8.8.08

Evelyn Sepp: tahte triumf


XXIX suveolümpia mängud on avatud.


Avatseremoonia on hingematvalt ilus, ilmekas ja
mõtlemapanev. Aasia on Aasia. Kauge ja eksootiline, samas ka õhtumaade elufilosoofiat järjest enam mõjutav.



Olümpia ise aga on alles ees. Oma tuhandete enseületuste ja tahte triumfiga.


Kuid Eestis on juba jõutud kritseerida seda, et meilt on liiga palju sportlasi Pekingisse lähetatud. Mina ei ole selelga nõus.


Eestis on juba jõutud kritiseerida ka seda, et Rahvusringhääling on lähetanud Hiinasse liiga palju arjakirjanikke. Võimalik.


Kuid nii nagu olümpismi põhimõtted kehtivad
sportlastele, võiks need endale selgeks teha ka kommentaatorid, kes sealset melu meile vahendavad.

Aasiasse ei ole mõtet minna "valge" Euroopa ülbikuna, kes sealsest sügavalt aru saamata kõige üle ilgub ja valitmatult kritiseerib.

Olümpia peaks innustama kõiki 1.3 miljonit Eesti inimest end igapäevaselt ületama, keskenduma seatud eesmärkidele ning muutma läbi selle maailma paremaks.

Ja kui midagi selle kohta öelda ei osata, jätke parem esimene keelele tulev asi ka ütlemata.



Nii tahtnuks ma ka avatseremoonia taustakommentaarideks kuulda kõike muud - ja vähemalt sama ülevat ja sügavalt kultuurilist kui seda oli etendus ise - kuid mitte kommentaatorite pidevaid isiklikke halvustavaid hinnanguid Hiina elu-olu või valitsuse kohta.


Astrid Kannel Teil võib olla 100 korda õigus, et Hiina lapsed ei ole hästi koheldud ja selle suure riigi elu-olu ei ole võrdselt hea. Aga iga asja jaoks on oma aeg ja koht. Seekord oli aeg ja koht igatahes sobimatu ja kommentaarid täiesti ebaprofessionaalsed.


Hoidke oma poliitilised veendumused endale. Olümpiat peetakse teistel põhjustel ja see peab ühendama inimesi teistel põhjustel, mitte poliitika pärast.


Palun seega Rahvusringhäälingult Pekingi
Olümpiamängude ülekandeid ilma eestipoolse poliitikata. See on häiriv, sobimatu ja mis seal salata ka silmakirjalik.



Halvustades Olüpiamängude avatseremoonia käigus seda, kuidas Hiina oma lastega manipuleerib, võiks sama hästi rääkida ka sellest, mida Eesti Valitsus oma riigi laste jaoks tegemas on - näiteks seda, et koolitoidu toetus kaob nagu ka ranitsatoetus, muust rääkimata. Kas jätkame?

1 comment:

Unknown said...

ma olen sinuga nõus!