7.2.07

Evelyn Sepp: Kuidas muuta maailma?


Kui Eestis on valimisteni jäänud 25 päeva ja sisuliselt hakkab valimiskampaania jõudma lõpusirgele, siis maailma mõjukaima ametikoha täitmiseks on kandidaatide esitamine alles alanud. Pean silmas järgmisi Ameerika Ühendriikide presidendivalimisi, mis toimuvad 2008.aastal.

Kui möödunud aastal pani maailma mõjukaima daami tiitlivõistused kinni Saksa Liidukantsler Angela Merkel, käesoleval aastal pälvib selle tiitli ilmselt USA välisminister Condoleezza Rice, siis järgmisest aastast võib maailma tähtsaima daami troonil pikemaks ajaks koha sisse võtta aga hoopis Hillary Clinton, Ameerika esimene naispresident.

Mõte Hillaryst kui demokraadist Ühendriikide presidendist minule igatahes meeldib. Mina toetan teda nii sellepärast, et ta on demokraat kui ka sel põhjusel, et ta on proua Clinton. Ameerika vast ühe skandaalseima presidendi kaasa, vapper esimene leedi ja ülikogenud poliitik. Eks paras annus poliitilist ja inimlikku intriigi seisne siin selleski, kui proua presidendi abikaasa peaks naasma Valgesse Majja ja võtma seal sisse sedapuhku uue “perenaise” rolli.

Sellest kõigest osasaamiseks ja oma lemmikkandidaadi võidule kaasa aitamiseks liitusin muide hiljaaegu ka Hillary Clintoni kampaaniatiimiga.

Mida positiivset tema kohta aga veel lisada? Näiteks sobiks ta võrdsena võrdsete hulgas samasse klubisse endiste ja praeguste maailma staarpoliitikutega nagu seda on Margareth Thatcher, Madeleine Albright, Angela Merkel või Condoleezza Rice. Kui juba kelleltki midagi õppida, siis ikka parimatelt, arvan ma. Muidugi teeb meie hingele rõõmu, kui sinna ritta sobitada ka Vaira Vike-Freiberga ja Tarja Halonen. Aga miks ka mitte.

Kuid tsiteerides proua Clintoniga heaks sõbraks saanud Madeleine Albrighti memuaare, oli “Hillary tuntud juba ammu enne seda, kui tema abikaasa valiti presidendiks. Kui Bill Clinton oli alles Arkansase kuberner, pandi pahaks, et Hillary tahtis neiupõlvenime alles jätta, kuid ülistati tema tarkust... Paljud imetlesid ta kirglikkust, osavõtlikkust ja intelligentsi, teised aga polnud tema avameelsete seisukohtadega päri. Mõnikord teda ülistati, mõnikord tehti teda maha nagu teist tähelepanuväärset esimest leedit Eleanore Roosevelti. Presidendi esimese ametiaja lõpus naljatas Hillary, et ajab ammusurnud eelkäijaga thiti juttu.”

Daamide naljaleksikoni kuulus ka must huumor selle aadressil, et ÜRO peakontoris New Yorgis, ei ole ainult naiste tualeti ukse taga järjekorda.

Kuid mis määrab valimistulemuse ameeriklaste jaoks? Ilmselt üha kasvav vastuseis Iraagi sõjale, riigi laokil olek, mis ilmnes eriti teravalt Katrina orkaani tagajärgede likvideerimisel.

Isiklikult mulle on lisaks Iraagile, väga sümpaatsed presidendikandidaadi seisukohad ka keskklassi tugevdamiseks, hariduse ja tervishoiu valdkondade arendamiseks. Nagu ka see, et Ameerika tuleb ameeriklastele tagasi anda! Või et oluliselt enam tuleb panustada just haridusse ja innovatsiooni. Möödunud aastal oli Ameerikas näüiteks rohkem pankrotte kui lõpetas lapsi kolledzi.

Briti mõjukas poliitik Chris Patten on öelnud, et me saame teha maailma paremaks, aga me peame seda kõigepealt tundma õppima. See moraal sobib ka siin Eestis kasutamiseks. Iraagi sõja võtmed ei asu Eestis, vaid USA-s, seda superriiki juhtiva presidendi taskus. Nii aitab sõda ehk kõige kiirmini lõpetada uus president, kes tuleb Ameerika liberaalide ridadest.

Lugedes aga Hillary programmi, jõuan ma muuhulgas rõõmsale äratundmisele, et kõik samad küsimused on aktuaalsed ka Eesti parlamendivalimistel. Tevishoid. Õhukese riigi tagajärgede likvideerimine, Riigi tagasi andmine selle kodanikele.

Kuid väike erinevus on siiski ka olemas – nimelt võib kindel olla, et teisel pool maakera on oodata sellist tulevärki, mida suudab pakkuda ainult Ameerika presidendiralli. Eeloleva etenduse toimumiskohaks saab maailma taevalava, ning seda juhitakse parimatest parimate taktikepi järgi. Showst, milles ühendavad jõud nii Hollywood, Broadway kui ka Wall Street,l ihtsalt peab osa saama!

Usun, et Hillaryl on sisu, et sellest võistlusest väljuda võitjana, mis tähendab ka uue lehekülje pööramist maailma poliitikas ja ehk siis ka meie endi omas.

Teie,
Evelyn

13 comments:

Rein Kuresoo said...

Mina usun ka seda, et kui kord saabub päev,mil ÜRO naistetualeti taha moodustub järjekord, on ka maailm paremaks muutunud. Tualetis ju naised meigivad ennast ja öeldakse - muudad ennast, muutub ka maailm.
Muidugi pole ainus võimalus selleks rivistada ukse taha Margareth Thatcher, Madeleine Albright, Angela Merkel, Condoleezza Rice, Vaira Vike-Freiberga, Tarja Halonen, Hillary Clinton ja Mailis Reps - võib ka sekretäridele mojitot joota.

Ray Leinberg said...

Madonna, Britney Spears ja Courtney Love ka kandideerivad, isegi Barbra Streisand (rohkem omaette). Madonna ja Cindy Crawford olid lausa riius, kumb on maailma m6jukaim naine. Ma omalt poolt lisaks Ms. Rowling kandidatuuri (kogu maailm loeb Harry Potter). Lisa Marie Nowak ka naisastronaut)? Krupskaja?

Rein Kuresoo said...

Maailma kõige ägedamad tšikid on Lindsay Lohan, Paris Hilton ja Britney Spears. Õieti võiks USA tuumanupp olla Paris Hiltoni käekotis.

Jubejuss said...

Lugupeetud härra Ray Leinberg ameerikast - teie seal ameerikas võite endale lisaks Britney Spiersile ka Vissi Klaara presidendiks valida, kuid kui tõeline eestlane kasvõi juppideks raiutakse, siis see tükk, mille külge jääb käsi, valib ikkagi selle Clintoni, sest ta oskab lõõtsa. Ja jutt sellest, et võiks veel kellegi üles seada on midagi fantyastika maailma kuuluvast

Rein Kuresoo said...

Tõesti, seda on tore ette kujutada,kuidas Hillary tõmbab lõõtsa ja Bill saksofoni ja harMonicat. Ka see on väga südantkosutav, et Keskerakond toetab lõbusat elu ja kadriorgilist ellusuhtumist.

Kajar said...

Üks Clinton nüüd kindlasti "õhukese riigi" pärast muret ei tunne, pigem vastupidi. Bushi jt big budget konservatiivide laristamine viimastel aastatel on USA riigieelarve sügavalt defitsiiti viinud ja demokraadid kui fiskaalse vastutustundlikuse ootamatud kaitsjad lubavad selle jälle tagasi tasakaalu viia. Clinton, muide, senaatorina hääletas ka Iraagi sõja poolt ja üldse peetakse tema seisukohti välispoliitikas pigem kulli- ku tuvilikeks (hawk vs dove siis).

Arkadi Zuk said...

Mina olen ka pr. Clintoni poolt. Ses mõttes täiesti sõltumatu toetaja nagu Evelyngi. Meist kummastki ei sõltu selle valimise juures miskit.

Muide Kas Hillary on juba andnud oma panuse Mihkelsi basturmaafondi?

Arkadi Zuk said...

Samas oli mul mure ka. Keegi aadis ennast orutis mu sõbraks, aga ma ei näe kes see on. Ise arvan, et Hillay, või siis evelyn.. Ray see ei olnud, sest ta ei taha meiega-sovieetidega, miskit suhet omada.

Arkadi Zuk said...

Olemasolevat trendi vaadates peaksin oma nime vist Arkady -ks muutma.

Anonymous said...

armas Evelyn,

natuke teemaväline küsimus küll siinses kommentaariaknas.. kas võin Su blogi oma lehel http://parisomakodu.blogspot.com/ linkida alajaotuses ‘huvitavad elud’?

hoiad mind päevapoliitiliselt värskena, seepärast. tänud!

seniks tervitustega Hiinamaalt.

Evelyn Sepp said...

LM-le,
muidugi võid.
hoiad mind kursis ka eluga kaugel hiinamaal:)
es

Evelyn Sepp said...

kajarile,
muide mida see kriitika õhukese riigi suunas tähendada võiks?
näiteks seda, mille suhtes Hillary kriitilisi värve kokku ei hoidnud - Katrina orkaanist puudutatud piirkondade aitamiseks.
seal on ju inimesed tänagi veel ja ilmselt jäävadki abita, koduta ja hooleta.
bush sealt hääli ei saa, ega seega vist eriti ei panustagi.
midagi oli veel - küllap mäletada marodööre ja politsei soovitamtust ja võimetust kaitsta ja aidata sealseid, valdavalt mustanahalisi, inimesi.
eks seegi ole teema, mida õhukese riigi raames ei lahenda:)

Anonymous said...

sex999 免費影片免費視訊173liveshow免費視訊聊天室免費視訊gogo免費視訊ggo免費視訊美女免費視訊交友免費視訊聊天區視訊交友90739080視訊聊天室視訊美女34cc聊天室ukisssex888影片區sex888免費影片分享區sex888免費電影豆豆聊天室dodo豆豆聊天室辣妹視訊辣美眉173show影片視訊聊天室sogou搜狗音樂百分百貼影片區aaaa片免費看日本美女寫真集百分百貼圖區線上a片色咪咪影片免費視訊聊天免費影片免費視訊本土自拍免費聊天情色自拍情色貼片區本土自拍網情人視訊高雄網情人視訊聊天室視訊交友網男人幫論壇免費ava片線上看免費av18禁影片台灣kiss情人視訊網色色網a片天下第一色站小魔女免費影片小幻好玩遊戲小澤瑪莉亞小弟弟貼影片aaaaa片俱樂部影片卡通aa片子百分百貼成人圖片百分百貼影片區尋夢園聊天室交友愛情館交友愛戀速配網交友ggoo交友聊天室pc交友愛叭噗小遊戲aio交友愛情館aa免費看影片383成人影城38ga片下載3y3成人色色網38ga成人383movie成人影城av168成人女人色色網台灣遊戲桃Plus28論壇qq美美色網飯島愛免費影片小高聊天室嘟嘟情人色網聊天室尋夢園bobo線上遊戲莉亞迪桑寫真集一葉情貼圖片區