16.11.07

Evelyn Sepp: Tallinn Euroopa Kultuuripealinn: väljakutse kellele?



Täna siis juhtus kaua oodatud sündmus – lõpuks kinnitati Tallinn ametlikult Euroopa Kultuuripealinnaks 2011. Paaris Turu linnaga Soomes.

Kuigi sisekonkurents kandidaadi staatusesse oli tihe -Tallinn jäi peale ja Tartu alla - olgu nüüd seevastu koostöö Laine Jänese ja Tallinna linna vahel tihe ja mitte kaikaid kodaraisse loopiv.

Kuid algus on igatahes küsitav - kultuuriministri senised etteasted vähemalt ei veena Eesti avalikkust kuigi arvestatavast konstruktiivsusest. Parteiline pimendav vihmavari on Reformierakonnas lahkelt valla tõmmatud ja tühijutu ajamise vaht uputab. Järsku pole Lauluväljak enam õige asi ja Riigi ausõna pole mingi ausõna, loomemajanduse ja kultuurisektori majandusliku ergutamise vajadus on tähelepanuta ja kogu Eesti kui turismimagneti üles töötamine igaühe oma mure, nagu ka arusaam kultuuritööstuse rollist rahvamajanduse arendamisel näib Kultuuriministeeriumi tõupuhast sahvrimajandust pilastav.


Sõbrad – nii raiskame me ära kõik oma võimalused ja
käitume lihtsalt lollakalt. Seega – aitab nüüd
sellisest parteipoliitilisest jamast ja vastuseisust!
Põhimõte – mida halvemini Tallinn seda rolli täidab, seda parem
Reformierakonnale, peab lõppema. KOHE!


Loomulikult on kultuuripealinna staatus võimalus arendada kultuuri kõige kitsamas mõttes ning ka sellega seotud infrastruktuuri betoonivalu ja tellismüüride näol. Esitleda eesti rahvakunstnikke, tantsuansambleid ja graafikuid Euroopa publikule, kuid olgem nüüd ikka ausad – see on meie kõige tagasihoidlikum väljakutse, ehkki kohutavalt oluline!.


Kultuuripealinna tiitli näol on tegemist staatusega, mis pakub Eestile seni suurima võimaluse viia läbi tõeline Eesti märgi
lansseerimiskampaania. See on esmalt tohutu riigi marketingiprojekt, mitte aga pelgalt kultuurivahetus.

Öelutseda ju võib, aga paremat võimalust nn Welcome to Estonia sisuga täitmiseks Eestil ei ole ega tule ilmselt aastakümneid. Seega – kui soovite, siis kahetsege sügavas südames, et selle esimese tiitli võitis Tallinn, mitte mõni väikelinn Eesti ääremaadelt. Aga saage sellest tundest ruttu üle – Eesti tervikuna ongi Euroopa mõttes üks väike küla – sageli provintsiaalse, kolkaliku mõtteviisi kurb näide ja näitelava.

Iseäranis seepärast on see tõesti kogu Eesti väljakutse – mitte vaid ühe linna projekt.

Olen omalt poolt sellele protsessile kaasa elanud juba pea poolteist aastat. Rääkinud kümnete või isegi sadade inimestega just sama, mida kokkuvõtvalt kirja panin. Kõigi nende väljakutsete juures on veel kui kirss tordi pea konkreetsed võimalused, mida see projekt meile pakub.

Nimelt pälvis aastaks 2010 sama - auväärse Euroopa Kultuuripealinna tiitli – Istanbul, mis on tõeline kultuuri ja äriilma pärl ning „maailmapealinn”.

Usun, et koostöö Istanbuli, Tallinna all-linna ja Stenbocki maja ning Islandi väljaku ja Ankara vahel pakub Eestile unikaalse võimaluse vabaneda ka välispoliitiliselt ühe teema riigi ja nn Venemaa-paranoiku staatusest.

Olgem siis kõik koos niipalju targad, et sellest aastast ei kujuneks aastajagu kestev laat, mis sarnaneb lihtsalt järjekordsete Vanalinnapäevade lõppematu variandiga!

8 comments:

dollar said...

Tallinn ei vääri Euroopa kultuuripealinna tiitlit. Pigem peaks andma kultuurihävitaja tiitli linnale. Linnatänav kubiseb aukudest, aga selle asemel et auke lappida, värvitakse aukudele uued jooned maha. Kõikjal kerkivad mõtetud võltsplazad, turistide ees tunnen isiklikult häbi. Linn on kl 4-8ni umbes, Viru ringi haigelt ülekoormatud keskkonda on vaja rajada uus hotell, ja ärikeskused (seda muideks Pedagoogikaülikooli Kasvatusteaduskonnamaja asemele) - vat see on juba kultuur! Tulika tänav on tervislikum läbida ühistranspordiga kui jalutada, sest sama aja jooksul suudad rohkem autode heitgaase sisse hingata. Kus on puud? KUS ON PUUD??? Kus on pargid? Kus on rahu ja kultuur? Näidake palun mulle kultuuri! Näen närvilisi inimesi, kes ei oska olla, rääkida kaasmaalasega. Aga ehitame hotelle! Überblingenid, kalevmeediad.. pühajumal, kas usk sinusse aitaks?

Jubejuss said...

persse, ma ei saand jälle midagi aru

Andres Laiapea said...

See ei ole küll kuidagi seotud antud teemaga, kuid panen siia mõned viited artiklitele, mis blogiomanikule huvi võivad pakkuda...

Hillary Clinton's Radical Summer
The Clintons' Berkeley Summer of Love
Hillary Clinton's Left Hook
Correspondence Between Clinton, Treuhaft, and Mitford

Evelyn Sepp said...

Dollarile,
üks kummaline tähelepanek - ma ei tea, kas minu blogi on aeg-ajalt sedavõrd inspireeriv, või on sellel mingi teine selgitus, aga panen tähele, et sageli satuvad siia kommentaarid, mis on kommenteerija esimesed selles blogikeskkonnas, mis on justkui sellepärast loodud, et saata mulle anonüümne kommetnaar.

Mis aga puutub usku, siis linn - see on inimesed, kes tänavad autodega umbe ajavad, need on inimesed, kes selverites ründavad, kes tahavad töötada näiteks nendes hotellides, mida linna kahtlemata viimastel aegadel juurde on tulnud. võib ka küsida, kas lihtsalt töötada, aga ehk ole lihtne kokkuvõte, et inimesed tahavad teha tööd selleks ,et end ja oma peret toita.
Seega - mis puutub siia usk? Saada nendest seostest aru või mõelda nendest, kui millestki inimestest väljaspool olevast, ei ole ju usu küsimus. Reaalsust see ei muuda. Kuid sellegipoolest on hea teada, kui kuskil on olemas mõttekaaslased, toetajad, analüütikud. Koos ohkamine ei aita. Koos mõtlemine, et muuta arenguid, aga küll.
Seega võib uskuda küll, kui on soovi koos mõelda ja reaalseid muutusi läbi viia!
Julgustan, ja olen tänulik.
Teie Evelyn

Evelyn Sepp said...

Andresele,

tänud viidete eest. Naastes peatsest vabalinnaast brüsselist leian ehk aega neid ka lugeda.
kuigi pealkirjadest tundub, et olen nii üht kui teist nendes sisaldavast juba lugenud.
Tänud aga igal juhul.
Kui tulevikus mahti ja miskit silma hakkab, olen tänulik ka uute vihjete ja juhatuste eest!

Lugupidamisega,
Evelyn

Triinu said...

Olen väga nõus, et Tallinn peaks olema kultuuripealinn. Kuid mul on põhjust kahelda Kultuuriministris, kui Minister ei tea EMA auhinna tähendust ja kui tema jaoks ei ole see kultuuri osa. Ka noored on Eesti elanikud, ka neil on õigust saada riigi poolt toetust oma raske töö peale. Tuleks arvestada, et igal inimesel on kultuuri suhtes erinevad nägemused ja Minister peab saama hakkama rahvaga. Siiski, ma ei süüdista kedagi, kõik on inimesed.

Evelyn Sepp said...

Täiesti nõus pika i-ga Triinuga.

Kultuur on äärmiselt keerukas nähtus ja katsed seda riiklikult lahterdada viivad riigid pigem nomenklatuurse, parteiliselt tunnustatud aheneva kultuurimaastikuni. Ei muud. Seega oleks meie kõigi huvides vahel tunnustada midagi, mis on hästi tehtud ja mitte ilmtingimata vaid seda, millest me ise midagi peame.
Riigi kultuuripoliitikat ei maksa segi ajada isiklike maitseeelistustega.
Aga kultuuripealinn on väga lahe, ja Euroopa Filmigaala toimimine 2010. aastal siin, Tallinnas, on samuti väga kõva sõna.
Elagu head uudised Tallinnast!

Anonymous said...

85cc免費影城 85cc免費影城免費影片85cc免費影城免費情色影片觀賞免費A片線上看aa片情色電影小站微風成人080苗栗人聊天室SEX520免費影片免費成人圖片區日本免費a片aaaaa片俱樂部影片線上免費a片080豆豆聊天室85cc免費影片aaaaa片俱樂部影片av168成人jp成人素人露出大全集嘟嘟情人色網aaaaa片俱樂部影片免費ava片線上看sex520免費影片85cc免費影片 免費成人影短片下載85cc免費影片sex520免費影片免費色情a片天堂SEX520免費影片線上看※免費a長片※a片 aa免費看夜未眠成人影城免費下載電影av168成人視訊交友高雄網85cc免費影城台灣kiss色情貼圖sex520aa免費影片sex888影片分享區日本成人短片熊貓成人貼片免費A片線上看aa片a片線上看aa片免費看aaaaa俱樂部影片情色a片080cc成人色網情色文學成人小說色咪咪影片網免費 a 長片線上看免費a片線上看SEX520免費影片後宮電影院線上a片aaaaa片俱樂部影片sex貼片區線上免費a片※免費視訊辣妹脫衣秀※aa免費看SEX520免費影片007色情貼圖網av168電影院avdvd-av168成人sex520免費影片金瓶影片交流區av1688影音娛樂網&甜心寶貝直播貼片&BT成人論壇色色網免費色咪咪影片微風成人影片日本美女寫真集383成人影城av女優免費線上a片aaaaa片俱樂部影片微風成人 影片區aa免費看aasex888影片分享區0204movie免費影片a片