14.8.11

Evelyn Sepp: euromündid kaovad käibelt

selline pealkiri oli laupäevases Õhtulehes.

Münte on aga õige mitu: 1-,2-, 5-,10-, 20-, 50-sendine ning 1 ja 2 eurone münt.

Lugu polekski mu tähelepanu eriliselt köitnud, kuniks jutt jäänuks 5 ja 10-sendiste juurde. Aga paraku oli lugu sõnasõnaliselt järgmine:

"Valitsus otsustas jätkata senist majanduspoliitikat, mis võimaldab 1.septembrist euromüntidega arveldamsiest loobuda.

Mulle tundub müntide kaotamine õige otsus," arvas rahandusminister Jürgen Ligi. "Sest mida ühe mündi eest ikka saab? Ausalt öeldes - peaaegu mitte midagi. Ja kui senist hinnatõusu jätkata, siis varsti enam üldse mitte midagi. Ostujõuetut münti pole mõtet käibes hoida, see on liigseks koormaks nii tarbijale kui äriettevõttele. Mündite kadumine upub inflatsiooni sisse ilusasti ära. Mündid on inimestele väga tülikad, eriti eakamatele. Noored maksavad põhiliselt kaardiga," rääkis Ligi.

"On loogiline, et meil euromündid käibelt kaovad, " kinnitas ka Eesti Panga juht Andres Lipstok. "Muu Euroopaga võrreldes on meie üldine hinnatase tunduvalt kõrgem. Seepärast polegi vaja hindu väiksemas ühikus kui 5 eurot väljendada. Järgmine hinnatase oleks 10 eurot ja nii aina edasi. Ma ei usu, et Eesti Pank müntide käibelt kõrvaldamise eriti viivitaks," ütles Lipstok. Euromünte saab kõigis Eesti pankades paberrahaks vahetada kuni 1.jaanuarini 2012."

Vot siis seline lugu. Euro hind krooni on ca 15,6 Eesti krooni. Väiksem hinnaühik tulevikus saab olema artikli kohaselt siis ca 80 krooni.

Nii ma polnud esmalt kindel, et silmad loevad seda, mida nad loevad. Imestasin ka selle üle, et möödas on 2 päeva ja ei Eesti Pangal, ega ka Õhtulehel pole midagi kosta olnud, et asi eksituses või milleski sellises oleks. Järelikult on uue majanduse doktriin kivisse raiutud. Eesti Nokia on hinnad, mis algavad 5 EUROST ehk ca 80 Eesti kroonist. Hurra!

:)
Tore Kräpp. Päris hea nali, kui see ikka nali ongi ...


4 comments:

Unknown said...

Ma Õhtulehes sellist artiklit ei leidnud. Oli teema 1- ja 2-sendiste kaotamisest nagu Soomes, aga nii hullult...

Oudekki said...

Kas sa palun viitaksid sellele loole?

Evelyn Sepp said...

see oligi vist ainult paberkandjal ja päriselt ka Kräpi rubriigis:)

Peeter Solnask said...

Arengufondi nõunik majandusteadlane Heido Vitsur: "Mulle tundub, et ega see väikeste müntide kadumise aeg meil kaugel ei ole. Sest mida ühe eurosendi eest saab? Ausalt öeldes – mitte midagi. Ostujõuetut münti pole mõtet käibes hoida, sest see kujutab endast vaid liigset kulu nii tarbijale kui ka äriettevõttele.

Peale lugemisoskuse tuleks ka loetust arusaamise oskus omandada, kuid tundub, et poliitikas pole viimane oluline, kuna mõnus on lahmida.