30.6.08

Evelyn Sepp: piinlik lugu Eesti tennises


Läti noor tõusev tennisetäht - 19-aastane Ernests Gulbis. Tänavune French Openi veerandfinalist.

Eesti tenniseelu on tänu Kaia Kanepile muutunud märgatavalt atraktiivsemaks. Ka Maret Anil ja Margit Rüütlil on siin oma osa, ehkki tagasihoidlikum. Noortel sportlastel ja ka harrastajatel on kellele kaasa elada või kellest eeskuju võtta.

Samas eesti meeste tennisest ei ole meil enam või veel suurt midagi rääkida. Kuulsusrikka ajaloo sära ei ole taastunud. On küll suhteliselt noorte meeste seltskond, kes ehk kunagi end ka profitennisesse murravad. Aga täna passiks selle peale öelda, et see on võimalik, kui külm neid enne ära ei võta...

Samas, taasalustades üpris tühjalt kohalt ala arengu alsumüüri taastamist ei ole kiireid edusamme ka põhjust oodata, sest kõik võtab lihtsalt oma loomuliku aja ja seni võime vaid positiivse kadedusega Läti - Gulbis, Soome - Nieminen või Rootsi - Söderling- noorema põlvkonna maailmatasemel meesmängijatele kaasa elada.

Nüüd veel millestki, mis on kahtlemata positiivne – peale Eesti Tennise Liidu viimatise juhtkonna vahetuse on paranenud ka liidu rahaline seis, s.t. eelkõige ala arengu finantseerimine ja ka Eesti Meistrivõistluste auhinnafond. Mis eriti arvestades tänast üsna olematut taset, on ikkagi väga korralik

Oletan, et loetelu nendest üksikaladest, kelle Eesti meistrivõistluste võitja paneks taskusse 150 000 kroonise preemia, ei ole Eesti spordis just väga pikk. See on igatahes juba summa, mis võiks võistlema meelitada kõik, kes Eestis võistlustennisega tegelevad.


Nüüd aga selle juurde, mis paneb ebameeldivast üllatusest õlgu kehitama ja on paras pettumus:


Kui maailmatennis on ühemõtteliselt lõpetanud oma lahingud sportlaste võrdse kohtlemise üle ja naiste ja meeste suurturniiride võidurahad on ühtlustatud, siis Eesti astub siin jõudsalt vastupidises suunas oma kiviaja sammu.


Eesti Meistrivõistluste meeste üksikmängu võitja auhinnaraha on nimelt 150 000 krooni kui naiste sama kaalu võidupreemia vaid 100 000 krooni.
On see millegagi põhjendatav? Ei ole! Kui osavõtjaid napib, siis võib kuskilt maalt mõlema puhul preemiarahad välistada, kuid mitte teha vahet naiste ja meesteklassi puhul.


Rääkimata sellest, et see on pehmelt öeldes nõrgalt põhjendatav, on tegu ka kõva sammuga tagasi maailma tenniseelu üldisi arenguid arvestades.


Lisaks võib see vastuolus olla ka nn võrdse kohtlemise põhimõttega ja seega ka Eesti seadustega.


Kui tenniseliit leidis, et ühel või teisel põhjusel osaleb meeste turniiril mängijaid, kes võiksid olla rahaliselt enam motiveeritud, võinuks lisada eripreemiaid, mille puhul ei saa eeldada, et need peaks naiste turniiriga sama sammu käima.

Või teine asi, et kui naiste mõnele võistlusele ei kvalifitseeru piisavalt võistlejaid, loobuda selles siis meistritiitli väljamängimisest. Küll aga ei ole põhjendatud üldiste võidusummade erinevus!

NIi loodan, et sel nädalal algaval turniiril suudetakse nädala lõpuks need summad siiski ühtlustada.

See oleks hea märk tulevikuks, et Eesti järgib ja kohaneb ka maailma tenniseelu eeskujude ja väärtustega!



3 comments:

Toomas said...

http://suusk.blogspot.com/2007/06/pullerits-kas-naised-on-alavrtuslikud.html

Evelyn Sepp said...

tänud meenutamast. tundub tõesti, et probleem eksisteerib juba mõnda aega, mis aga ei tähenda seda, et see peakski jääma nii.

soovitan ka teistel viidatud linki lugeda ja Pulleritsuga kaasa mõelda!

karbes said...

Huvitav-huvitav, kõikides asjades on naised meestega võrdsed. Paneme siis tennist mängima mehed ja naised koos ühes tabelis. Täpselt nagu tööbörsil või haridussüsteemis. Siis on täpselt õiglane võimalus naistel napsata ise see peaauhind meestelt ära.