13.3.11

Evelyn Sepp: lustin rumala jutu aadressil



Kui 16.jaanuaril pärast Keskerakonna valimisnimekirjade avalikustamist suur skandaal puhkes, andis Keskerakond ajakirjanduse vahendusel ametliku selgituse sellele peasekretäri suu läbi. Nüüd, peale valimisi kuulutas puhast tõde erakonna aseesimees Kadri Simson. Lugesin tema kommentaari 12.märtsi Postimehe Arteris ja nüüd lustin küll mõnda aega selle aadressil. Tehke teie sama kui suudate:)





Nimelt olevat mu 123.koht erakonna valimisnimekirjas paar kuud hiljem seletatav mitte sellega, et erakond soovis "kaunistada oma nimekirja tagumist osa" nagu teatas varem Priit Toobal, vaid hoopis sellega, et mu "tööpanus Riigikogus oli väike", võrreldes ülejäänul 27 uuesti kandideerinud kolleegiga. Sh ühega, kelle "tööpanus" oli veel väiksem ja kes teenis ära veelgi suurema kolleeg Simsoni isikliku pahameele :):)





Õnneks, peab aga erapooletult ja kiretult tööpanuse üle Riigikogus arvestust Riigikogu Kantselei, kes koostab vastavat tabelit, milles kirjas ja kokku loetud kõik, mida saadikud selles kogus teevad ja mille ma nüüd kohe siia ka lingin. Nagu igaüks ise näha võib, on see sedavõrd kõnekas, et kommentaaridetagi on tegelikult kõik selge ja puust ja punaselt ette kantud ning jutt vähesest tööpanusest on abitu ja koomiline, ega vaja ka minupoolset täiendavat selgitust.:)





Paar tabelit selgitavat kommentaari siiski veel - nimelt Riigikogu aseesimehe Jüri Ratase (nagu ka kõigi teiste Riigikogu juhatuse liikmete puhul) tuleb arvestada seda, et iga kord, kui ta istungit juhtides kellelegi sõna andis, läks see statistikasse kirja sõnavõtuna, samuti ka näiteks fraktsiooni esimees Kadri Simsoni puhul kui ta näiteks fraktsiooni nimel 10-minutilist vaheaega küsis, mida ta nende aastate jooksul kümneid tunde kokku tegi. Arvestada tuleb ka sellega, et mitte kõik kolleegid ei olnud ametis täit koossiseu ja seetõttu pole nende panus ka arvuliselt võrreldav teistega.





Aga tabel ise nüüd siin.

Lustige teiegi täiega, ja mõelge, millega meie palavalt armastatud fraktsiooni esimees tegelikkuses tegeleb ja palju lähevad talle korda erakonna ees seisvad reaalsed, mitte tema isiklikud probleemid ...





Kui see ei ole töö, mida Keskerakond hindab, siis oleks kindlasti kõigil, minul sh huvitav teada, mis on see "töö", mida siis hinnatakse .



Ja veel üks ülevaade, mis samuti näitab suures plaanis ja eriti selle eelenva tabeliga koos analüüsides opositsioonisaadikute tööpanust erakonna seisukohtade kaitsmisel ja selgitamisel. See on ETA meediamonitooring.

Tabel kajastab ajavahemikku 2.aprill 2007 kuni 13.märts 2011. Siingi on täiendavad kommentaarid liigsed ...

Üldse on Keskerakonna fraktsiooni sel perioodil meedias mainitud 24646 korda. Ja alljärgnevalt kordi saadikute kaupa. Sellest:


3214 – Kadri Simson
3119 – Evelyn Sepp
2981 - Ain Seppik
2717 - Jüri Ratas
1948 – Mailis Reps
1907 – Kalle Laanet
1647 – Aivar Riisalu
1439 – Marika Tuus
1398 – Heimar Lenk
1173 – Arvo Sarapuu
1129 – Toomas Varek
1112 – Jaak Aab
1088 – Lembit Kaljuvee
1004 – Enn Eesmaa
931 – Kalev Kallo
884 - Vladimir Velman
829 – Olga Sõtnik
799- Lauri Laasi
711- Inara Luigas
672. - Valeri Korb
475 – Eldar Efendijev
538 – Toivo Tootsen
526 - Rein Ratas
517 – Helle Kalda
460 – Tiit Kuusmik
325 – Georg Pelisaar
264 – Nelli Privalova
177 – Nikolai Põdramägi



Lõpetuseks - ärge nähke nüüd ja edasipidigi vaeva
mingite keeruliste skeemide väljamõtlemise ja vandenõuteooriate
nuputamisega. Samuti ärge vaadake ka eelolevatel kuudel mossitamisi mulle otsa, kui Tallinna Linnavolikogu hakkab arutama Keskerakonna saatust linnajuhtimise juures. Annan oma panuse nii nagu ma seda kõik need eelnevad aastad teinud olen.


Kuid kuna tegemist on erakonnaga, kes arvab saavat endale eelnevalt
kirjeldatud jama lubada oma siseelu korraldamisel, mis võtab
meilt suure osa jõust, ideedest ja koostöövaimust, siis mis seal
ikka. Eks keegi pea ka selle eest vastutama.


Ütlesin Postimehe Arteris nii mõndagi selliste tendentside kohta. Nagu ka seda, et minumeelest on see valijate usalduse ja häälte varastamine selleks, et ise vanaviisi edasi eksisteerida. Kadumas on siht ja visioon pikemaks ja ilmselt ka huvi muuks, kui isiklikeks ambitsioonideks.
Sellest aga on tõesti kahju!

8 comments:

Aare said...

Aga kogu selle meediatähelepanu ja mitmete kõnede tulemuseks oli ikkagi ainult 414 häält, seda on ju raske eitada.

Evelyn Sepp said...

Saan vähemalt öelad, et olles valimisnimekirjas pea kõige lõpus, seda ka ringkonnas, ei tee see edukas häälemagnet olemist just kergeks. Tõenäoliselt ei ole praktikas selles olukorras keegi valituks osutnud, kuigi teoorias on see võimalik.
Nüüd paar tähelepanekut:
1. võin kindlalt öelda, et need 416 häält on minu personaalsed hääled. See on minu isiklik panus erakonna toeks.
2. see, mis KE nimekirjaga selles ringkonnas juhtus on üpris tavaline kui nimekirja eesotas on väga tugev esinumber. Loogika on selles, et tugev esinumber kogub nii enda kui nimekirja hääled.
3. vaadates aga häälte jagunemise dünaamikat 2.ringkonnas, jääb silma must-valge tõsiasi: vähegi rohkem kogusid hääli nn mitte-eesti kandidaadid.
Häälteta jäid kõik Eesti kandidaadid peale esinumbri.
Kindlasti väärib see põhjalikumat arutelu ja mitte ainult selle ringkonna tulemuse valguses ...
:)
Ilmselt seletab see ka tõsiasja, miks KE on ülejäänud 8 valdavald eesti emakeelega ja inforuumis olevate valijatega asustatud ringkondades pea 25% toetuse kadu.

Tqnis said...

Lohutuseks:
http://www.youtube.com/watch?v=t3mC4485Ue0

Aga muide, mis teil seal reklaamimisega juhtus? Vahetult enne valimisi polnud vähemalt Eesti telekanalites ju keskerakonda peaaegu et nähagi mitte? Arvestades sellega, kui aktiivne reklaamikampaania teil pikka aega enne valimisi käis, liinibusside värvimine REF-i värvidega ja talle-see-sobib kampaania ja minu arust oli neid veel...
Rahad said otsa?

Kusjuures, nüüd võib teil rahadega veel eriti hulluks minna. Kohalike valimistel Tallinnas saate veel kuidagi hakkama, aga nelja aasta pärast riigikogu valimistel...

Aarne Ruben said...
This comment has been removed by the author.
Aarne Ruben said...

Kui Lasanamäe hääled läksid rõhuvas enamikus eestlasele ja pealegi veel ühele laulva revolutsiooni kangelasele, kas võib siis järeldada, et Lasnamäe on oma absoluutses enamikus eestimeelne?

Sekeldaja said...

Praegu võiksite tegelda eelkõige E-pettuse osaliste väljaselgitamisega,
mitte oma fraktsiooni siseasjade üle jagelemisega.
Kirjutasin sellest oma kandes irooniliselt, kahjuks ei saada sisust vist aru.
Tulemiks ettevaatlik (nii eestlaslik) vaikus.
Samamoodi peaksid häält tegema
ka rohelised, ükskkandidaadid ja ja rahvaliit. Mis alusel Kaja Kallas sai oma 7000 häält, appi.

Eriti rohelistelt nii madalat häältesaaki ei eeldaks. Tõsiasi, et Strandberg andis oma panuse tulemisse, ei saa eitada, aga teine tõsiasjaolu on see, et kontrollimatu ja täiesti põhiseadusevastane E-hääletus andis kokku 140000 häält, mille jagunemist ei saa juba definitsiooni põhiselt kontrollida.
Järelduse on see, et kui me nii jätkame, triivime täiel käigul Valgevene suunas, ise seda adumata.

Evelyn Sepp said...

otsisin just ülesse selle kaebuse koos lisadega, ja hakkan uurima, mis ja mida ...:)

Punapea Mary said...

Ole mureta, Evelyn, mõne aasta pärast läheb ülbe Kadriga samamoodi - kui tekivad nooremad ja parema pugemisoskusega tibinad, satub ta isakese armust samuti valimisnimekirja viimasesse otsa :)