10.1.07

Evelyn Sepp. Jürgen Ligi tantsupidu Tõnismäel


Äsja vastuvõetud sõjahaudade seadus ei lähtu Genfi konventsiooni põhimõtetest, vaid ligilikust künismist. Kujutlegem vaid ette, kuivõrd sarnased, kui ikka on, olud Eesti sõjahauanduses või siis näiteks endise Jugoslaavi kodusõja värskete massihaudade - sõjaarmidega?

Sarnasusi ei mingisuguseid. Seega on tegemist taaskord ühe õnnetu konventsiooni särava pealkirja ärakasutamisega miski sisepoliitlise enesekeskse kasu taotlemiseks.

Milles seisneb kasu? Äkki selles, kes ja kui kiiresti poest väikse labidakese muretseb ning sellega usinasti välitöödele asub. Umbes nii, et mida rohkem kondikomplete valijatele ette näidata, seda rohkem dubrikuid. Ja mida rohkem dubrikuid, seda rohkem hääli.

Kolleeg Velliste sõnul võtab see kõik aega vaid paar päeva. No ootame siis paar päeva et näha, kuidas ta koos Kalev Rebase, Jüri Liimi ja Tiit Madissoniga kuskile muru sonkima siirdub, näiteks Tõnismäele. Ja mis kõige intrigeerivam – küllap leidub seal ka mõni Öise Vahtkonna tegelinski, kasvõi mobiiltelefoniga, filmimas, et vahendada maailmale mõnitavaid katkeid sellest, millest ametlikud infokanalid vaikivad või mida lihtsalt lakeerivad.

Pole see miski hirmutamine, pigem KAPO-meeste hirmuunenägu. Olen sedapuhku vahelduseks nendega solidaarne. Keegi peab ka nende peale mõtlema. Nendel ei käi valimiskampaaniat hetkel ja tööd tuleb teha ka peale 4.märtsi.

Peaauhinna saab aga selles laibasõjas see, kes nagu seriaalis Hirmu Faktor, kõige rohkem laipu kogub elik usse sööb. Eriti magus ehk boonuspunkte on väärt need kõdud, millel on tuvastatav mõne nõukogude armee sõjaväetunnus.

Ja kogu seda surnud hingede püüdmist hakkab dirigeerima kaitseminister Jürgen Ligi. Bravo! Kui sõjandusest ikka midagi ei jaga, siis laskem sõjahaudadel tantsupidu lahti.

Usaldada surnute saatus ja nende lähedaste tunded inimese hoolde, kes on oma haldusalas tuntud kui erakordselt ebakompetentne ja kuri inimene, on lihtsalt rumal ja vastutustundetu. Ma hääletasin ja hääletan ka tulevikus selliste seaduste vastu.

Olen põhimõtteliselt ligiliku mõtteviisi vastu, kus üksikküsimusi üritatakse lahendada ümbernurga väikese pettusega. Seaduse eesmärk peab olema selgelt seaduses välja öeldud, mida antud juhul teha ei julgetud. Selliseid argu ja konjuktuurseid otsuseid mina aga toetada ei kavatse.
Kuigi ministrihärra hakkab ilmselt rääkima sellest, et ega tema üksi ei otsustagi, et selleks on komisjon jne. Samas püüan vaid ennustada, millise töövõiduna sõjahaudade seadust parteiliselt esitlema hakatakse. Seejuures on asjal siiski veel üks nõks. Seadus ise ei käi kuidagi näiteks Tõnismäe mälestusmärgi kohta. Selle alusel ei ole seda tegelikult võimalik isegi juriidiliselt korrektsel moel teisaldada, segadust ja pinget Eesti ühiskonnas aga saab tekitada küll. Tõnismäe mälestusmärk ei ole nimelt hauatähis, vaid mälestusmärk II maailmasõjas langenuile.

Seetõttu on sõjahaudade seaduse vastuvõtmine ja müstilise avaliku huvi “äratundmisega” manipuleerima asumine erakordselt kultuuritu. Aga mida Jürgen Ligi kultuurist teab?

Ei tea ta midagi!


Teie Evelyn Sepp

34 comments:

Jubejuss said...

Näib, et see keskerakond, mis koalitsioonis on, on hoopis üks kuri keskerakond ja siis on üks teine, õige ja hea, kelle esindajad blogivad.

sepp said...

millestki pikalt kirjutades võiks paari punktiga välja tuua, milles üldse asi on. mina näiteks ei tea, milles on sõjahaudade seaduse põhipunkt, mille vastu sa üsna emotsionaalselt protesteerid. meediat sel teemal ei loe (no ja see olevat ju kallutatud nii kui nii).

ps. tugrik. mongoolia tugrik. mitte dugrik.

mati said...

Kunagi tuleb paratamatu olukord, kui "Meie Langenud Poistele" peab kakkama kusagil kaugel soojal vaenulikul maal "Monumendi" püstitama.

Kuidas asukohamaa elanikud eestlaste kui okupantide "Vabastajate Monumenti" suhtuma hakkavad?

Kui kiiresti eestlaste monumendi minemaviimiseks Punane Kraana leitakse?

Unknown said...

Tere, Evelina, millal te panete fofudja selga?

Evelyn Sepp said...

Kuulsale jubeussile ja kriitilisele urx-ile,
teate, eks koalitsioonides ongi raske olla. Opositsioonis aga veel raskem, lausa igav. Kui inimestel on aga igav, hakkavad nad igasuguseid rumalusi välja mõtlema.
Ja kui teie arvate, et Jürgen Ligi on tõesti hea, tark ja omakasupüüdmatu kaitseminister, siis lubage ma hakkan teist nimekirja koostama, avan kodulehe vmt. et sellised harvad eksemplarid kokku koguda ja erilise hoolega kaitse alla võtta. Võtke seda naljana või tõsise üleskutsena, kuidas aga soovite:), see tema tegevust talle usaldatud haldusalas kuidagi ei paranda. Paraku.

Evelyn Sepp said...

Viljar,

põhiline poliitiline eksitamine käib selle ümber, kas Tõnismäe mälestusmärk on hauatähis või on see mälestusmärk. Kui esimene, mida hr Ansip usinalt väita püüab, siis tekiks seaduse alusel justkui võimalus jäänuste ümbermatmisel kõrvaldada automaatselt ka tähis. Kui aga mõelda kainelt, siis järeldub, et mälestusmärk ja võimalik sõjahaud Tõnismäel on kaks ise asja. Ja et esimese kõrvaldamine ei tulene kuidagi automaatselt võimalikust sõjahaudade ümberpaigutamisest. See on vaidluse sisu.
Meenutan, et mälestusmärgi kõrvaldamiseks üritati vastu võtta hoopis üht teist seadust, mis kandis menetlusnumbrit 1000 SE - keelatud rajatise kõrvaldamise seadus.

Evelyn Sepp said...

Mati,
võin vaid arvata, et sõjad peale sõdu ei muuda kaotajaid võitjateks ega ka vastupidi. Just see on minu meelest piisav argument surnutega mitte sõdimiseks või ka mälestusmärkidega mitte sõdimiseks. Just täna, pühapäeval, rääkisin ühe väärika rindemehega, kellel oli mulle väga tõsine küsimus. Nimelt selline: kas need Eesti poliitikud, kelle arvates tuleks kohe ja kiiresti astuda Tõnismäel radikaalseid samme, suudavad kaitsta ka neid meie endi kaasmaalastest langenute viimseid puhkekohti Venemaal? Ja mida nad võtaksid ette siis, kui siinsele järgneks samasugune palgan seal? IRL või Reformierakonnal on täna veel raske mõista, et Tõnismäe monumendi ümberpaigutamist ei toeta ka eesti oma laskurkorpuse veterandid. Pealegi - nemad ju ei sõdinud Eesti okupeerimise eest.
Vastasin vanale sõjamehele lihtsalt: vaevalt nad selle peale mõtlevad. Sest need inimesed seal, Venemaa mullas, nende poolt ei hääleta! Mis neil sest!

Jubejuss said...

Ei, ei - rumalusi hakkavad inimesi ikka siis välja mõtlema kui valimised lähenevad. Eriti kui nad kipuvad poliitikud olema või mina. Aga Jürgen Ligist ei oska ma midagi arvata. Võibolla ainult niipalju, et mulle meeldiks rohkem kui ikka kõik saaksid pauku teha, mitte ainult palgasõdurid.
Aga sa üldse mõtle hoopis sellele ja te kõik seal toome peal, et tehke mingi idee, mille alla eestlased tahaks koonduda, mitte see et anname pappi jne, vaid see mille nimel jälle kõik kartuli koori sööks! Päriselt ka!
Ühelgi jõugul, kes seal mäeotsas hetkel on ei ole ideed kuhu ja eriti KUIDAS edasi minema peaks.
Jõudu!

Jubejuss said...

A mis eestlaste ausambad seal venemaal üldse on muidu?

Evelyn Sepp said...

jubeussile.
poe taga on kõik väga kõvad riigikorra kukutajad:) või muidu kõige targemad. Kui sa vaatad teisi, nö küpseid demokraatiaid, siis hakkab silma sama tendents - põhiküsimused tunduvad kuidagi nii vähetähtsad. Võrreldes meie kiire ja murrangulise - põhimõtteliste otsuste tegemise ajaga. Tõenäoliselt ei saagi sellist põhiküsimust välja mõelda. See kas on või ei ole olemas. Praegu, kui kõik läheb hästi, vähemalt valdavalt nii arvatakse või õigemini usutakse, on pea võimatu inimeste tuju rikkuda küsimustega, et äkki 15 aasta pärast ei lähe. See jutt pole selleks, et õigustada lühikesi perspektiive. Aga. Poliitikud saavad rääkida ikkagi siis, kui kriitiline hulk inimesi on valmis ka kuulama. Täna pessimistlike juttude kuulajaid ja uskujaid palju ei ole. Sellegipoolest mõtlen palju ja tõsiselt selle aja peale, mis tuleb pärast tänast. Ilma naljata!

ps. arvan, et see vana ohvitser pidas silmas nö massihaudu ja matmiskohti, kuhu ka eestlased on maetud. Küllap neid leidub kõikjal laskurkorupuse rindetee äärsetes kohtades.

Evelyn Sepp said...

arrow header, ainus, milles ligit tõsiselt süüdistada, on see, et peale partei huvide on ka valdkondlikud või sellega seonduvad, laiemad - Eesti huvid.
Partei, kelle puhul riigikaitseline kompetents väljendub vaid loosungites, ei oma ettekujutust sellest, mis see laiem huvi on. Milles on näiteks meie viga või süstemaatiliselt viimaste koalitsioonivalitsuste viga? Tõenäoliselt selles, et valitsuste näol pole tegemist meeskonnatöö ega meeskonnavastutusega. Iga osapool nokitseb oma asja ja vaikides talutakse üsna pikalt rumalusi mõne teise ministri valitsemisalas.
Kardan, et see kriitika on asjakohane ka meie suhtes. On asju, mis lihtsalt juhtuvad.:)

Arkadi Zuk said...

Mul on alati hea kindel tunne, kui Jürgen ligi on.

Jubejuss said...

Mis nad hakkavad siis massihaudadest eetlaste konte välla sõeluma vä?
Issand
Julm aeg
Aga kriitiline hulk inimesi on alati valmis kuulama, suurtel meestel meeldib lihtsalt rääkida lihtsama ja kiirelt haaratavama seltskonnaga lihtsamatest asjadest - ei pea nii palju pingutama. No vaata ise mille ümber keerlevad valimislubadused - võta mind saad raha.
Noh ole siis tubli ja vaata et sind oma parteist välja ei visata.

Jubejuss said...

Arkaadi kurat! Mina pidin valves olema ju!

Arkadi Zuk said...

Ahjaa. Mul oli veel offtopic küsimus ka. Kas oleks mõistlik Põhja-Tallinna linnaosa Viljandiks ümber nimetada?

Arkadi Zuk said...

Juss sul on kalender ette käind jälle?? Täna öösel on sinu vahetus.

Jubejuss said...

Meil Pelgulinnas on hoopis poe kõrval kõige targemad mehed ja riigikukutajad. Poe uks on nagu poe kõrval, vist sellepärast. Ükspäev ma olin sunnitud kahelt riigikukutajalt isegi lühikeseks ajaks vabaduse võtma. Ülejäänutelt võtsin ausõna ja põgenesin. Muidu aitab seal rohkem kõva korra poliitika, aga üle ei maksa pingutada, nagu tookord kui keegi seal viinamüügi keelustas.

Arkadi Zuk said...

See kukutamise jutt toob meelde helged mälestused hilisest lapsepõlvest. Siis olin veel varastes kolmekümmnendates.

Käisime ikka naabrimeestega käokellasid varastamas öösiti, et neid siis pärast Varssavi turul realiseerida. Kukutajateks kutsusime ikka neid mehi, kes kella asemel täistundidel kukkuma jäid, et pererahvas halba ei aimaks.

hommikuti oli tavaliselt igavene jama.

Kogu selle jutu point on aga tegelikult hoopis muus.

Jubejuss said...

Mul tulid ka ükskord lapsepõlved meelde, aga apteek oli just kinni pandud.
Vat sulle

Arkadi Zuk said...

Olen ikka üritanud oma elu põhimõtte järgi, et ei ole halba heata. Aga võta näpust. Maailm on kurjust täis ilma, et keegi miskit head oleks teinud.

ja siis tuled sa veel oma apteegijutuga vett sogama.

Olgu Heimar sinuga.

Jubejuss said...

Selles mõttes on hea, et maailm on juba niipalju kurjust täis, et ise ei pea enam midagi tegema ja võib rahulikult telekat vaadata

Jubejuss said...

Või on hoopis nii, et ku venemaa tahab eestlaste teisaldamisaktsioonile vastata siis tehakse mälestusmärkidele parandused, et au langenud kangelastele välja arvatud eestlased?
Aga see mälestusmärgi ja hauatähise dilemma ajas mul juhtme kokku. Issand kui raske elu teil seal toompeal on. Me võime teinekord Arkaadiga Sulle ja Jürgenile õlut välja teha ja rääkida kuda lihtrahvas elab ja mis meid rõõmustab.
P.S. muide ega te seal toompeal seda pole arutanud, et kui viiks selle pronksmehe tõnismäelt ära, et siis ei peaks niipalju madistama tema pärast?

Arkadi Zuk said...

See kurjus on üks päris hirmus asi tegelikult. Võtame näituseks kasvõi selle Villu õela sõnavõtu presidendivalimiste ajal, et iga Kingsepp jäägu oma liistude juurde. Mida Sirje süda selle peale pidi ütlema?

Arkadi Zuk said...

Aga selle pronksõduri ära viimise idee eest on juss küll nobeli rahupreemiat väärt. Uudsed vaatenurgad otse rahva suust aitavad meil elada-võita.

Ma isegi vaatan asju tihtipeale hoopis teise nurga alt, kui teised. Vahest ei õnnestu kah. Hansapanga arvutiekraanile üritasin piiluda küljepealt, kui teller pissile parajasti oli läinud. Mitte tuhkagi ei näinud.

Ennetades seda, et äkki tulebki hakata oma seisukohtade avaldamiseks õlut välja tegema (mul naine on esinduskuludega üpris kitsi) ütlen parem kohe ära, mis mind rõõmustab.

Mulle meeldib naer, mulle meeldib armastus, mulle meeldib suusatamas näha Kikut.

Innar said...

Nn. "pronkssõduri skandaali" näol on tegemist viimase aja kõige nõmedama ja rumalama juhtumiga minu arvates. Viibides tihti Venemaal, olen jälginud sealseid telekanaleid ja näinud kui palju ainest eestlaste pilamiseks ja mõnitamiseks nimetatud "skandaal" on pakkunud. Selle kõige juures on tegemist kõige madalamat sorti inimliku vihaga, mis mitte midagi üles ei ehita, vaid ainult hävitab. Kuid eks vaen on inimloomuse üks osa, paraku negatiivne osa, mis endaga kunagi midagi head kaasa ei too. Ning kes soovivad end selle õnnetu monumendi pärast veelgi rumalamaks teha, lasku aga käia! Jõudu selleks!:) Evelyniga olen mina aga igati ühel nõul.

Oliver said...

Pronksmees pronksmeheks. Ma olen täiesti kindel, et see trikk läheb Ligile, Reformile ja võibolla tervele vabariigile veel kalliks. Mees seisis viisteist aastat (?) seal ilma, et kellelgi oleks tast suurt sooja ega külma olnud ja nüüd on vaja siis tõmblema hakata. Kellele seda vaja on? Noh, teame küll kellele...

Aga räägi, Evelin, parem kuidas Sina kui keskerakondlane näed Savisaare imemasinat toimimas ilma, et avaliku sektori kunstlik palkade tõstmine majandust tasakaalust välja ei vii? Ei ole tema enda ei suust ega sulest kuulnud ega räägi ka teie valimisplatform sellest midagi.

Olen siiani arvanud, et kõige selle valimiseelse loba taga on kuskil pikas dokumendis kirjas kuidas üks või teine erakond kavatseb ühe või teise lubaduse ellu viia ja ma ei viitsi lihtsalt otsida ja lugeda (nagu absoluutne enamus valijaid).

Aga see palgatõusu jutt tundub nii kosmiline, et ma tahaks seda mõista. Ja mul on tõttöelda hirm, sest mitte keegi ei seleta.

taavet said...
This comment has been removed by a blog administrator.
taavet said...

Tere Evelyn,
Olen Sinuga nõus, et kuju lihtlabane teisaldamine ja ümbermatmine oleks umbes sama "kaval "lahendus kui autol bensiinipaagi signaallambi väljakruttimine selle süttimisel.
Tore oleks kui leiaks mingi elegantse lahendi. Paraku ei oska ma midagi väga andekat välja pakkuda - kui siis pronksist mõttemull pronksmehe pea kohal kirjaga "MEA CULPA" ? ;)

Minule (ja ka paraku paljudele teistele) eestlastele sümboliseerib Tõnismäe pronksmees siiski okupatsiooni, tapmisi, küüditamist jms.
Pole just toredad teemad ega mälestused. Vanavanaisa istus 8 aastat siberis lihtsalt seetõttu, et keegi koristajatädi pidi NKVD käest pääsemiseks lihtsalt tosinajagu riigikorra õõnestajate nimesid välja "laulma". Kuna alul piisavat numbrit "õõnestajatega" kokku ei tulnud, siis ladus ta ka oma tuttavate (sh vanavanaisa) nimed välja...
Selliseid lugusid on palju. Kurva ja veel kurvema lõpuga.

Austustusest meie endi vanemate ja vanavanemate vastu ei suudaks ma küll aksepteerida, et Tõnismäel on mälestusmärk meie nö. "vabastajatele" - ja ongi JOKK.
("vabastaja" on ju juriidilisekt korrekte termin?)

Juhul kui pronksmees jääb, peab andma sellele mälestusmärgile/paigale adekvaatsema tähenduse...


parimat,
Taavet

Ray Leinberg said...

mis m6te on sellisel blogil kus k6igil on kohustus ainult takka kiit, "autor" v6ib kustutada mida tahes. P6hja-Korea ju.

Ray Leinberg said...

ma kuulen paljud välis-eestlased kaebavad nende kommentaarud süstemaatiliselt kustutatakse. Te ei taha kuulda muud kui enda "siseringi" nõukogude ila ja möga, kõik muu kustutate, elate nõukogude ideoloogia kuudis. Ja Burkhardt ka valetab -- aga Savisaar mitte. Milline pask, Lihtsalt sitt. Good-bye.

Evelyn Sepp said...

rayle,
ma ei tea, kas seal väliseestis sellest aru ei saada, et selles suhteliselt maatus blogisüsteemis kustutab kommentaari või kutsub selle tagasi see, kes selle postitas. mitte aga selle lehe autor, kuhu see kommentaar kirjutati. Mina vähemalt olen seni nii asjast aru saanud.
Good-bye!

Friday said...

Evelyn, sa süüdistad hr Ligi't ebakompetentsuses ja suutmatuses hallata oma vastutusala .. küsimus, kui palju sina tead kaitseväest ? Ehk siis, millistel alustel saad sa öelda, et hr Ligi on saamatu ? Ära nüüd arva, et mina sedasi ei arva. lihtsalt uudishimust küsin seda :) Ja täiesti nõus väitega, et surnutega ei sõdita, mind on see pronkssõduri teema juba väga ära tüüdanud ...

Evelyn Sepp said...

Friday-le,
et mis mina ligist arvan. isiklikult ei midagi. küll aga inimesed, kes on kompetentsed hindama selle härra võimeid olla kaitseminister.
olen kuulnud vaid hävitavaid hinnanguid.
mis teha.

Friday said...
This comment has been removed by the author.