1.1.11

Evelyn Sepp: tujurikkumisest nii ja naa

2011.aasta on alanud. Juhei!

Hea, et parajalt pikkade pühade aegu on ilm siin Eestis kehvapoolne ega soodusta ka ujumist. Pühad kipuvad siin traditsiooniliselt pidused olema - nagu ikka, ja arvestades keskmise tümaka alkolembese eestimaalase standardit, sobiks just need tegevused - ujumine ja joomine - suviste pikkade pühade aegu , näiteks, " ideaalselt kokku".

Vähemalt 2010.aasta tõestas seda igati. Paari suvise avaveekogudes ujumiseks kõlbuliku kuuga uppus vist enam kui 100 inimest. Suurem osa neist alkojoobes ... Vigastatutest ei hakka parem rääkimagi ...

Tujurikkuja video ise siin:

http://www.youtube.com/watch?v=8gPRZFZrVp0&feature=player_embedded

Nii et ETV 31.detsembri Tujurikkuja sketshis poleks justkui midagi ette heita, kui:


See ei kasutaks Eesti Ujumisliidu logo (või sellega äravahetamiseni
sarnast)


See ei kasutaks Eesti Meistrivõistlustele viitavat sõnaühendit,
sest ka selle korraldamine on vastavalt spordiseadusele vaid alaliidu
ainupädevus.


See ei seostaks professionaalset sporltikku ujumist
alkoholitarbimisega.


Muud midagi nagu ei olekski. ette heita...

Need, kes sellest aru ei saa, aga naeravadki "nalja" üle ja küllap tormavad esimeste soojade ilmmade saabudes taas õlledega vee äärde ...

Igatahes oleks tore, kui nimetatud saate produktsioonifirma ja ETV leiaks võimaluse EUL-ga teha tõsiseltvõetavat koostööd muu kui tujurikkumise raames, ja loomulikult ka Kultuuri- ja Haridusministeerium, Siseministeeriumist ja Päästeametist rääkimata. Tegelikult on ka palju teisi, kes sooviks ja tahaks kaasa lüüa. Tean ka neid!

Meie oleme valmis, Olime ka möödnud aastal, kuid kes uppumissurmade epideemia ja ujumisoskuse parandamise vajalikkust väärtustavate probleemide vastu huvi üles ei näidanud, olid paraku eelpoolnimetatud ministeeriumid. Ka Päästeametil oli avalike kampaaniatele kulutada enam kui 10-15 korda vähem kui seda vaja läinuks, et üldse mingit tähelepanu nivood probleemile saavutada ...


Ka 2011.a. riigieelarves ei ole uppumissurmade vähendamiseks ja Eesti inimeste ujumisoskuse edendamiseks enam tähelepanu pööratud. Ehk siis sisuliselt on Eesti riigil sellest ükskõik. Ja nii pole põhjust loota, et mõni MTÜ või keegi teinegi suudaks oma tubliduse juures ilma riigipoolse rahalise toeta mingit oluilist läbimurret saavutada.

Nii et kokkuvõttes on tähelepanu probleemile kui sellisele, vägagi õiges kohas. Eesti Ujumise seostamine jõmmide ja põmmpeadega, kes purjus peaga ujuma ronivad või seda tolereerivad, aga asjakohane ei ole.


Pühapäeval jõudis minuni ka ETV meelelahutustoimetuse juhataja vastus. Lisan selle muutmata kujul:

Lugupeetud Evelyn Sepp ja Eesti Ujumisliit

Vabandame, et Tujurikkuja sketsh teid riivas.Kuigi "Eesti Ujumisliidu" asemel on antud logole kirjutatud "Eesti Uppumisliit", on see tõesti liiga sarnane Ujumisliidu logoga.

Kuna suvistel uppumissurmadel ning Eesti Ujumisliidul puudub täielikult omavaheline seos,udustame selle väikese logo ära, et vältida edaspidiseid arusaamatusi.

Ühtlasi juhin teie tähelepanu sellele, et sketshis ei ole tegemist Eesti meistrivõistlustega ujumises, vaid spordialaga "Eesti ujumine", mis ongi mõeldud terava metafoorse sotsiaalkommentaarina.

Parimate uusaastasoovidega Eesti ujujatele ja ametnikele,
Mart Normet
ETV meelelahutussaadete toimetuse juhataja

6 comments:

võlur oz said...

"Riigikogu sügisistungjärgu suurim puuduja oli keskerakondlane Evelun Sepp, keda polnud kohal kolmandikul istungitest." Liiga palju auru läheb keskerakondlastel vingumise ja teiste maha tegemise peale. Kahju, et riigikogust koondada pole võimalik.

Unknown said...

Tere Evelyn. Kirjutad oma postituses, et ka riik ei võta midagi ette uppumissurmade vähendamiseks ja ujumiskoskuste parendamiseks. Samas oled sellele kõigele nii lähedal ja teemat on võimalik ju üles võtta ning utsitada. Päästeamet korraldab igal aastal ennetusalast projektikonkurssi, kus on asjakohast rahastust saanud ka vetelpääste- ning merepäästeühingud. Loodame ka käesoleval aastal oma projekti heakskiitu ja teha ennetusalast tööd just antud temaatikas. Omalt poolt saate abiks olla ka selliste projektide ja ühingute tegevuste kajastamisega oma hallatavates meediakanalites - nagu blogi, FB jne. Lugejaskond on siiski ju Teil märkimisväärne. Ilusat aastat! Pärnu Lahe Merepääste Selts

Unknown said...

Arvan ka, et oleks võinud hoopis taksonalja visata?
Loodetavasti asutate asja arutamiseks ja adekvaatse hinnangu andmiseks "Tõekomisjoni"?

Evelyn Sepp said...

Tervitused Pärnu Lahe Merepääste Seltsile!
Kindlasti oleme valmis igasugust koostööd tegema.
Suhtleme mailitsi edasi!
Evelyn

Evelyn Sepp said...

Janekile,

olen alati olnud arvamusel, et kui juba kritiserida, siis konstruktiivselt.
Selleks aga võiks mõned lihtsalt asjad endale enne selgeks teha.
Kõhulahtisuse korral aitab pisiapteek paremini kui blogimaailm ...

võlur oz said...

Hetkel tundub, et mind on kuulda võetud! :)
#kolmandiksulas
PS! ei kavatse ennast põlema panna...