29.7.09

Evelyn Sepp: Roomas säravad Saksa Paul ja Itaalia donnad!


vasakult - paremale: 1500 m vabaujumise medalikolmik - pronksinaine rumeenlanna Alina Camelia Potec, võitja itaallanna Alessia Filippi ning hõbedane Taani neiu Lotte Friis.



PS! Kolmapäeva õhtul u 19.12 Eesti aja järgi pöidlad
pihku!:)



Iga tiitlivõistlus kergitab mõned atleedid teistest kõrgemale, paneb nende tähed eredamalt särama. Kui Pekingis oli üheks selliseks Michael Phelps, siis Roomas on kuninga staatusesse kerkimas Paul Biedermann, kel taskus juba nii 400 kui 200 vabaujumise individuaalsed kuldmedalid kui ka uued maailmarekordid. Väheoluline pole ka Phelpsi enda kukutamine troonilt, kes autasustamisel ja sellele järgnenud pressikonverentsil oli pisut hapu näoga kuid käitus siiski suure sportalsena. Seevastu tema treeneri kommentaarid võitnud konkurendi aadressil küll talle au ei teinud...

Eredam naisujuja on aga itaallaste vaieldamatu lemmik - Federica Pellegrini, kel käes juba 400 vabaujumise kuldmedal koos suuepärase maailmarekordiga - on tema just see naine, kes ujus esimesena maailmas selle distantsi läbi alla 4 minuti. Samuti tuli ta 200 vabaujumises poolfinaalist läbi 1.ajaga ja samuti uue suurepärase maailarekordiga. Kas ja mis medal talle sellelt distantsilt kaela riputatakse, selgub kolmapäeva õhtul.

Kuid peale tramaatilise meeste 200 vabalt finaali oli erakordselt ilus ja sportlik ka naiste 1500 vabaltujumise finaal.

See on muide kõige pikem distants mida ujutakse nn tavaujumise võistlustel. Eraldi alana on olemas ka pikamaaujumised, kuid see on üks teine spordiala. Seal on distantsid tavaliselt mitu korda pikemad:)

Itaallased said aga ka sellelt distansilt iga sendi eest oma ...:)
Algselt noore taanalanna juhtimisel ja kohati isegi pea 1,5 sekundilise eduga maailmarekordigraafikust, kulgenud võisltluse võitis lõpuks itaallanna Alessia Filippi. Kena blond itaalia donna ...:)


Ma ei väsi seda kordamast - sellisel maal tahavad kõik olla ujumistsempionid ja vist ka itaallased, sest kohaliku publiku
kaasaelamine on pehmelt öeldes tormiline ja seda poolehoidu jagub ka
teistele, peale nende endi kaasmaalaste!


Täna õhtul aga ootame meie oma poolfinaali 200 kompleksis. Eelujumises olid mõlemad Eesti mehed Martin Liivamägi ja Martti Aljandi- ühes vahetuses. Ka Ameerikas on neil üks treener, kellelt pärineb ka mõte, et mõlema mehe kõrvade vahel on kinni aeg alla 2 minuti. Vähemalt 2 korralikku isiklikku tuli sealt kindlasti ja Martinil õnnestus ka see võtta, milleks ta tegelikult valmis oli ehk aeg alla 2 minuti - täpsemalt 1.59,95.


Õhtul ei ole midagi kaotada, kui välja arvata see,
et võita on tervelt 15 meest!:)


Igatahes saadan ma palavaid tervitusi ka Martini vanematele Kallele ja Tiinale!

Ja tänud paljudele Eesti fännidele, kes on siin toimuvale tulihingeliselt kaasa elanud.

Ja neile, keda kipub häirima "põhjendamatult rõõmus retoorika järjeset langevatest Eesti rekorditest, mis maailma tipule alla jäävad", siis selgituseks vaid niipalju:

mõistagi on medal medal. Kuid ei tasu võrrelda võrreldamatuid asju. Ujumise konkurentsi juures ja tipu tihedust arvesatades on kahe 50 meetrise vanni, 1000 sportlase ja u 1,3 miljonilise elanikkonnaga riigi seisukohalt Eesti ujumine täna ikkagi väga heas ja ka perspektiivikas seisus.

Meil on Rooma MM-l esindatud suurim koondis - 15 sportlast. NB - küll naljaga pooleks öelduna - on tegemist suurima Põhjamaade koondisega neil võistlustel:)


Kui MM-l on hetkeseisuga püstitatud 16 maailmarekordit, siis on meil ka ette näidata 7 Eesti uut rahvusrekordit ning senisest 23-st eesti sportlase stardist lisaks veel 17 isiklikku rekordit.

Vahe Eesti rekordi ja maailmarekordi vahel käriseb tõesti. See vahe aga näib dopingutrikoode ajastul kärisema kogu ujumismaailmal. Küll aga läheneb Eesti tipp meie tugevamatel aladel maailma tipule, mitte ei kaugene sellest.

Ka siinsetes finaalides kipuvad 1. ja 8-ndat kohta eraldama 3-4 sekundilised vahed ... Ka see on ilmselt ala spetsiifika, ja päeva - paari pärast võib seesama seltskond finisheerida hoopis teises järjekorras.

Kuid on tõesti tore, et eestlased on vähemalt sellistel eksklusiivsetel, suhteliselt väikese kandepinnaga staadionialadel nagu seda on 10-võistlus või ka kettaheide või ka talviselt - murdmaasuusatamises ikkagi üliedukad. See ei vähenda nende panust ega aupaistet karvavõrdki. Aga harrastajate arvu ja konkurentsitihedust kuidagigi võrreldes tähendavad poolfinaali kohad ujumised või siis selle lähedasaed kohad ehk sama, mis oleks võrreldav Eesti maratoonarite järjekindla või ka 400 või 200 meetri jooksjate pideva jõudmisega tiitlivõistulste 20 parima hulka ...

Kes asjaga natukenegi kodus, teavad, et tõenäosus ei ole kuigi suur, ehkki anomaaliad ikka tuleb ette ...:)

Tiitlivõistlutele kvalifitseerumiseks on Eesti ujujatel käibel 2 sort norme: on nn A ja B norm, mis arvutatakse eelmiste tiitlivõistluste teatud kohast. A normi täitnud sportlaste võistlus- ja treeningkuludest suure osa kannab alaliit, B-sportlaste puhul tuleb omaosalusega arvesatada ja alaliidu kanda on vaid toetamine väiksemas osas.

Kuid olen üsna veendunud, et preagu kasutusel olev skeem on piisavalt motiveeriv igale sportlasele ja samas ei lase kokku kuivada ka ala kandepinda. Sest teine äärmus - ainult 1- 2 ujujast koosnev esindus, kel näiteks pool- või finaalivõimalus, jätab hõredaks ka püramiidi alumise poole ehk ala kandepinna ja nii kaotaks me liiga vara ka materjali, kellega edasi töötada ja kaotaks ka kõiki innusva meeskonnavaimu. Sest olgem ausad 1 või 2 sportalst koondises pole veel seltskond!:)


Ja lõpetuseks - kui veel numbritest rääkida, siis ainuüksi MM-l stardib ca 1600 tippujujat u 164 riigist üle maailma ... Võib arvata, et ka kõigi nende riikide pingi pkkus ei piirdu siin võistlejate + 2 -4 koduse sportalsega sellel alal ...

No comments: