23.1.07

Evelyn Sepp: Jama Sakala hotelli, mitte kultuurikeskusega!


Nn Sakala lepingu lõpetamise otsuse eelnõu menetlemine Riigikogu kultuurikomisjonis on olnud ilmselt suur eksitus. Sest kultuuri ja murega uue kultuurikeskuse valmimise viibimise pärast, ei ole see algatus vähimalgi määral seotud.

Küll aga paistavad siit välja muud huvid. Meenutagem kasvõi möödunud nädalal toimunud kultuurikomisjoni istungit. Loomulikult ei kutsutud sinna selgitusi andma neid, kes on poliitilisi kirgi põhjustanud hoonestusõiguse lepingu pooled. Kuidas aga saada teada seda, mis on lepingupoolte ühine tahe ja kuidas ikkagi on selle realiseerimisel jõutud sinnamaani, et uue keskuse rajamine võiks lähipäevil alata? Ega ju ei taheta. Sellepärast ei küsitagi!

Mõistetavalt ei soovinud kultuurikomisjon teada ka seda, kuidas laheneb keskuse väärtuslike osade säilitamise ja kasutamise ettevalmistus. See eelnõu algatajaid Isamaa ja Res Publica Liidust ei huvitanud. Mis on ka tõsi. Sest algatajate halvasti varjatud plaan näeb selle kohaga ette hoopis muud.

Mis siis selgus möödunud nädalal. Vaid mõned asjad:

Esiteks. Leping tulevat lõpetada selle pärast, et tegelikult ei tule sinna kultuuri- ja vabaajakeskust.

Söandan jääda eriarvamusele. Vähimagi soovi korral on hoone sisukirjeldus kõigile kättesaadav, mis ilmselgelt vastab määratlusele „kultuuri- ja vabaajakeskus”. Otseseid kultuuripindu on vähemalt 55%, sellega seotud või toetavaid pindu 45%, mille hulgas u 17% kaubanduspinda. Viimasest võtab enamuse enda alla pealinna suurim raamatupood ja plaadipood, mida ei saa samuti kuigi kultuurikaugeks lugeda.

Teiseks kõlas põhjendus, et Leping tuleb lõpetada selle pärast, et see ei vastavat planeeringu mahtudele. Viitsinuks sotsiaaldemokraatide esindaja pisut ka süveneda, mõelnuks ta lepingu lõpetamise õigustamiseks välja midagi muud. Ilmselt aga pärast nii põhjalikku tralli nagu armsad kolleegid sotside parteist selle Keskuse ees ja ümber löönud on, paremat põhjendust lihtsalt ei leitud. Olgu öeldud, et projekt on planeeringu mahtudega kooskõlas juba enam kui aastapäevad. Ja põhjus, miks see alguses nii ei olnud, ei tulene küll hoonestajast, vaid vigased arhitektuurikonkursi tingimused koostanud Eesti Arhitektide Liidust.

Kolmandaks on tegelikult peamine - küsimustele selle kohta, et mis saab edasi, kui käimasolev protsess peaks lõppema või lõpetatama, kõlasid algatajate tõsimeelsed selgitused, et tegelikult tuleks see krunt hoopis maha müüa! Müümise eest saadud raha eest ehitada aga uus kultuuriobjekt kuskile mujale. Et selle võiks linn ja riik ise välja mõelda, kuhu.

Teatud elukogemuse ja kriitilise mõtlemisega inimesed saavad niigi aru, millest tegelikult jutt käib, kuid toon esile ka tükikese illustreerivat ajalugu.

Nimelt käisid enne 2003.aastat väga tõsised vaidlused selle üle, mida antud objektiga teha. Ka siis kaaluti tõsiselt selle müümist, kuid otsustati siiski säästa hoone kultuurile ning arendada seal välja kultuuri- ja vabaajakeskus. Olgu öeldud, et tegemist on Tallinna südalinna nn jalakäijate piirkonna sisuliselt ainukese allesjäänud alaga, kuhu ka jalgsi käijatel asja on. Sellest loogikast lähtudes valiti ilmselt ka hoonestusõiguse võimalus, sest see on ainus, mis tagab riigi kontrolli selle üle, mida seal tehakse. Krundi müümisel see võimalus kaob!

Meenutan, et hoonestusõiguse konkursil osales neli pakkujat. Kolm neist kaotasid, nende hulgas ka pakkumine, mida esindas arhitekt Margit Mutso ja mille partneriks oli teiste hulgas ka Eesti Avaliku Halduse Instituut. See tore asutus moodustas aga veel “huvitavama” tandemi selliste ettevõtmistega nagu OÜ Patricia, või OÜ Hillside Events.
Vaid mõned nimed – Tõnis Kons, Indrek Raudne, Reet Roos. Internetiotsing annab nende nimedega ja omakorda nende taga või seotud olnud inimeste ja tehingute kohta ammendava ülevaate. Lihtsalt imestan, kus Eesti „uuriv ajakirjandus” seni pikutanud on.

Patricia tähelennuks võiks aga lugeda muidugi AS Res Publica erakonna lansseerimise olematute koolituste läbiviimise sildi all.

Nüüd põgusalt pr Mutso pakkumisest, millesse oli kaasatud ka Indrek Raudse osalusega koolitusasutus. Tsiteerin pakkumisdokumenti: “Olemasoleva Sakala keskuse ette on planeeritud neljakorruseline ristkülikukujuline hoonemaht, milles paiknevad Energiakeskuse ruumid. Korrused on erinevate kõrgustega, kõrgeim on 9-meetrine saalikorrus. Uus maht, mis jääb varjutama Sakala keskuse dolomiidist mahtu on planeeritud küll lihtsal põhivormiga, kuid see on liigendatud eri materjalidest väljaastetega, mis iseloomustavad hoones toimuvat: saalid, töökojad, personali ruumid jne.

Estonia pst äärne hoonemaht on planeeritud 6-7 korruselisena, Esimesele korrusele on ette nähtud äripinnad, mis moodustavad passaazhi tüüpi keskuse, mida on võimalik põhiliikumissuundades läbida. Äripinnad on planeeritud kunstikauplustele, muusika, teatri, kunsti jms kultuuriga seotud poodidele. Esimesel korrusel paikneb ka hotelli vestibüül.

Hoone Sakala Keskuse poolsesse mahtu, on planeeritud konverentsikeskus-multiplex kino. Projekteeritud on 5 eri suurusega saali. Kõige ülemised korrused on ette nähtud hotelli tarvis....”

Edasi midagi ka arhitektuuri friikidele: “Uushoonestus on lahendatud kerge ja õhulisena valdavalt klaasfassaadidega, kus kirgas klaas vaheldub matistatud klaasiga. Klaasfassaadid tagavad sügavale hoonele maksimaalse loomuliku valguse ning avavad suurepärase vaate vanalinnale – seda eriti just ülemistelt korrustelt. /toim: S.t. sealt, kuhu pidi hotell tulema/. Klaaspinnad peegeldavad ja ümbritsevad ajaloolist hoonestust, mis aitab suhteliselt suuremahulisel uushoonestusel sulanduda olemasolevasse keskkonda.”

Kui vaid meenutada, et pakkumise esindaja büroo direktor, vist, oli Mart Mutso, võimalik, et tegu on nimede juhusliku kokkulangemisega, ja seesama Mart Mutso oli kunagi tubli sotsiaaldemokraat ning hilisem respublikaan, võimalik et tänaseks on temast saanud tubli isamaaliitlane, kes kandideeris ka Res Publika ridades valimistel, on raske mitte nähta ka muid seoseid ja tagamaid.

Kuid lõpetuseks, sellist eelnõud, nende tagamaade ja põhjendustega nagu seda avalikkusele esitatud on, ning visiooniga, mis viib Eesti kultuuriinvesteeringute ridadest vähemalt 1 miljardi krooni jagu erakapitali toetust selle nimel, et keegi saaks oma kesklinna hotelliunistuse teostada, Keskerakond toetada küll ei kavatse.

Teie
Evelyn Sepp

58 comments:

Arkadi Zuk said...

No vähemalt ma seekord saan tõesti abiks olla. "uuriv ajakirjandus" pikutas kogu kooseisus minu juures. Ainuke uuriv ajakirjak kes seltskonnast irdus oli Mihkels. Ta pidas blogi niikaua.

ja siit esimene asjasse mittepuutuv täpsustav küsimus Arkadilt. Mul on aia peale Keskerakond kirjutatud, kas mind pannakse nüüd vangi?

Vali Dool said...

Ah et Sakala keskuse lammutamises ja Rebase parteistamises on süüdi konkursil läbi kukkunud idee keskus säilitada, kuna sealt paistavad kuhugi minevat Reet Roosi päevitunud jalajäljed? Kas mitte ei lähe need jäljed otse Islandi saare all olevasse looduslikku õnarusse kus kapten Pihti looduslikult kuumas vees keedetakse? Mina olen nõus uskuma, ainult rebige nad päevavalgele!

Vali Dool said...

Kusjuures taktikaliselt oleks olnud siis ju palju nutikam hoopis Indrek Raudne ja Tõnis Kons kerakonda selle diiliga osta, kuna vaevalt Rebasel partei oleks taga old, et tänavatele minna. Pealegi on nad juba suht kogenud poliitikud.

Jubejuss said...

Õige Evelyn!
Olgu kuda muuga on, aga teie punt peab hoonestusõiguse endale saama! Vastasel juhul muutub Rebase keskerakonda astumine mõtetuks! Ja mina tean kindlalt, et teie teete palju ilusama klaasist kasti kui keegi teine. Muide tead kuda tunda paekivimaja ees seisvas vanamutis ära sotsiaaldemokraati? Tuleb ta paljaks koorida - õigel on roosiõis tagumikus!

Jubejuss said...

Aga sina Arkadi peaksid teadma, et kui aia peal on keskerakond siis ei panda vangi, vaid naabri lapsed hakkavad näpuga näitama ja mingeid laule laulma, mis on kasulik selles mõttes, et meie eestlased oleme laulurahvas. Siit ka punkt keskerakonnale. Mul on siiamaani meeles kuda ma kunagi rahvarinde lauluvõistlusel käisin ja vihmavarjudega mammid mul vihmavarju äärtega silmad peast nokkisid. Nüüd kirjutangi kuulmise järgi.

Arkadi Zuk said...

Ei ole mõtet Keskerakonda niimoodi lahmida. ta teeb lihtsatele inimestele rõõmu lihtsalt.

Kui lauluväljaku rendileping sai alla kirjutatud oli Riho küll Rõõmus.

Arkadi Zuk said...

Juss. Mul ei lihtsalt Keskerakond kirjutatud. Need samad su poolt äramärkimist väärinud naabrilapsed ise kirjutasid, et Keskerakond on loll 666 mahvia.

Aga nüüd neid enam pole. Aitasin ise lastekodusse ära viia.

Evelyn Sepp said...

vali dool,
näen et istud kindlalt, toolil ja et viitsisid kirjutatu kriitiliselt ka läbi lugeda.
Mõned asjad, mille üle võiks pikemalt juurelda:

1. L vajavat lõpetamist kuna uus hoone on kole ja vana ilus; sest uus hoone tulevat klaasist ja plekist.
Vastus - et kritiseerijad ise tahtsid klaaspaleed. Praeguse kavandi järgi peaks uus osa tulema hoopis paekivist ja erinevast klaasist.
2. L vajavat lõpetamist kuna kavandatav kultuurikeskus polegi kultuurikeskus. Nii rääkis härrra Raudne kultuurikomisjonis. Pakkumine, milles ta ise osales tahtis aga samuti kauplusi, kino jmt. Kui ma õigesti mäletan, siis oli tema osalusega pakkumises kultuuripindu 5% vähem ja muu osas taheti luksushotelli. Ei tea, mis poolest need siis või nüüd rohkem kultuur on, kui tänase arenedadaja kontserdisaal, kino jms.?
Kas pole lihtsalt silmakirjalik?
3. Kui panid tähele, millisest mahust käis pr Mutso esitatud pakkumises jutt, siis ehk taipad, et tehnilises mõttes oleks tänasega sarnases seisus iga arendaja.
Miks? Sellepärast, et toona hoonestusõiguse konkursi läbi viinud ja hiljem lepingu sõlminud ministrid ei lasknud hoonele teha ehitustehnilisi ekspertiise. Sellest tulid ka hilisemad tagasilöögid.
Selles mõttes võtangi vastuse kokku - küllap said ise aru, et käimasoleva kisma valguses ei käi täna jutt ei Peeter Rebase Keskerakonda astumisest, ega ka sellest, justkui tahaks arendaja "ebaseaduslikult" osa hoonest lõhkuda. Tegelikult on asja uba tõesti seni pisut varju jäänud ärihuvides, millele HÕL lõpetamisega justkui uus hingamine võiks tekkida. Maja müük, millest Seeder ja Raudne rääkisid seda tegelikult just tähendabki.
Nii seisnebki põhiküsimus hoopis selles, kas uus kultuurikeskus või hotell. Mitte selles, millises erakonnas Peeter on või et kas lammutada või mitte.

Manjana said...

Mul on tegelt ikka Peetri pärast mure. Kuidagi kurb on mõelda kuidas ta seal kesklinnas ettevaatlikult ja pimedal ajal seda tervet ja kõvast kivist maja vaikselt lammutama peab. Too lammutamine võtab ju hullumoodi raha.

Kui etv ja eesti raadio leidsid endale rahumäe kalmistu kandis (või noh igatahes kaugemas rahulikus nurgas) toreda tühja platsi ja nende kesklinna kinnisvara sai rahulikult huugama panna, mispärast siis see rebase-poiss seda oma klaasuberikku just terve maja asemele tahab?

Mul on siin kodu ligidal on siselinna kalmistu ja seal juures hiiglama suur tühi maa, kuhu isegi narkarid eriti minna ei viitsi, sest kaitseministeerium on liiga ligidal. Las rebane ehitab oma klaasmaja tollele tühjale platsile näiteks.

Ise-enesest on kõigile loomeinimestele kasulik kui nad aknast surnuaeda näevad, morbiidne kunst on tänapäeval in ja ma ei pea silmas seda kuidas terveid maju ära tapetakse. Mina kui kokkuhoidlik inimene ei armasta kui terveid asju ära visatakse, alati on keegi, kes seda asja vajada võib, taaskasutamine on ka in.

Aga asjalik küsimus ka: mispärast keskerakondlik kultuuriminister kogu patu oma õlgadele võttis, kui tegelikult tegelesid selle sakala müügiga reformikate kultuuriministrid?

Jubejuss said...

No vat järjekordselt ei ole minu õpetussõnadest mingit tolku, ei tea kas ma olen loll või milles asi. Ma ju rääkisin kuidas sotsiaaldemokraati paljastada, aga noh mis sa siin räägid või asi. Aga lihtsustamiseks ütlen, et käisin ükspäev öösel salaja Sakala juures kui protesteerijad magasid ja tegin testi ära ja selgus, et paljud sealsed inimesed olid täitsa parteipoliitilise taustata ja lihtsalt neil oli kõrini sellistest asjade korraldamisest nagu seni Tallinnas toimund on. Olgu korraldajaks siis Kesk või äär erakond. Ah et kus ma seda tean vä? Nad peeretasid läbi une vaid mulle ja pronksõdurile arusaadavas shivfreeritud keeles. Lihtne - oska kuulata ja tunda.

Jubejuss said...

Sul Evelin on see viga külges, et sa peale oma poliitiliste vastaste muud ilma ei näegi. Ülejäänul pole ju vigagi, eriti meeldis mulle see punane kampsun.

Jubejuss said...

Aga kui jälle selle ilgelt vajaliku kultuuri teema juure tagasi tulla siis mina kardan, et mündade aastate pärast läheb korralik Sky plussi publik sealt Veesaare ja Malviuse palagani pealt jälle ilusti raadio juurde tagasi, siis jääb maja tühjaks ja loodusseadus ütleb, et tühja kohta tekib supermarket. Mina eelistan ise muusikalidele traditsioonilisemaid oksele ajamise vahendeid. Näiteks kaks pudelit viina ja siis kassi liivakasti koristus. Kuigi pean tunnistama, et hakkan vanaks jääma ja nii kergelt enam iiveldama ei aja, nii et mine tea, ehk isegi olen potensiaalne kultuuri tarbija. Või on teil hoopis plaan hakata korraldama sõduritele sunniviisilisi Pärdi Arvo kontserdikülastusi või kuda muidu see suur saal kultuurihuvilistega täita? Asjal oleks tegelt jumet, saaksite veel Ligiga sõbrakski.

Ray Leinberg said...

Tere. Näib see on üks koht kus kommentaare ei kustutata. Arkadi räägib mõistujuttu aga vist ei näita üles agarust kustutada. Ma lõpetasin Postimehe lahtitegemise. Siinsamas keegi solvab juute, siin keegi tahab kedagi tappa, ja neid ei kustutata... sellises... kuidas siis öelda... "kohas" ... ma rohkem olla ei taha. ma elan Ameerikas ja see mõjutab mind, ma ei taha olla kellegi lollaka nannipunn -- ma tean mis ma teen. Seega... teemast... ma andsin ka allkirja Sakala säilitamise toetuseks, aga tegin seda sellepärast, 1, mul on ka maja kus ma hellalt vaatlen iga kivi, ja värvipragugi, ja ülimalt vastumeelselt muudan ja remondin midagi -- majal on paekivist sügav vundament mille üle olen eriti uhke -- nii uhke et leian ei suuda maja, nagu pea kõik sõbrad soovitavad, müüa -- seetõttu ma saan aru Paeliidust, olen ka konservatiivne kui asi puutub lammutamisesse, 2, Estonia ju sealsamas, miks sinna ehitada kasiinod ja muu turism, peab olema kaitsetsoon Estonia ja temaga kaasneva kultuuri ümber: Läänes on linnades zoning, tsoneerimine, ooperiteater ja kasiinod on üksteisest väääga kaugel, 3, vist saadi hoonestusõigus vale abil ja seal palju valet, korruptsiooni kogu asjas. Samas, ei ole õige nii palju energiat ja ressursse kulutada ühele hoonele, ühele otsusele -- sest nii aeg kulu ja riik jääb arendamata. Seega, kui ma oleks asja juures: leping saadud sohiga, leping kärts-kärts puruks, next question. Nii on Ameerikas.

Ray Leinberg said...

tuli veel meelde kas polnud see Rebane kes -- ingl.k structured, ebaseaduslik tegevus -- tükeldas mingid maksed et mahutada see JOKK alla, vist et 99,999, 99,999, jne. -- selline ebaseaduslik tegevus kinnitab mehel on juba reputatsioon pole aus, annan asja kohtusse, argumente küllalt, pole aus mees, avalik huvi on vastu, lepingu saamine on küsitav, paar istungit ja kohtunik annab haamiriga, leping kärt-kärts puruks ja probeemile uue lahenduse otsimisega edasi. Piisab hulgast kahtlustest -- juristid teavad seda, ei saa avaliku huvi objekti kahtlasele mehele anda, vms. -- et leping tühistada.

Ray Leinberg said...

structuring on n. tahad emale saata raha Moneygram, tahad saata $10,000, aga see n6uab valitsuse luba, seega "structure" kaheks $5000 ja $5000 saadetiseks, saadad need paariminutiliste vahedega. Justkui JOKK? Ameerikas aga kaputt.

Indrek said...

Tere päevast.

Sooviksin teid kaasata sellisesse arutellu, nagu seda on erakondadele toetuste andmine. Nimelt viimases 'Olukorrast riigis' saates käisid Anvar Samost ja Kalle Muuli välja idee, mida ma isiklikult toetan, et erakonnad peavad rahastatud olema riigi eelarvest ja oma liikmete liikmesmaksudest (mis peab olema kõigile liikmetele ühesuurune) ning sellega peab kõik ka piirduma. Ei mingeid füüsiliste ega juriidiliste isikute toetusi. Igasugused toetused tuleb võrdsustada altkäemaksuga ning neid tuleb uurida kriminaalkorras.

Tegin vastavasisulise idee sissekande ka veebikeskkonnas TOM (Täna Otsustan Mina): https://www.eesti.ee/tom/ideas.py/show?idea_id=2060 , kus on ka olnud sellele väga positiivne vastukaja.

Palun kommentaare teie/teie erakonna poolt sellele teemale.

tervitades:
Indrek
http://voyag.blogspot.com/

Jubejuss said...

Kuule Evelin! Mingi jama on! Samune, et teised tahvadki ju et sellist maja ei ehitataks, seetõttu jah ei ole see algatus vist seotud murega selle karbi valmimise viibimise pärast, nagu esimeses lõigus märgid. A kultuuriga on nii kuda on. Iga asi, mis me siin tsivilisatsiooni rüpes teeme on kultuur. Ise vaataksin hea meelega kuda tugev naine liini taga võipakki keerab. Kas see osakond tuleks muidu uude Sakalasse?

Jubejuss said...

Minu ideaal olekski tegelt selline sakala, kus on kobartsehh, kus eri osades saaks vaadata eri tugevusega naisi võipakki keeramas liini taga. Aga ülal korrusel võiks olla raamatukogu, kus saaks uurida või sisaldust ja naiste füüsise tõstmise võimalusi, ning näidatakse videosi kuda vanasi võipakki keerati. Praegu rohkem ei saa, linnavalitsusest helistati ja pakutikrunti. Lähen küsin naiselt kas tohib erakonda astuda.
Lehva-lehva

Manjana said...

Huvitav, miks meil siin 2 jubejussi on - üks pildiga ja teine ilma? Korraldaks hääletuse ja nõuaks, et too, kellel pilti pole, peab endale nimeks Pille-Riin võtma?

Arkadi Zuk said...

Selle sakala ümber on arutut siplemist liiga palju. Võtame asja ikka konstruktiivselt. Või lihtsalt võtame. Konstruktiivselt kohe.
Ootame ja vaatame mis sai.

Kuradi juss ajas oma või jutuga mu mõtte sassi, muud pole kui või ja sai ainult peas.

Mul oli avaldus kah tegelt.

Lugupeetud Prouad, Härrad ja Ray Leinberg ameerikast.

juss jõi ennast pildituks.

tänan.

Wikmanipoisilik džentelmen said...

Tähendab, kas sügis hakkab kätte jõudma? Efka juuksed on ju täiesti puna-kuldseks muutunud.

See juuste teema on üldse õrn nagu seapõis. Kui nüüd järgmisena tuleb talv ja juuksed muutuvad brünetiks, siis on karta, et massiliselt hakatakse arvama, et Efka on meil kuidagi targemaks muutunud. Kuid kas see mitte ei pärsi meie blogipidaja poliitikutegevust?

Tuleks kevad ometi rutem!


Ahjaa, kui ma Mihkelsi blogi kommima asusin, koputas keegi aknale. Ma usun, et mu samm oli vale. Nii ma olengi siin tagasi. Lauba vaja sünnipäev maha pidada ja lauale oleks pisut sakummi tarvis, 500sest ju abi kui palju.

Üks palve ka:

Evelyn, ma olen maamees muidu ja üldse armastan loomi palju. Kas Sa võiksid sebida mulle ühe selle puhvaika, mida teil seal Toompea klubis jagatakse. Ma propageeriks midagi, lihtsalt jope pärast. Äkki saame kuidagi kaubale? Annan ehk mett vastutasuks või midagi? Külmaga läheb ikka tarvis ju?! Ester, ma kardan, ei ole nii helde. Ta paistab selline karm mamsel olevat, kes isegi oma lastele neid jopikuid ei annaks. Ma olen õrna hingega ja armastan lahkeid naisterahvaid, seetõttu ma siin käingi. Ära pahanda!

Wikmanipoisilik džentelmen said...

Ray, ma tean, et sul on valus, aga ma olen sinuga!

Jubejuss on Arkadiga ja Evelyn on meiega.

Ester on jopega ja Villu on püssiga.

Edgar on Mihkelsiga ja ma ei taha teada, mis pornuffel sellest tuli!

Jubejuss said...

Mina olen kogu aeg jubejuss, aga mingi mammi käib mulle lihtsalt aegajalt rusikat vibutamas, aga viimasel ajal ta kogu aeg ei jõua sest sipsin nii mihkelsi, edgari kui evelini blogides. Huuh seegi hea. Vanasti passis kogu aeg kõrval.

Arkadi Zuk said...

Peeter tegi selle sakalaga paar põhimõttelist viga. Esiteks ta oleks pidanu, kuulutama, et sellest tuleb seksuaalvähemuse vaimse tervise nimeline kultuurikeskus ja avamisel esineb pet shop boys. Selle peale poleks isegi Helmel miskit köhida olnud. Teiseks oleks ta pidanud enne ehitustegevuse algust kõva krundi alla võtma. Kolmandamaks oleks ta pidanud aastavahetusel esinema televiisori kaudu rahva poole pöördumisega, kus oleks toonud välja eestluse, kui sellise, tähtsust meie tulevase arengu perspektiivis ja laulnud mõne ilusa isamaalise laulu.

ilmselt ta üritas asju ikka oma väikese peaga ajada ja ei kasutanud prrr teenust.

Evelyn. Ma nüüd lugesin kõikide su postituste pealkirjad läbi. Tuleb tunnistada, et paned Mihkelsile ikka pika puuga.

Arkadi Zuk said...

Kas millalgi siin blogis pressikonverents ka tuleb? Mul mitu kusimust olemas. Ühe juba küsisn ära. Selle, et kas tuleb pressikonverents.

teine oli veel tegelikult. Ma küsin selle ka siis.

Kas vastab tõele, et kui riigikogus naiste peale kurjaks minnakse siis öeldakse, et Ligi sind võtaks!

Jubejuss said...

Ma lugesin omikul lehest, et vana hea Sepa Elmar jagab jälle kortereid vanalinnas. Vat tema on üks kuldsete kätega mees! Ajal mil teised keskerakondlased teevad suuri projekte ja kalleid maju, teeb Elmar ise oma väikeste kätega otse linna südamesse ilusaid armsaid keskaegseid maju ja mis põhiline - odavalt! Jah meenuvad vanad head ajad kui töökas paar Sepa Elmar ja Oti Jürts tööriistakastiga mööda linna käisid, nigu oktoobrilast säästu rühm ja nii kui mingit auku nägid, klopsisid sinna kohe armsa majakese. Ja rõõmu oli sest kõigil, sest ega nemad neid siis endale teind, ikka teistele. Aga muidu ma tahtsin küsida, et kuda seda infot saab kui jälle midagi pakkumisele tuleb? Või kas peab midagi tegema selle heaks? Jooksma? Ilus olema?

Jubejuss said...

Pressikas oleks tõesti hea mõte! Nüüd on jäänud veel välja mõelda, mida paganat see tähendama peaks ja minugi poolest - tuld noored mehed! Aga miks mitte ka naised?
Eriti ajab mind närvi see vanuseline differentseerimine! (mida kuradit see veel tähendas!?)

Arkadi Zuk said...

Ma olen Sepa Elmari käest ikka saanud kortereid, kui olen piisavalt kaua tal kelmika ilmega sabas käinud.

Elmari sabaga seoses tuleb mulle meelde ikka see muinasjutt kuidas rahvaliitlased endale maadevahetuse käigus saba taha said.

Ma selle loo algust ei mäleta aga lõpp oli nii, et villu sai endale ruudulise päevituse.

Arkadi Zuk said...

Siinkohal pean tarvilikuks tuletada meelde üht vanarahvatarkust.

Pederastia on maa sool (Mõnnaste)

Jubejuss said...

Mind tegelt häirib tõsiselt kui postitaja algmõte niimodi kommentaatorite poolt ära solgitakse. Erit närvi ajab see mind sellepärast, et ma ei jõua nimodi üldse oma põhitööga tegeleda - kas märkasite, et tänavatel on ikka lumi koristamata?

Jubejuss said...

Samas sooviksin infot, et millal avatakse Jüri Ratase blogi või kas saab ennast sellele kuidagi eelregistreerida?

Jubejuss said...

Ma tean seda vanasõna, et pederastia ja sool paneb vere käima
Aga kuna see on tiba ropuvõitu siis palun kellelgi see kommentaar maha kuidagi kustutada, mina seda poti ja noole asja ei valda

Arkadi Zuk said...

Tätitsa olemas ju!

http://ratas.blogspot.com/

ta räägib seal küll mingis salakeeles, aga ma polüglotina saan aru et jutt avalikest tualettidest põhiliselt. Meie linnapea oskab meid ikka hädas aidata.

Arkadi Zuk said...

Ma jäin nüüd mõttesse, et kummaga tegelikul jama üldse on..
Kas Sakala hotelli, või kultuurikeskusega! Vastuseid ei ole kuskilt võtta. Kuradi Laarlased ma ütlen. Kõik vastused P****E keerand.See ***** ** ***** ** pumpüssist *** **** Edgari pihta ****.

See kommenteerimine on väga tervistkahjustav töö. Hr.Olav sai ka juba märatsustõve. Mis mina sovieet veel siis tegema pean.

Öelge! AH?

Wikmanipoisilik džentelmen said...

Tähendab, on väga inetu kahelda, et Sepa Elmar ise ehitas selle varaklassitsistliku maja Pikale tänavale.

Hiliskeskajal tunti Elmarit ju kui Elmarbuilder the Great!

Tallinna vanake andis ka mingi ordeni, aga see läks sõja ajal kaotsi ja nüüd ehitab jälle. Eks ikka ordeni pärast. Kahju, et seekord Ets linnamärgi endale saab. Peaks ikka töömehi tänama. Elmarbuilderit näiteks!

Evelyn, suhtle meiega. On küll töö aeg, aga me ei ütle kellelegi, ausõna. See on siin ju valijatega kohtumine!

Wikmanipoisilik džentelmen said...

Arkadi, kas Sa respiraatorit ikka kannad näo ees?

Arkadi Zuk said...

Bobik!
Ära kaldu teemast kõrvale. See ei ole mingi rahvaliidu heietamise ja kuivikute kuivatamise bloog. Siin tehakse tõsist poliitikat ja räägitakse sügavatel teemadel.

Ma tõstastaks hoopis küsimuse, kas, miks, kellele ja kuidas sa urineeriv ajakirjanik Võsa endale uhke välismaise Dacia, millega mööda maapiirkondi ringi vurada?

Arkadi Zuk said...

Siis võiks veel arutada kas Mihkelsi poolt oma blogis Tulvistele esitatud zoofiiliasüüdistus peab paika.

Nõuan, et kaitsepolisei ja SORVO asja uuriksid.

Kuhu me jõuame niimoodi?

Raplasse?

Wikmanipoisilik džentelmen said...

Parem Estri jope seljas kui Etsi kasukas katusel! (Munalaskme)

Wikmanipoisilik džentelmen said...

Võsa sai autoostuloa ju Keskerakonnalt parteisse astumise eest. Ega ta rohkem ei saa kah. Võib-olla ühe võtmehoidja ja Tallinna-lambikese. Aga kadedaks teeb, et tal import-masin on. Mis siis, et Rumeenias tehtud, ikkagi Import. Oleks, et sõidab Warssavaga ringi, siis ma ei kadestaks. See ju otse Pobeda pealt maha viksitud. Iluvõre on küll ilus, aga muidu ikkagi Nõukogude toodang!
Tegelikult on kõht tühi. Tahaks ruttu selle valijatega kohtumise ära teha. E. siis. Evelyn võiks välja kutsuda, pisut sööta ja siis ma ehk kommenteerin siin ka homme edasi.

Evelyn Sepp said...

sirjele,
kõige kallim meile on olukord, kus ajatakse kiusu ja mitte midagi ei juhtu.
lammutamine ei ole kellegi soov. maja ju päris huvitav.
kuidas aga praktilist probleemi lahendada, seda toredad õilishinged ei tea, ja kel oleks oidu aru saada, eriti praegu rääkida ei taha. pole popp!
kardan aga, et see, mida ehtiuseksperdid, mitte ise hakanud ajsatundjad, ametlikult kinnitanud on, vale vist ikka ei ole.
see, mida sa aga kultuuriinimestest, surnuaiast ja äärelinnast rääkisid - need kõik võivad ju äärelinnas olla ja end seal hästi tunda. aga tänane valik on väga lihtne - kesklinna vana sakala kohale integreerituna maksimaalselt olemasoleva, tuleb uus kaasaegne kultuurikeskus. Või tuleb sinna hotell, mis omal ajal ideekonkursil kaotajaks jäi.
Kas see või teine, mitte kas lammutada või mitte. Selles on küsimus!

Evelyn Sepp said...

jubedikule ja mõnele teiselegi:
olen informeeritud allikatest kuulnud, et saal, mida Uus Sakala projekteerib, võimaldab seal kuulata ka kõrges kvaliteedis klassikat. Kindlasti ka Pärti jms.
teinekord on hea näha ka seda poolt, mida kultuurimajanduseks nimetatakse. alati ei pea hädaabisaajaid mängima ja käsi õieli kultuuri jaoks kerjama. mõnel puhul võib see ka majanduslikus mõttes end ise ära majandada.
sellest ka teatud suurusega saalid ja muud baromeetrid.
minu meelest mõistlik lähenemine.
vaenalsi ei otsi ega näe neid kah. vahel on see suur viga muidugi:)

Evelyn Sepp said...

ray-le.
mine ja tutvu põhjalikumalt selle projektiga, mida kritiseerida üritad.
aadress: http://www.sakala.ee

mis aga selle projekti eestvedajaid puudutab, siis on nende renomee ärimaailmas ja kultuuriringkondades üsna eeskujulik. tegemist on tegusate ja lugupeetud inimesetega.

lisaks muidugi sellele, et on keskmisest laiema silmaringiga ja keskmisest nooremad.

Evelyn Sepp said...

bobik,
katsu sina minu soojast sõnast sooja saada.
jopet pead teistelt küsima. mitte, et ma kade oleks, aga euroliidu seakasvatuse raha eest, inimsigadele sooja teha!? ei tea, kas see ikka on eetiline!?

Evelyn Sepp said...

arkadile.
pressikonvernts tuleb PM-onlines 27.veebruaril. Küllap antakse õigeaegselt teada, kuhu ja kuidas küsimusi esitada.

Evelyn Sepp said...

bc:
mis puutub erakondade rahatamisesse, siis usun, et see ei ole küsimus, milles peaks seadusega palju ette kirjutama. kaldun pigem arvama, et isegi tänasega on juba liiale mindud.
mis on selle legaalne tulemus? See, et toetamine ja selle raamatupidamislik väljendus muutuvad lihtsalt üha loomingulisemaks.
teisalt tekib minul küsimus, miks peaks riik sellised piirangud seadma - kas erakonnad on sellised pahad organisatsioonid - erakordselt halvemad kui teised MTÜ-d. või et inimesed, kes neid toetada tahavad, ehk oma raha kulutada, ei tohiks seda mingil põhjusel teha. Ei oska ette kujutada, mis oleks see õiguslikult proportsionaalne põhjendus sellistele piirangutele.
ja komas aspekt. inimeste endi väga-väga ebavõrdsed sisstulekud. selleks, et katta tänapäevases mõttes normaalseid kulusid, tuleks eeldada, et sellsite erakondade liikmeskond on ka võrdselt maksuvõimeline.
vastasel juhul tekib teatud mõttes peapeale pööratud kuid analoogne olukord perearstide nimestikega.
et kui sul on palju vanu ja east tulenevalt põduramaid patsiente, on sul kulud suuremad kui tulud ning vastupidi, kui noored ja terved, siis kulusid praktiliselt ei mingeid, vaid ainult tulud.
seega - pooldan võimalikult vähest sekkumist seaduste tasemel.

Arkadi Zuk said...

Evelyn!

Aitäh, et omi mõtteid jagad. Ma siis ka räägin oma päevast.

Olin sel nädalavahetusel kodus. Tegin majapidamistöid, jõin naabriantsuga, viskasin villast ja mõrvasin ühe mutipere. Ühesõnaga seadsin korda jõulujärgset elu-olu.
Varsti on valimised. Valimised tähendavad mulle kodu, perekonda, headust, kokkuhoidmist jne. Poole aasta pärast on juba jaanipäev. Ja enne seda veel Kõnnu Einari sünna, mis langeb kokku Vabariigi aastapäevaga, lihavõtted ja emadepäev. Ei tea , mis mu aks minust arvab niimoodi? Pidusid kui palju.
Peod mulle meeldivad. Siis tulevad kõik kokku ja teised peale Riho saavad ka rõõmustada.
Inimestest on nüüd küll räägitud. Tahtsin ka loomadest kirjutada. Igal hommikul käin nende juurest läbi ja püüan olla hoolitsev nende suhtes. Kui siga tapan, siis len ikka enne issameie palve ja igaks petteks löön ka shamaanitrummi.

Kas te Laine Jänest teate? Ma nägin teda televiisoris. Üks imelik naine on.

Pühapäeva õhtul hakkas lõpuks ka lund sadama. Kaua oodatud talv ei jäänudki taevasse.

Hommikul pidin autot lume seest välja kraapima. Hea värske tunne. Nagu tookord, kui kaks pudelik piparmüdi likööri jõin.

Arkadi Zuk said...

Ma mõtlesin, et pean selle Laine Jänese asja ikka lahti rääkima, muidu jääb süda valutama.

Mitte, et mul ta vastu oleks midagi. Igati kena naisterahvas ju. Aga mina, vanakooli mehena, tahaksin linnapeas näha ikka rohkem suursugusust ja aristokraatlikust. Linnapea peaks olema rohkem selline peen suurilmadaam, nagu Heimar Lenk näiteks.

Innar said...

Küll siia on ikka kummalisi inimesi ära eksinud... Kas tõesti ei ole kuskil mujal enam oma rumalust ja lauslollust välja näidata?

Evelyn, Sulle soovin jätkuvalt edu ja vastupidavust!

Arkadi Zuk said...

Aitäh Innar särava esitluse eest. Siiski olen sunnitud mõningaid faktivigsid su sisukas jutus parandama.

See kui meil üks inimene siis ameerikast on ei tähenda kohe, et ta rumal või suisa lausloll on nagu sa ta kohta ütlesid.

Oleme ikka veidi tolerantsemad. Tegemist on lihtsalt kultuuriliste erinevustega. Rayl on jah veidi omamoodi vaated asjadele ja ütleme siis välja, et ta ei käinud koolipõlves eriti tihti olümpiaadidel. Aga tal on hea süda!

Jubejuss said...

Minul tõepoolest pole kusagil mujal oma lauslollust välja näidata - tänaval saab selle eest reeglina peksa. Ma ei saa sellega riskida. Mihkels ja Savisaar annavad jõle vähe tagasisidet. Savisaar kui vastab siis nii pikalt, et sure või ära, aga mihkels ei vasta üldse.

Evelyn, Sulle soovin jätkuvalt edu ja vastupidavust!

Sulle Arkadi ei soovi ma midagi.

Jubejuss said...

Mul oli kunagi ka üks tuttav Innar. Me hüüdsime teda naljapärast Innariks.
Hiljem pole ma tast midagi kuulnud, aga mul on ka vanad kõrvad.

Jubejuss said...

Üldiselt tahaks ma siin märkida, et see on nagu rohkem selline kinnine klubi, noh see bloog siin, et minu arust on nagu tiba imelik kui igasugused võõrad käivad siin midagi ütlemas, et kuda keegi siin olema peaks. Mina näiteks istusin siin juba isegi enne Evelini.

Jubejuss said...

Kuna keegi pole seda tükk aega öelnud siis tahan märkida, et olen seljataga kõva mees küll aga

Jubejuss said...

Vanasti, õitsval kolhoosi, ajal oli nii, et inimesed saivad hipodroomil lauslollust välja näitamas käia. Me käisime isaga iga nädalavahetus. Selles mõttes oli see hea, et blogides sai siis ainult pikkasi kõnesi teha ja keegi ei segand vahele, aga selles mõttes oli se paha, et kui eesti aeg tuli, siis selgus, et meil sporthobuseid enam viimasel 40-l aastal polnud olnudki. Samas se iseseisvuse algusaeg oli ju kõigil raske. Nagu on räägitud kuidas Veerpalu ja Mae magasid ühes voodis või Nool, kes magas oma kõrgushüppe kastis. Mina näiteks käisin Tiidemanil võistlustel hobuse eest.

Jubejuss said...

Aga võistlustel ei küsind keegi kui loll sa oled või kas tead, kes on Einstein - vaadati et hambad oleks suured ja tuld! Aga ega teisiti polekski eesti neid kuldmedaleid saand

Wikmanipoisilik džentelmen said...

Evelyn, aitähh ilusate sõnade eest. Mul oli just väljast tulles nii külm, et mu karvadest ümbritsetud nibud pidid küljest kukkuma. Nüüd saingi sooja Su sõnadest. Ausõna!

Ma siin tahaks Innarilt küsida, mis spordialaga Evelyn tegeleb, et vastupidavust tarvis on?

Isegi Jubejussi pole vastupidavust tarvis, traavis teine ju paar ringi hipodroomil ja siis läks teivashüppekasti magama.

Evelyn, Sul on ilusad sõrmed, kindlasti nobedad ka (blogid agaralt), ehk teed siis ise mulle ühe vatiinist jopiku? Mul on siin toas kommentaari kirjutades ju soe küll, aga väljas ma ei küündi kuidagi Su sõnadest sooja saama. Igasugused laptopid ju hanguvad selle külmaga.

Ole ikka ilus ja see blond värv sobis nüüd paremini, ma enne vihjasin ka. Ega ma tean küll, et Sa aru said, aga noh, tead, ikka peab meele tuletama.

Anonymous said...

sex999 免費影片免費視訊173liveshow免費視訊聊天室免費視訊gogo免費視訊ggo免費視訊美女免費視訊交友免費視訊聊天區視訊交友90739080視訊聊天室視訊美女34cc聊天室ukisssex888影片區sex888免費影片分享區sex888免費電影豆豆聊天室dodo豆豆聊天室辣妹視訊辣美眉173show影片視訊聊天室sogou搜狗音樂百分百貼影片區aaaa片免費看日本美女寫真集百分百貼圖區線上a片色咪咪影片免費視訊聊天免費影片免費視訊本土自拍免費聊天情色自拍情色貼片區本土自拍網情人視訊高雄網情人視訊聊天室視訊交友網男人幫論壇免費ava片線上看免費av18禁影片台灣kiss情人視訊網色色網a片天下第一色站小魔女免費影片小幻好玩遊戲小澤瑪莉亞小弟弟貼影片aaaaa片俱樂部影片卡通aa片子百分百貼成人圖片百分百貼影片區尋夢園聊天室交友愛情館交友愛戀速配網交友ggoo交友聊天室pc交友愛叭噗小遊戲aio交友愛情館aa免費看影片383成人影城38ga片下載3y3成人色色網38ga成人383movie成人影城av168成人女人色色網台灣遊戲桃Plus28論壇qq美美色網飯島愛免費影片小高聊天室嘟嘟情人色網聊天室尋夢園bobo線上遊戲莉亞迪桑寫真集一葉情貼圖片區