12.2.07

Evelyn Sepp: kui kodust saab vangla



Kirjutasin selle kommentaari Raadio Elmari hommikuprogrammi jaoks mõttega rääkida koduvägivallast.

Esiteks tuleb muidugi kohe öelda, et see ei ole mingi uus, nö moeteema. Teiseks, ei pea paika ka üldine ettekujutus, et tegu on marginaalse, peamiselt asotsiaale puudutava probleemiga ning kolmandaks, et tegu oleks justkui mingi sedalaadi vägivallaga, mis peaks jääma selle kodu seinte vahele. Aga just selline suhtumine on valdavalt Eestis aastakümneid tooni andnud. Õnneks on siiski mõningast suhtumise muutust märgata, kuid asja tõsidusest ja ulatusest annab märku ka põgus statistika:

1. iga neljas naine maailmas kogeb elu jooksul lähisuhtes või omas kodus vägivalda; see võib olla nii vaimne kui füüsiline vägivald;
2. Eestis on igast 10 ohvrist 9 naised;
3. abi otsitakse reeglina alles aastaid kestnud vägivallatsemise järel, millel on palju psühholoogilisi põhjuseid;
4. aastas jääb lähisuhtevägivalla tulemusena enneaegse raseduse katkemise tõttu Eestis sündimata sadu kui isegi mitte enam kui 1000 last.

Selline arvude rida peaksi shokeerima kaugelt enamat, kui vaid peret ja sotsiaaltöötajaid.

Kui peamised lähisuhtevägivalla all kannatavad rühmad on naised - aktiivses, lastesaamise eas naised, seejärel vanad naised, kes on jäänud oma nö täisealiste laste terroriseerida ning siis paljudele ilmselt tõsise üllatusena mehed.

Möödunud kesknädalal TV3 näidatud dokfilmi “Kui naine peksab meest” teema oli ehk jahmatav siin, Eestis, kus meeste vastu suunatud koduvägivalla ulatus alles hakkab endast märku andma, kuid mitte üldiselt neile, kes on selle küsimusteringiga pikemalt tegelenud Dokis viidati Suurbritanniale, kus spetsialistide väitel on perevägivalla ohvritest juba iga 5-4 ohver mees ja et see trend kasvab. Viimane ei pruugi iseenesest näidata meestevastase koduvägivalla kasvu, vaid võib ka olla märk teadlikkuse tõusust. Lihtsalt ohvrid otsivad enam abi kui varem ja seega muutub statistiline pilt adekvaatsemaks. Kuid samas võib see tähendada muidugi ka naiste vägivaldsuse kasvu.

Rääkida tuleb ka sellest, milles seisneb kõnealuse probleemideringi keerukus:

1. Tavaliselt on konkreetse pere või paari jaoks keeruline mõista seda, et see, mis nendega toimub, ei ole normaalne. Et suhtumine a la lööb, järelikult armastab, ei ole õige. Vägivalda ei saa ega tohi õigustada, ammugi mitte armastusega teise inimese vastu. Vägivald on kuritegu igal juhul. Peamine sõnum sellistele inimestele olgu see, et nad otsiks abi, pöörduks spetsialistide poole, kes aitaks neid esmajoones psühholoogiliselt ja vajadusel loomulikult ka juriidiliselt. Ka Eestis edeneb tasapisi taolise abi pakkumine ja kättesaadavus. Mõistma peaks sedagi, et abi vajavad nii ohver kui vägivallatseja. Seega ärge kartke abi küsida ega pakkuda!

2. Teine probleemidering puudutab selliste inimeste lähikondasi. Väga sageli varjab selliseid peresid kõrvalvaataja eest igati eeskujuliku paari ja ideaalse suhte pettev kattevari ning on vägagi tavaline, et lähedased ei tea, ei saa aastaid või aastakümneid aru, mis tegelikult toimub. Tegelikkust varjatakse teiste eest kiivalt, sest staatus kohustab. Sageli juhtub ka nii, et kui probleem jõuab lõpuks kodunt välja, asuvad lähedased abi andmise asemel hoopis süüdistama, ehk mõistmise asemel andma hinnanguid.

Kuid siingi ei tohiks hetkekski unustada, et tegemist on väga keerulise, esmajoones psühholoogilise sõltuvuse, sageli ka majandusliku sõltuvuse ja muude tegurite, süütunde, abituse, hirmutunde kompleksiga. Selles samas dokis kõlas ka väide, et keskmiselt pöörduvad inimesed abi saamiseks teiste poole alles pärast 35 vägivallaepisoodi. Enamjagu aastaid sellist terrorit kannatanud inimene ei käitu kindlasti enam ratsionaalselt, tema mõtte- ja tundemaailma valdavad hoopis teist laadi toonid, kui see normaalses olekus on ja seetõttu tuleb ka kõrvalvaatajail tavapärasest pisut teisi läheneda.

3. Kolmas ja kahtlemata äärmiselt komplitseeritud teema on riigi positsioon ja instrumentaarium, mida ta rakendada saab. Inimeste lähisuhetes toimuvat on aga väga keeruline tõendada. Pean silmas tõendamist kohtuliku menetluse tarbeks. Sageli on ju sõna sõna vastu. Perekonnaõigusega tegelevad juristid ja kohtunikud teavad seda vägagi hästi. Nagu ka politseiuurijad, kes peaksid sedalaadi vägivallakuritegude puhul suutma kokku panna vett pidava kohtuasja.

Lüüa saab nii, et jälgi ei jää, vaimselt terroriseerida ja alandada saab nii, et sellest ei jää tõendeid. Seega küsimus – kuidas ja mida uskudes saab riik tagada reaalset kaitset, pakkuda abi - mille põhjal peaks ta rakendada kaitsemeetmeid ning kuidas vältida seda, et nö nõrgem pool ei asuks üldist avalikku meelsust omakorda ära kasutama selleks, et oma partneriga edasi manipuleerida - on äärmiselt tõsine.

Lõpetuseks – miks ma sellest kõigest räägin?

Sellepärast, et koduvägivallast on tänaseks saanud kõigi, ka ilusate, edukate ja rikaste inimeste nakkushaigus. See on väga tõsine kuriteoliik.


Ma ei usu, et avaliku arvamuse muutmiseks peaks keskenduma nn prominentide pereskandaalidele. Pigem on tarvilik mõista, mida koduvägivald tähendab.
Valehäbi ei tapa kedagi, see teeb ühiskonna lihtsalt haigeks.


p.s. Kirjutasin käesoleva kommentaari 8.veebruari Raadio Elmar hommikuprogrammi tarbeks. Sain üksjagu tagasisidet. Teiste hulgas ka kommentaari, mis rääkis sellest, et lapsed sünnivad küll rõõmu hetkil emadele-isadele, lahkuminemise käigus pole aga isadel praktiliselt võimalikki laste hooldusõigust endale saada või sageli seda ka kasutada. Selle üle võiks aga pikemalt aru pidada.

Leian, et taoline valdav kohtupraktika ei ole end õigustav. Signaal, mis
sellega antakse määrab inimeste mõttemaailma enam, kui palgalise
isapuhkuse sisseseadmine.

Lapsed sünnivad ka isadele, seepärast peaks nad ka nende kasvatamisel saama võrdsed võimalused emadega.


Teie Evelyn Sepp

81 comments:

Maria said...

Ma lugesin selle loo läbi ja ootasin.. Ma ei tea mida. Aga selles loos oli öeldud vaid seda mida enamus inimesi juba teab.

Kuid...
* Kui kunagi politseinik vaid naeris abipalve peale ja soovitas vägivallatseval mehel lihtsalt head nägu teha, sest sel mendil juhtub endal ka kodus aegajalt seda, et naine on litsiks kätte ära läinud..
Siis tänapäeva politseiametnik lihtsalt keeldub avaldust vastu võtmast. Ta ei pea seda põhjendama. Tal puudub ülemus kelle kaevata ja kui nuttev naisterahvas julgeb olla ikka veel järjekindel ähvardatakse teda trahviga.

* Politse keeldub välja tulemast aadressidele kus perevägivald on igapäevane asi. See pole juba enam nende asi. Aga see on ainus moodus kuidas lõpuks lahti saada vägivallatsejast.

* Eestis puudub reaalne võimalus lähenemiskeeluks. Seda oleks väga vaja.

* Naistele kes on kokku võtnud kogu oma jõu ja julguse ning politseisse pöördunud, peaks pakutama ka koheselt psühholoogi abi ning võimalust paigaldada esialgu tasta turvasüsteemid koju. Kuigi vägivaldne mees ootab ka pimedas maja nurga taga ja töökoha läheduses.

* Naabrid kes teavad ja kuulevad ei aita!!!

* Emad sõltuvad oma meestest liiga palju kuna elatisraha välja nõudmine on eestis naeruväärne. Milles on Laps süüdi, et ta isa loru on? Kas riik ei peaks mitte ise seda raha maksma ja siis nõudma seda nende meeste käest sisse? Siis oleks see ehk kunagi kellegi asi.

ma võiks nende tärnikestega jätkata lõputult. Aga ma lihtsalt ei taha sellele kõigele enam mõelda. Ja veel.. Kui lähisuhte vägivallast räägivad need kes sellest ise midagi ei tea siis on see... Ühesõnaga rääkimisest sellise teema juures pole kasu.
See rääkimine ei leevenda nende inimeste hingevalu ja ei pühi ära pisaraid. Veel vähem kaitseb ta naisi ja lapsi ning lõppkokkuvõttes saavad karistuse ikkagi need julged emad kes oma lastega ära lähevad ja peavad üksi hakkama saama.

Ma tean kõike mida see tähendab. Ma pole seda unustanud. Ei unusta kunagi.
Mina olin tugev ja sain sellest võitu. Aga kui paljud veel kanantavad?
Minul on kodus praegu armastav ja mind väga hoidev mees kes ei lööks mind mitte kunagi. Aga kui paljud ikka veel päevast päeva peksa saavad? Kui plöajusid mõnitatakse ja alandatakse kodus?
Ja siis tuleb keegi kellel on vaja midagi lihtsalt kirjutada...
Tehke parem midagi!

Jubejuss said...

Jah ja siis on veel päris hull lugu Linnaosasisene vägivald, selline niiöelda laiendatud pere vägivald. Kus siis linnaosavanem koos alluvatega käivad "tuuritamas", lakuvad seal ja sunnivad vanainimesi külmas vees suplema, et muidu näevad viimased Savisaare-Jakobsoni vaid unes. Täpsemalt on sellest kirjutatud Mihkelsi plogis. Aga muidu vastus kogu teemale on selles küsimuses, et kuidas inimesed üldse nii lollid saavad olla? Sama teema on ju ka Keskerakonna ja tema valijaskonna vahel, et esimene petab ja lüpsab viimast nii kuis jaksab, aga viimane armastab esimest ikkagi.

Wikmanipoisilik džentelmen said...

Ma tahan, et maailmas oleks rohkem armastust, ilu, nalja, rõõmsaid hetki, aga seda pole. Kurat!

Iga viies mees kuuest ei armasta oma naist ja iga neljas kolmest naisest petab oma meest. Mustamäel on see protsent veel kõrgem. Aga see selleks.

Evelyn, miks Sa ei armasta mind, ah? Miks on maailm nii kuri ja ebaõiglane. Kas ühepoolne armastus on armastus või kiindumine kättesaamatusse objekti? Hissand, elu on nii keeruline!

Aga teemasse minnes, siis jah, eks ole nii, et enamik mehi tulebki peale tööd koju, esimene asi laks naisele vastu hambaid ja siis karjub : "Lits, raisk, pane toit lauale!"

Wikmanipoisilik džentelmen said...

A, siis selline mõtteharjutus ka:

Kui Aafrika suguharus on kombeks nädalas korra naist peksta ja see on ammune traditsioon, mis on kestnud põlvest põlve ja naabersuguharudes samuti, kas sellisel juhul on see vägivald või suguaru traditsioon?

Vabalt võib selle aafrika asendada ka mõne Eesti küla või kohaga vist.

Evelyn Sepp said...

Maria,
sul on tõesti õigus. see, millest sa kirjutad ongi nii.
ainult ühes asjas ei ole ma sinuga nõus.
selles, et rääkimisega midagi ei muuda. Jah, mina ei tule sinu joodikust abikaasat su juurest ära viima, mina ei tule sinu eest ka politseile avaldust tegema. ilmselt ei suuda ma veel mitut asja sinu heaks teha.
küll aga ei muutu ka politsei suhtumine kuni ei muutu tema ülemuste oma. seda omakorda aga saab märkimisväärselt mõjutada ka tema poliitikust juhi poolt.
poliitilistest ja poliitikute seisukohtadest
saavad konkreetsed teod aga siis, kui neist keegi piisavalt palju räägib. Nii see lihtsalt käib.
täna räägin mina. Tegelikult räägin juba vähemalt kolm aastat.
Sa küsid, mis selle ajaga muutunud on? Näiteks lähenemiskeeld sai vägivallatseja vastu sai seadusesse.
Arvad, et kergelt? Eksid. Väga raskelt läks, sest paljud kolleegid lihtsalt ei saanud aru, miks seda vaja on. Neile oli veel vähe RÄÄGITUD.
Aitasin märkimisväärselt raha ja toetust leida ka Tallinna Tugikeskus-Varjupaigale.
See ehk ei olegi nii väike asi, kui sulle siin kirjutades tundus.
Ühesõnaga - seni kuni piisavalt ei räägita, jäävadki sellised abivajajad oma koju oma probleemidega üksi. Sest keegi ei saa neist aru, ega oska või taha ka aidata.
Selle artikliga ei ole mul kavas maailma muuta. Ma ei ole nii naiivne. Küll aga on selliseid kirjtükke vaja selleks, et rääkida,rääkida, rääkida ja loota, et piisav hulk otsustajaid ka asjast lõpuks aru saaks.
Soovin sulle igatahes edu ja õnne edaspidiseks!
Lugupidamisega,
Evelyn

Maria said...

Minu jaoks pole enam õnneks vaja midagi teha. Peale selle, et ma võitlesin oma elukaaslasega pidin seda tegema ka politseiga.
Mina võitsin!! Ise ja suures osas politsei abita.

See on tore, et on lähenemiskeeld paberi peal kirjas, aga see ei kehti. Seda ütleb politsei. See on suht hiljutine vastus neilt ühe mu naabri küsimusele mida teha.
Politseis peaks olema inimesed kes teavad kudias käituda nende inimestega. Aga kahjuks on see vaid helesinine unistus. Ehk kunagi muutub midagi.
Tugikeskus on vajalik ja hea, kuid mis saab edasi?

Reaalne abi on ikkagi väike. Aga noh.. eks selles osas pean ma alla vanduma ja ütlema, et aidata saab ikkagi ainult neid kes seda abi tõesti tahavad. Kes pole veel nii sügaval selle sees.
Enamus on siiski vastu seina surutud.

Võibolla tõesti peab rohkem rääkima ja rääkima ja rääkima ja rääkima. Ehk tõesti kunagi midagi muutub.

Selleks on aga vaja juurde politseinike ja ...


Võibolla olen liiga skeptiline ja liiga puudutatud.

Soovin Teile palju jõudu muutmaks veel midagi.

Maria

Olav Tabur said...

Arvan, et aasta ema, või ka isa nimetamiste kampaaniatele kulutatud raha võiksid poliitikud kasutada selleks, et need keerulised aina-muutuvad seadused, mis puudutavad enamikke "aasta-mitteisasid" ja "mitteemasid", ET UUTE SEADUSTE VÄLJATULEKUL TÕLGITAKS NEED VÕIMALUSED, KUIDAS END KAITSTA -nö. MAAKEELDE.Enamik tavakodanikke ei tea oma õigusi ja vägivaldsem pool ka mitte seda, mis võib tema ohvrile kaitseks tulla.
Olin nädala 90-nendate algul Rootsis väikeses Vedumis, kus selgitati, et omavalitsus juba on koht, kus iga probleemi puhul abi saab. Meie väikesed vallad maal hoolitsevad endale töö andmisega, kuhu on pahatihti väga vajaliku toimingu puhulgi piinlik neid "tülitama" minna.Selline vaene moodustis,nagu näiteks 600 elanikuga vald, kui ka tahaks, ei suuda palgata tarka ametnikku.Samas peavad erinevad töökohad täidetud olema ja on tekkinud MÕTTETUD MOODUSTISED, kust tavainimene abi ei saa, kuid makse maksab.
Eks linnas võib pingetesse veelgi kergemini uppuda, kuid kui tahtmist on, leiad ka tarka abi.Maal on võimalus tõesti lisaks koduvägivallale kohaliku rumala omavalitsuse vägival(hal)da sattuda.Vabandan, et kasutasin tuntud luuretegelase sõnavara.
Kokkuvõttes, et regionaalpoliitika võiks ka sotsiaalseid aspekte arvestada , mitte ainult majanduslikke ja lõpuks luua mingid nõuded palgalistele omavalitsusametnikele.Kui volikogu ei suuda neid täita, on ta sunnitud ühinema suurema ja targemaga, kes palkaks tekkinud vabade töökohtade asemele ÜHE HÄSTI MAKSTUD, kuid teadja inimese. On kokkuhoid palgafondis ja iga abivajaja peab saama turvaliselt nõu ja tuge arusaadavalt.
Lugupidavalt O.Tabur

Friday said...

Kusagilt on meelde jäänud, et USA's on politseil õigus perevägivallatseja kohapeal maha lasta ... Ei hakka propageerima surmanuhtluse taastamist, kuid politseinikel ei ole praegu suurt õigust oma jõudu rakendada, ehk on see ka üks põhjustest, miks neid väga ei austata.

JohnSmith said...

Austet Evelyn,

Ma küll tean, et erakondlastele, eriti keskerakondlastele, meeldib rääkida ümmargustest ja suurtest numbritest, mida oleks lihtne sõrmedel kokku lugeda ja/või meelde jätta (kümme, sada, tuhat) ja ähmastest suurustest (mitmed, paljud, mõned) ja saan isegi aru, millistel motiividel seda tehakse ning kindlasti kujundab selliste uduste kategooriate kasutamise harjumuse ka pikk erakonna palgalise valetaja karjäär, aga ei maksa siiski ehk inimesi alahinnata ja arvata, et kõik või isegi enamus lihtsa käibetõdede nämmutamisega lepivad või igasuguseid 'fakte' faktidena võtavad. Kui püüda muu häma vahele rääkida ka mõnel sisulisemal teemal nagu antud artiklis, siis selleks, et ennast publikumile vähegi veenvamaks teha, tuleks järgida mõnd lihtsat põhimõtet:
a) defineerida põhimõisted (antud juhul psüühiline ja füüsiline vägivald);
b) VÄGA OLULINE: igasuguste numbrite esitamisel viidata ka allikatele, kust need võetud on. Iga inimene, kes on vähegi andmeanalüüsiga tegelenud, võib kinnitada, et adekvaatse metoodika ja usalduspiiride puhul on väga harva tulemuseks ilusad ümmargused numbrid;
c) VEEL OLULISEM: suvaliste põhjuslike seoste esitamine üldkehtivatena sobib küll poliitikute teledebatti või valimisreklaami, aga igal muul juhul (ja tegelikult ka mitte seal) ei ole see aus ega veenev. Ma tegin väikese otsingu, aga ei leidnud ühtki tõsiseltvõetavat uuringut (Eestis) kirjeldamaks seost raseduse katkemise ja vägivalla vahel. Mis ei tähenda, et seda seost ei oleks olemas, kindlasti mingisugune seos on, aga on suur vahe, kas katkeb sada või tuhat rasedust. Need ei ole eesti elanikkonda ja sündivust arvestades samas suurusjärguski olevad arvud.
Võttes arvesse kättesaadavad andmed sündivuse kohta vahemikus märts 2005-märts 2006, saaks siis nagu järeldada, et halvemal juhul iga 14 rasedus (ligi 7 %)üldpopulatsioonis katkeb perevägivalla tõttu. Selle väite esitab lugupeetud autor ilma
igasuguse viiteta raseduse katkemiste üldhulgale, sõltumata põhjustest (traumad, haigused jne). Mainitud numbri aga ilmselt saab tavainimene (kellena Evelyn oma blogi kirjutab) kätte vaid meditsiiniasutustest, aga nemad ei ole kohustatud seda igaühele avaldama.
Vaatame edasi. Kui vägivalla all kannatab artiklis väidetud 1/4 naistest (kust see number pärineb? Misasi see vägivald siis on üldse?), ehk siis statistika põhjal ca 3600 potentsiaalset sünnitajat, kellest tuhande rasedus katkeb, tähendab see, et 28% juhtudest on raseduse katkemise otseseks põhjuseks koduvägivald. Tehes evelynsepaliku üldistuse ja eeldades, et füüsiline vägivald on olulisem faktor raseduse katkemisel ja et see esineb/kaasneb, ütleme, pooltel vägivallajuhtumitel, saab siis teha üksühese järelduse, et ca 56% naistest, kes on mehelt kõrvakiilu saanud, kaotavad loote. Kõlab tõenäoline? Hmm.

Lihtsalt kurb on lugeda, kuidas üks poliitfunktsionär kunagi ei õpi. Oma arvamusavaldustes võiks ju ometi kord jätta üldise häma, parteiprogrammi nämmutamise ja suvaliste numbritega hirmutamise/meelitamise ja kirjutada mõnel olulisel teemal, olgu selleks siis kasvõi perevägivald, üks asjalik ülevaade, soovitavalt koos mingite realistlike lahendusvariantidega. Kui ma kunagi peaks mõne poliitiku sellise kirjatüki leidma, siis ma suurest rõõmust valiks kohe tema,
olgu ta või keskerakondlane.

Olav Tabur said...

Lp., veelgi austatum (sest Te pole ju keskerakonnast) John (Ameerika ?) Smith (ehk Saksa ?), kuid üsna kindlasti ka mitte-midagi-öelnud eestlane (ehk). Teie jutukese eesmärk on ju ka teine maha teha ja tõesti, ei öelnud Te ise midagi olulisemat. Kui on volitusi, palun uurige erikoolidesse, või abiklassidesse sattunud debiilsete laste perelugusid, kus lastega loobitakse, nagu puuhalgudega partnerit, näiteks naist.Vägivalda soodustavad ühiskonnas kindlasti ka poliitikud, kellede põhi-energia läheb enda upitamisele ja sisulist tööd ei tehta.
Juba see, et inimene oponeerib ja ei ütle oma tegelikku nime välja, näitab, et kui tankid tulemas on, jookseb ta kähku vähemalt Soome ja kui haukumiseks turvaline, püüab seljatagant jälle "ÄRA PANNA" - mõnikord päris eesti keeles, teinekord nii, nagu siin sagedamini lugeda võib.
Arvan, et perevägivalda tekitavad kõik ÄÄRMUSED, nii ülemäärane ahnitsemine, kui liigne vaesus. Poliitikute kätte on usaldatud mõlemate äärmuste kärpimine.Leppigem siis kokku, kaks tarka, mitte teineteist maha tehes, vaid TÄIENDADES !!!

JohnSmith said...

Lp Olav Tabur,

Mulle näib, et kellegi kolmanda blogi kommentaariumis omavahel kembelda ei ole kõige õigem. Vajadusel olen nõus sel teemal pikemalt diskuteerima (meiliaadressi link profiilis), aga siiski ka siin mõned vastulaused.
* see, kuidas keskmine poliitik asjadest räägib, on tülgastav. Ma põhjendasin (oma meelest üsna näitlikult) MIKS [ka] see artikkel on halb ja mida võiks teha, et see ka tõepoolest sisukam ja loetavam oleks. Kui üks poliitik ennast avalikult internetti välja paneb, siis peab ta valmis olema selleks, et tema, tema kolleegide ja erakonnakaaslaste teod ja sõnad, õigemini nende mittekattuvus, on inimesed üles ärritanud ja kellegi käest nad mingi nätaka saavad. Ükskõik kas pisut konstruktiivsema kriitika või lihtsa anaaltunnelisse saatmise vormis. Ja selle nätaka on nad ka kollektiivselt ära teeninud. Väga, väga, väga paljud inimesed on poliitikutes pettunud, nii minagi (eriti, mis puudutab KE-d), ja kui mul on võimalik seda otseselt väljendada, siis miks mitte seda võimalust kasutada.
* 'debiil' on tänapäeval terminina vananenud ja halvustava maiguga. Pealegi katab see vaid üht osa vaimse alaarengu spektrist (varasemalt IQ skooridevahemik 51-74, mis hõlmab praegu vahemikku normintellekti alumisest piirist kuni mõõduka vaimse alaarenguni). Olen töötanud puuetega inimeste õppeasutuses, lävinud ühe vanema eriala tõttu nendega [puuetega, inimestega k.a. inellektipuue] lapsest saadik ja siiani üsna kursis erikoolide tööga ja nende õpilaste perelugudega. Kahjuks ei puutu see absoluutselt Evelyn Sepa poolt esitatud ja minu poolt kritiseeritud põhjuslikesse seostesse (raseduse katkemine on otseses ja väga tugevas seoses perevägivallaga), vaid kirjeldab üsknes seda, et vägivaldsed/asotsiaalsed eluviisid (mis tihtipeale esinevad koos) on riskifaktoriks erinevate puuete/traumadega laste sünniks, millised probleemid võimenduvad sotsiaalset konteksti arvestades veelgi. Aga mis selles teadmises ilma lahendieid pakkumata uut ja kasulikku on? Mis tuletab mulle näiteks meelde, et puuetega inimeste naeruväärsete toetussummade tõstmiseks riigil raha ei jätkunud, valimiskampaaniaks aga küll...olgu, see selleks.
* enamus inimesi on internetis anonüümsed, aga mitte nii anonüümsed, et isikuandmeid ei oleks võimalik vajadusel leida, kui huvi on. Nii et kui huvi on, siis palun. Millist aliast ma kasutan, on minu isikliku maitse küsimus ja ei kuulu diskuteerimisele.
* ma ei näe praeguses olukorras väga sisulist põhjust olla ülimalt patriootlik ja kui tõepoolest ei lakka poliitikute hoolimatus, häma, küündimatus ja ülbus (hei, seda nimetatakse ka valijate usalduse kuritarvitamiseks) siis miks mitte vahetada ka elukohta, liiati kui selleks on võimalus. Mitte, et mujal oleks ilmsesti liiga palju parem, aga siinsete funktsionäride maneerid ei ole enam isegi vihastamapanevad ega naljakad, vaid lausa iiveldusttekitavad. Ja valikut (et valiks teise ja parema) kah nagu õieti pole.

Wikmanipoisilik džentelmen said...

Olav, tead, minagi vahel muutun vägivaldseks just poliitikute tegutsemise tõttu.

Eile näitesk jäi naabri kass ette, kuna Evelyn siin ütles, et ta ei saa mulle Põllumajandusministeeriumis jagatavat jopet sebida. Kass lendas pika kaarega. Kohe viha teeb.

Ja siis Edgar teeb ka vahel viha, kuna ta ei kirjuta ise oma plooogi ja noor Siret hoopis kirjutab eks. Läksin ja tegin Edgari pildil Edgarile vuntsid ja sinise silmaaluse. Jõle hea on olla nüüd!

Vägivald on lahe noh

Jubejuss said...

Olav näituseks on siin blogis kõige avalikum tegelane üldse - temal on blogiproofilis kirjas nimi Olav Tabur - kõik kohe selge - ahhaa see on ju see kuulus Olav Tabur, no teda ma ju muidugi tean, kes siis teda ei teaks, erinevalt näituseks Johnsmithist, kellel antud vaid mailiaadres ja elukant ja inetu mitteestipärane väljamõeldud nimi ja bloog kus ta kirjeldab oma eriti debiilset mõttemaailma, mis kõik loomulikult teeb inimesest täieliku anonüümsuse enda.
Kuid mis kõige tähtsam - ajast ammusest on ju teada, et püha õigus "ÄRA PANNA" kuulub ainult ja ainult poliitikutele.
Miks, ma küsin veelkord miks kasutavad seda õigust kasvõi siin blogiski kõiksugused isehakanud kommenteerijad?!
Muide Oval su muidu tarka juttu vahemärkusena, et näiteks suvel on väga raske soome jooksuga minna - jää ju ei kanna.
Aga Sulle Maria jõudu ja kiitust, küll asjad paranevad - Evelyn räägib sinu muredest 9000 kroonise kuu kuluhüvitise eest taksojuhtidele ja baarmanidele ja kroonika seksikatele ja kõik läheb paremaks. Seda eriti nüüd kus ta teab kui raske on elada 5500 krooniga kuus.

Jubejuss said...

Olav ma tahtsingi küsida, et kas sa oled see Olav, kes lõpetas 1975 Tallinna Polütehnikumi või hoopis see, kes lõpetas Tallinna neljapäevaku - Männikul 28.04.05 rajal number kolm ma ei teagi mis kohaga aga ajaga 48minutit ja 20 sekundit?

Jubejuss said...

Mul on üks tuttav, kelle hüüdnimi on Ants, aga pärisnimi on tal hoopis Kaido. Eile ma läksin koos teiste omasugustega ja andsime talle sellise keretäie, et mäletab, kui ta muidugi pärast seda üldse midagi mäletab, aga nüüd vähemalt teab teinekord, et ei esine enam hüüdnime all.
Vahel ma arvan, et olen nagu selline rahvapolitsei. Ma imestan ainult, et miks riik pole mulle hobust kinkind?

Olav Tabur said...

olen see, kes olen, kuid mäletan Sind JUSS ka nõuka ajast, kui midagi öelda ei tohtinud - vaata kultuuriartikli kommide lõppu.

Jubejuss said...

Ma ei sanud küll päris täpselt mõttest aru, aga kirjutasin vastuse.

Jubejuss said...

Mina tegelesin nõukaajal estraadikontsertite piletite 13%lise lühemaks treimisega. Töö oli raske, aga huvitav. Kord mäletan tuli minu juurde Valeri Ljontev ja ütles, et tema on Valeri Ljontev, aga lihtsalt kõht on tühi, et olgu ma nii hea inimene, ja öelgu, kust Vana-Tallinnat saaks. Sisistasin vaikselt, et sina tibla võid Vana-Tallinnast vaid und näha, kuid kuuldavalt ütlesin midagi Kristjan-Jaak Petersoni sõnadega. Õnneks oli mu naabrimees vana KGB-lane ja tänu sellele ei läind asi suure kella külge. Praegu on see asi ühe väikse kella küljes Balti-Jaama turul jaama poolt teises putkas.

Jubejuss said...

Vene ajal oli muidu ka paljudel meestel kombeks endale kellade külge igast asju riputada.

Arkadi Zuk said...

Tore et Härra Olav on tagasi kommenteerijate sõralikus kuid kirglises peres!

Vanasti oli ikka kultuuriartiklite lõpus kommentaar: Ja rahvas aplodeeris maruliselt avaldades rahvakunstnikule püstiseismisega au.

Teinekord sai haudu rüüstates ka nailja. Näiteks kui mihkels tuli. Siis kõik näitasid üksteisele äpuga ja süüdistasid sajas surmapatus.

Mina alati juhtisin.

Arkadi Zuk said...

Aga oma hinges olen ikka lippu kõrgel-kõrgel hoidnud. Isegi öösiti.

Arkadi Zuk said...

Aga et kõik ikka avalik oleks, siis..

http://www.tabur.com/

auarüüstaja arkady

Jubejuss said...

Vahel ma mõtlen, et sellepärast ma tänapäeval niipalju räägingi, et vene ajal üldse ei tohtind rääkida. Sama on ju tegelt ka teiste poliitikutega. Ma mäletan et ükskord sain õpetaja käest tutistada kui rääkisin. Ma ei mäleta enam kas see oli tunni ajal või nõuka ajal? Aga meil olid tunnid ka sageli nõuka ajal ju? Jube raske oli. Tänased lapsed ei oska enam undki näha!

Jubejuss said...

Ma väga vabandan, aga mu tegelik nimi on Arkadi

Jubejuss said...

Aga tänase õhtu viimase sissekande mille teha luban (ja mis lubadust ma kindlasti murran) teen parafraaseerides ühtre kuulsat poliitikut: Kui kodu muutub vanglaks, siis söögi ja riided annab riik!

Arkadi Zuk said...

Mina arvan, et olukorra lahendaks mängleva ergusega 25000 kroonine keskmine palk riigiametnikele.

vastused peituvad teinekord su enda nina ees. Ükskord leidsin vuntsidest näiteks makaroni.

Arkadi Zuk said...

Kas nüüd oleks õige aeg hakata arutama mis selle pronksõduriga teha? Viiks ta ära või? Jätaks alles?

Arkadi Zuk said...

Ma näitasin seda artiklit Mihkelsile. Lubas minna trelle ostma.

Hooletus ees.

Jubejuss said...

kui saaks perevägivalla kuidagi pronkssõduri peale välja valada? Äkki temaatilised trollisõidud pronkssõduri juurde? Peksta oleks lubatud isegi trolli sarvedega?

Arkadi Zuk said...

Ma töötan juba tükk aega projekti kallal kuidas vägivalla abil keskmist palka 25000 kroonini tõsta. Siis saaksime kõik öelda- "TEHTUD"

Jubejuss said...

Ma tean ühte meest, kes on Vägi vallavanem. Jüri Ratas on nimi.

Jubejuss said...

Evelyn, olen avastanud, et mu abikaasa põrnitseb mind viimasel ajal järjest kurjema pilguga! Takkatipuks avastasin eile, et tal oli ka punase täpiline põrandakalts käes! Äkki ma räägin liiga vähe? Või tõstaks palka? Keskmist? Või näppu?

Arkadi Zuk said...

ma käisin ona abikaasa juures selle 25000 kroonise palga jutuga, mis kõik mured lahendaks ja meid helge tulevikuni viiks. Ta vaatas mind heldinult ja ütles, et olen Lihtsalt Maria.

Evelyn sa kaebasid, et liiga vähe küsimusi esitatakse, ma siis nüüd küsin kohe, et kas sinuga ka midagi sellist on juhtunud?

Jubejuss said...

Minu abikaasa sõimas mind Lengiks! Ma ei julge enam inimestele tänaval otsagi vaadata! Õnneks viib kodutee min üle toompea, seal on palju lambaid

Jubejuss said...

Tegelt kui nüüd aus olla, siis pean vist veidi vabandama, et tõesti läksime siin nende kommentaaridega veidi üle piiri. St ka Evelyni ja härra Olavi jutus on oma iva sees. Erti just, mida mina tegelikult igapäevaselt näen, just kohaliku omavalitsuse tasandil on see et no mida kuradit nad selle lumememme sinna vallamaja ette tegid neljast lumepallist! Kolmest tehakse ju!

Arkadi Zuk said...

Kõik on ainult üks tühi meediakära ja valmiseelne kähmlus. Mingit asjalikku teemat arutada ei saa, muudkui ainult vabanda koguaeg härra Olevi ees.

Selline totakas tunne on ausalt.

Jubejuss said...

Mulle ka ei meeldi valimiseelne kähkukas. Malega on hoopis kuidagi teine tunne, puhtam ja

Jubejuss said...

Muidugi omaette naljanumbriks hakkab kujunema see Mihkelsi blogi, et ega enne kui siin või Edgari blogis kõvasti kella ei löö, ega enne Mihkelsi blogisee uut juttu saa!

Arkadi Zuk said...

Ma nägin aknast just alasti naabrinaist. Kohe tulid meelde helged mälestused mihkelsist ja tema paljalt jääaugus hulpivatest pensionäridest.

Ma arvan, et Linnar Priimägi keeras sellepeale ringi. Või kaks.

Jubejuss said...

Sellega seoses mul tuligi meelde üks vana küsimus Evelynile, et kas sa tead, kas Mihkelsil saba on? Ja et kui on, kas ta hoiab seda nagu sealt Mustamäe aknast väljas ka? Noh asi on selles, et siis äkki saaks seda tema postitamist talle kuidagi niimoodi meelde tuletada et lähed aknast mööda ja tõmbad sabast. Siis mihkels kargab unest üles (noh sest lumi sai vahepeal sulatatud ja mis tal muud kui magada teha praegu) ja kukkub kirjutist vihtuma. Ma eila käisin sealt akna alt läbi ja oli küll üks saba tolknemas, aga ei tihand tõmmata, sest kartsin, et äkki on mõne patsiendi, keda dr Mihkels on uurimisele palund, hommikumantli vöö ja kartsin pensionäriga vastu pead saada.

Arkadi Zuk said...

Mihkels on vaene mees. Tema elab ju ainult jääauku jäänute riiete müügist. Tal on kasutada vaid need tähemärgid, mis Edgarist ja Evelynist üle jäävad.

Jubejuss said...

Kuna ma ise sama asja nägin, siis võib homme näha kaame näoga oksendavat Priimäge

Jubejuss said...

Lisaks sellele, et Mihkels on vaene on ta talveperioodil ka sportlik, kuna kõik riided on jääauku kinni külmund, peab ta enda omad seljast müüma, aga kes on paljas, sellel on ka külm ja järelikult peab ennast liigutama. Või kuidas selle kehakultuuriga oligi härra Olav?

Arkadi Zuk said...

Ei tea milla Priimägi tanu ala saab ka? Oleks ilus pruut küll.

Sakala keskuses saaks valge kleidiga tseremoonia teha ja hiljem pronkssõduri juures vanduda, et kuri teda võtaks.

Jubejuss said...

Ma arvan, et kui üldse siis mitte tanu vaid pigem Tõnu või Reediku alla, aga Edgar seda teab millal, on ju tänapäeval noortel meestel see karjäär nagu tähtis ja alles siis perevägivald ja muud ühiskonna alustalad. Mind huvitaks rohkem isegi see teema, et kas keegi peale Allan Alaküla veel teab, et ta keskerakonda kuulub? Jube salakavala näoga mees on küll.

Arkadi Zuk said...

Olav ütles, et Mihkels olevat kunagi tegelenud haudade vahel rüüstajaid püüdes tõkkejooksuga.

Ma ei tea kuskohast tal see inf pärineb kõik.

Ilmselt Leedo käest.

Jubejuss said...

Muidu see teine Rebane käis ju pronksõduri juures vandumas ja näe mis juhtus! Ma arvan, et see oligi üks keskerakonna proov, et kus selliseid jumalavallatuid pulmi üldse ühiskond pidada laseks

Arkadi Zuk said...

Seda pedevägivalda juhtub jah. Eriti kui vanglast saab kodu nagu evku kirjutas.

siit tuleb kirkalt esile ka maailma relatiivsus. Mis ühele vägivald see teisele manivald.

Jubejuss said...

Vaata Arkaadi, meie sinuga siin muudkui räägime ja ma arvan, et ükskord muutubki maailm paremaks. No kui mitte varem siis vähemalt sel hetkel kui mul lapsed hakkavad mind vastu peksma või eit must tugevamaks saab, sest olgem ausad, naised elavad ju kauem kui mehed.

Jubejuss said...

Ainus asi, mis mind mõtlikuks teeb on see, et kus siis õlejäänud 99 riigikogu liiget on?

Jubejuss said...

Äkki lollid jooksidki nüüd suure hurraaga Priimäe pulma? Teine on alles hommiku mantlis ja õlut ta ju ei joogi!

Arkadi Zuk said...

Meie oleme metsa sanitarid. Või vähemalt stjuuardid. Olav on metsa doktor.

Lenk on piloot.

Arkadi Zuk said...

Äkki on mingi öine istung? Ah vahet pole. Peaasi, et paaritu arv inimesi saalis. Muidu juhub äkki nii nagu mul odus ükskord, kui nägin ühte hiiglaslikku asja.

Arkadi Zuk said...

Pärast selgus, et see oli mu naine. Mulle meeldivad sellise õnneliku lõpuga asjad nagu priimäe pulm või valimised.

Jubejuss said...

Sellepärast on ka hea et paaritu, et muidu hakkavad veel paarituma. Kuigi paaritu on ju nagu käsklus vä?

Jubejuss said...

Mulle meeldivad ka sellised õnneliku lõpuga asjad nagu Priimäe pulm või matused

Jubejuss said...

P.S selle viimasega ei tahtnud ma kuidagi kirikut pilgata

Jubejuss said...

Aga vaata kui huvitav, et kui inimesel on midagi öelda, siis kohe tekib elav keskustelu ja hästi paljud kommentaatorid võtavad sõna. Sellist asja kohtab muudes blogides harva. No muidugi Epp Petrone, kellel on palgatud kommenteerima kogu eesti MacDonaldsi töötajaskond, aga mõtlen just tavalalisi eestlasi.

Wikmanipoisilik džentelmen said...

Seekordsed valimised on tegelikult juba eos läbikukkunud.

Ennevanasti oli ikka pisut sporti ka selle asja juures.

Mäletan selgesti, kuidas Viisitamme Mart jooksis till pikalt ees valimisnimekirja kinnitama. Tema kannul sotsid, reformarid ja muud luuserid, kes ei osanud isegi arvutimängu teha Reinsalu killimisest. Ega nad jooksmiseski paremad olnud.

Viimne kord ju sai mõni Mart-poisiga suisa rüseletud ukse ees. Ma ütleks, et see tavaline jooksuala kujuneski ajapikku välja kahevõitluseks. Ehe keskaja värk. Alguses joostakse võidu ja siis tapeldakse korralikult. Muhe noh!

Siinkohal tervitaks kõiki alaealiseid linnapeasid!

Wikmanipoisilik džentelmen said...

Kui ma nüüd veel paremini mäletan. Ikka kohe väga hästi mäletan, siis oli enne seda kahevõitlust veel ju sellised alad nagu "Parim viisaastakuplaani täitja" "Parima lüpsikarja omanik" jne. Vareki Tom oli ju see, kes sellest osa võttis ja siis veel mõni säärane sportlik noormees.

Jaaa, kui ma nüüd mõtlen, siis Andres Oper on ju ka Keskerakonnas ja Salumäe Erika oli kunagi. Selline sportlik erakond on.

Musta Kadri langeb vaid ansamblist välja. Selle asemel, et korraliku Keskerakondlasena sporti vihtuda käis tema kekutamas lavalaudadel. Näitas prinki noore neiu säärt, võttis sajaseid vastu ja pilgutas kiimas vanameestele silma. Ma ei tea, kuhu häbist silmi peita. Noor naine, aga nii kerglased elukombed.

Siinkohal tervitangi Evelyni, kes on ülekõige! Hoiab madalat profiili ja räägib hästi palju. Siis saavad asjad korda. ELu on nagu lill!

Arkadi Zuk said...

Preatolil kommenteerib kogu Prokapital ja Itaaliast üks Luigi. See bloog eristub teistest just sellepoolest, et kommenteeritakse vabatahtlikuse alusel välja arvatud Härra Olav(paljude laste isa), keda sunnib südametunnistus.

Jubejuss said...

Tunnen vajadust ütleda, et ei maksa arvata, et Mihkels on kuhugi kadunud, või nohuse nina ja palavikuga kodus voodis lebab. Lihtsalt on hea käia nii vanadel, kui noortel.

Arkadi Zuk said...

Mihkels ei leba kunagi. Ta isegi magab püstijalu labidas käes.

Mustamäe 1000 tiigi maa.

Jubejuss said...

Et aga konkurs näeks tõesti konkursi moodi välja siis minu kandidaat mustamä lausele: Mustamäe - pardiks muutumise mägi.
Aga Mariale ja Evelinile tänasest päevalehest midagi rõõmustavat
palk tõsueb nii, et inimesed lähvad hulluks

Arkadi Zuk said...

Ma mõtlen, et kas sobiks kui Tauno püstitaks keset parditiiki viiekorruselise maja kõrguse skulptuuri "Mihkels viib Ikaruse bussiga pensionäre jääauku"

Jubejuss said...

Põhimõtteliselt peaks ju sobima, mida kuradit sa sinna jääauku ikka topid?(kuigi praegu ma tean nii mõnedki hakkavad kahemõttelisi nalju monitori taga tegema)

Jubejuss said...

Sobiks ka selline kreeka teemaline, et Mihkels toob Ikarose bussiga pensionäre vaatama

Jubejuss said...

muidugi võib tekkida küsimus, et miks ta jalgrattaga ei või tuua kui keskerakond on ka ju ikkagi selline ilmavaadetelt keskonnasõbralik

Jubejuss said...

Aga viimasele küsimusele vastamine ei ole nagu minu pädevuses, sest minu nimi on ju juss, mitte Kadri Must (kuigi kui veidi pingutada läheks isegi riimi)

Jubejuss said...

Ei ole vist liialdus öelda, et keskerakond on ilmavaadelt nagu selline keskerakonnasõbralik

Arkadi Zuk said...

Kirjutasin selle kommentaari kui elmari kodus vangis olin.

Manjana said...

Ok, poisid, vaimne vägivald on meil kõigil kenasti käpas, aga see, et keegi googlet ei kasuta, on tõsine häbiasi.

Aga enne kui liigselt erutuda, võiks lugeda näiteks seda:
Sünnitaja käitumine ja koduvägivald Eestis 2006

Jubejuss said...

Mina muidugi nii karme sõnu Evelini kohta ei kasutaks. Ma arvan, et nii tema kui kasvõi Lenk ise usuvad, et nad ongi tõsised artistid ja meelelahutajad. Lihtsalt süsteem muudab vahest inimeste teod kohutavateks. Kuid tegelikkuses on omal moel tegemist samasuguste ohvritega nagu Maria

Jubejuss said...

Ja seni kuni ühiskonnas selliseid kannatajaid leidub üritan mina ikka neid kuidagi toetada ja aidata - nagu siin blogis või nagu tookord kui ma keset viru väljakut ühe mehe käest kõvasti kerepeale sain kui sekkusin tema ja ta prouavahelisse füüsilisse arveteõiendusse.

JohnSmith said...

Sirje,

mina näiteks kasutasin, tõsi, selle peale ei sattunud (ja üldse, õdede/ämmaemandate uurimistööd on enamasti halvad ja/või metoodiliselt lonkavad). Aga miks Evelyn kuuglit ei kasutanud? Kuidas need numbrid/tulemused on seotud tema poolt esitatud väidetega? Õige, ei olegi.

Arkadi Zuk said...

Ma tõstataks üles ühe ammuunustatud teema. Pronkssõduri.

Mis oleks kui asetaks ta sinna paati mida kalevipoja kuju käes hakkab hoidma?

Arkadi Zuk said...

Sirje. Vaimne vägivald on käpas jah. Aitäh materjali eest, mille abil saab ennast ka füüsilises osas järele aidata.

Ma tahtsin veel kontekstiväliselt lisada, et kuradi raske on tühja ridiküüliga kehavigastusi tekitada.

Arkadi Zuk said...

Nõuan et Priimäel oleks meestega võrdsed võimalused tanu alla saada!

Arkadi Zuk said...

Mihkels kutsus meid jussiga õlut jooma ja debateerima selle üle, kes on m... Samas karjub meie hing hoopis selle järgi, et saaks Evelyniga diskole diskuteerima.

Jubejuss said...

Mina ei tantsi, sest olen hormoon, no see mustas õlikonnas ja seljakotiga ja nädala lõpuks olen omadega nii läbi, et ma mõtlen vabandusi kuidas sealt mustaka õllekast kõrvale viilida kuighi noh jah...

Anonymous said...

sex999 免費影片免費視訊173liveshow免費視訊聊天室免費視訊gogo免費視訊ggo免費視訊美女免費視訊交友免費視訊聊天區視訊交友90739080視訊聊天室視訊美女34cc聊天室ukisssex888影片區sex888免費影片分享區sex888免費電影豆豆聊天室dodo豆豆聊天室辣妹視訊辣美眉173show影片視訊聊天室sogou搜狗音樂百分百貼影片區aaaa片免費看日本美女寫真集百分百貼圖區線上a片色咪咪影片免費視訊聊天免費影片免費視訊本土自拍免費聊天情色自拍情色貼片區本土自拍網情人視訊高雄網情人視訊聊天室視訊交友網男人幫論壇免費ava片線上看免費av18禁影片台灣kiss情人視訊網色色網a片天下第一色站小魔女免費影片小幻好玩遊戲小澤瑪莉亞小弟弟貼影片aaaaa片俱樂部影片卡通aa片子百分百貼成人圖片百分百貼影片區尋夢園聊天室交友愛情館交友愛戀速配網交友ggoo交友聊天室pc交友愛叭噗小遊戲aio交友愛情館aa免費看影片383成人影城38ga片下載3y3成人色色網38ga成人383movie成人影城av168成人女人色色網台灣遊戲桃Plus28論壇qq美美色網飯島愛免費影片小高聊天室嘟嘟情人色網聊天室尋夢園bobo線上遊戲莉亞迪桑寫真集一葉情貼圖片區