läbisin ka seitsmenda klassi. Aga tunne on ikka sama, karvane tunne on!

Jubejuss said...

See mis sa saekaatris nägid, sellega kooriti nais Lenki ehk Tuusi, sellelt sai nii peene naha, et tegi nähtamatuks, aga kole keeruline oli seda kätte saada, sest ta oli ise ka nähtamatu, sellepärast aati sealt töökojast vandesõnu lendaski. Aga mina oma koorijale ei viitsind miskit mootorit vahele ajada, olen selline vanakooli mees, mul on kodus lalamp ka nii. et lihtsalt pirn on labaku sisse visatud ja siis pesunööriga lae alla tõmmatud, aga kärab küll. Ahjaa sel koorimismasinal olid mul siis lihtsalt jalgratta vändad, sellega teda ringi aeti. Kusjuures Lenk ise ajas - tööpõhimõte nigu igiliigkkuril.

Wikmanipoisilik džentelmen said...

Minu tagasihoidlik soovitus Evelynile:

käi rohkem Repsu Mailisega koos väljas ja saad ka kohemaid rohkem hääli. Peale mõningasi koosolemisi tundud Sa kõige ilusama poliitikuna kõikide jaoks! Mailis ei pahanda, tema oma hääli ei kaota, tal pole neid nagunii.

Bobik,
pilt räägib enda eest.

Wikmanipoisilik džentelmen said...

"iga neljas naine on kogenud oma elus vägivalda"


Evelyn, kuna Sa oled nii vähese produktiivsusega ja kulutad oma ajupotentsiaali naiste õiguste eest võitlemiseks, ma lisan siinkohal, et ega need naised kellegi teise elus vägivalda vist ei koge. Seetõttu see "oma elus" ei ole eriti oluline.

Ole ikka armas ja ma ootan oma jopikut endiselt. Kui jopikut ei saa, äkki ma saaksin siis Kesknädala aastatellimuse või noh. Näiteks ühe Evelyni pildiga valimisbrožüüri. Ma ei palu ju suuri asju. :(

Wikmanipoisilik džentelmen said...

Kuna jubejussi ja Arkadyyt ei ole, valvan vist täna öösel siin ise.

Mul on tegelikult suur süda!

Arkadi Zuk said...

Olen küll. aga ütlen ausalt, üks minu palgatsekk oli null tollarit.

muuseas, nii lihtsalt mainin ära. Need postitused on liiga pikad, et läbi lugeda.

MEHED! võtke end kokku

Wikmanipoisilik džentelmen said...

Öö oli tormiline, ent rahulik!

Wikmanipoisilik džentelmen said...

Mulle ikka meeldib siin siseringrajal kihutamas käia. Hea, kuiv ja muretum tunne!

Evelyn Sepp said...
This comment has been removed by the author.
Evelyn Sepp said...

Bobik ja teised,

Teistele ka head tervist ja sooje radikaid!

Niipaljukestki kui siin loen, siis minult on vist ainult bobikul midagi küsida olnud.
Esiteks, Kesknädala tellimuse oled ära teeninud. Palun saada oma postiaadress.
Teiseks, ka minu väikse tagasihoidliku valimismaterjali võid saada. Ütle ainult, kuhu saata?
Jopet aga ei luba. Seda pead oma jopede käest küsima:).

Jubejuss said...

Iga loll teab, et kesknädal käib enne valimisi niisamagi postkastis

Arkadi Zuk said...

Mul on ka küsimus.

Kas keskerakonnal on ka parteipiletid? sellised pildiga ja rohelised. Võiksid olla. Oleks nunnu.

Wikmanipoisilik džentelmen said...

jubejuss, mulle pannakse postkasti ainult raha. Ma ei tea senini, kuidas ma seda tellida saaks, kuni nüüd Evelyn sellise ilusa pakkumise tegi.

Süda kisub rinnust lahti, räästased tiirutavad pea kohal ja kukuvad külmunult maha. Sest pole kedagi! Minul on kohe-kohe Kesknädal postkastis!

Ehk peaks kaaluma kolmapäeviti ühislugemisõhtuid? Enne foorumit näiteks?

Olav Tabur said...

Kui Kalle Mihkels oli nõuka ajal miilits, siis need jussid-arkadid olid ilmselgelt mingid hauarüüstajad, kes nö. miilitsalt vastu näppe saanud, kuid nüüd kangelased.
Taovad "rauda", kuni näiteks siseministristki jagu saavad,kui too näiteks kohtunikuna päti kinni pani. Loomulikult oli tollal ka kiuslikke ametnikke, kuid eestlased (baltlased)suutsid pika ketina üksteisel käest kinni hoida, kui väiksemgi võimalus tuli!
Miks te poisid reostate siin kultuuri, tehke midagi head !

Jubejuss said...

Ma panin eile linnukestele teri

Jubejuss said...

Nää Evelyn norrakatel asi TEHTUD!

Jubejuss said...

Ma muidu tahtsingi seda veel öelda, et eestlased (baltlased) olidki vanasti sellepärast toredad, et nii kui võimalus tuli võtsid kätest kinni - olgu siis lõunapausil või vabal päeval.

Anonymous said...

sex999 免費影片免費視訊173liveshow免費視訊聊天室免費視訊gogo免費視訊ggo免費視訊美女免費視訊交友免費視訊聊天區視訊交友90739080視訊聊天室視訊美女34cc聊天室ukisssex888影片區sex888免費影片分享區sex888免費電影豆豆聊天室dodo豆豆聊天室辣妹視訊辣美眉173show影片視訊聊天室sogou搜狗音樂百分百貼影片區aaaa片免費看日本美女寫真集百分百貼圖區線上a片色咪咪影片免費視訊聊天免費影片免費視訊本土自拍免費聊天情色自拍情色貼片區本土自拍網情人視訊高雄網情人視訊聊天室視訊交友網男人幫論壇免費ava片線上看免費av18禁影片台灣kiss情人視訊網色色網a片天下第一色站小魔女免費影片小幻好玩遊戲小澤瑪莉亞小弟弟貼影片aaaaa片俱樂部影片卡通aa片子百分百貼成人圖片百分百貼影片區尋夢園聊天室交友愛情館交友愛戀速配網交友ggoo交友聊天室pc交友愛叭噗小遊戲aio交友愛情館aa免費看影片383成人影城38ga片下載3y3成人色色網38ga成人383movie成人影城av168成人女人色色網台灣遊戲桃Plus28論壇qq美美色網飯島愛免費影片小高聊天室嘟嘟情人色網聊天室尋夢園bobo線上遊戲莉亞迪桑寫真集一葉情貼圖片區