23.10.07

Evelyn Sepp: tähelepanu, ja mitte sammugi tagasi!

Esmaspäevane Postimees üllatas kirjatükiga, mis täidab ilmselt kõik lahtrid kultuuritu, kitsarinnalise ja harimatu inimese teadvuses. Nimelt andis üks autoajakirjanik selle kvaliteetlehe kaante vahel teada, milline on kogu Türgi riik ja millised rahva kombed. Ja kui tsivilseeritud või mahajäänud see maa on ning kui palju kultuuri neid meist, Eestist, eraldab. Temal polnud selleks vaja isegi eriti aega kulutada. Kõigest paari päevaga sai selgeks kogu asi ja üldistusi tuli nagu oavarrest, iseäranis kõrgelennuline oli aga kirjatüki stiil. Jutumärkides.


Kuid nagu ajalehtede online-kommentaariumidest näha võib, andis eesti lugeja sellisele rumalale lahmimisele kiire ja hävita hinnangu. Julgen arvata ka põhjust – see oli eelkõige alandav Eesti enda lugejale. Põhjusel, et see riivab meie endi põhiväärtusi ja väärikust. On meil ka selline vanasõna, mis ütleb, et ära tee teisele seda, mida sa ei taha, et sulle tehakse.


Mõelgem siis järele. Nagu Eestis ei oleks prügikasti või muidu pesemata inimesi. Nagu Eestis ei oleks külasid, mis kanalisatsiooni võlusid omal nahal küll tunda pole saanud jne. Mida me aga tunneksime ise siin, kui keegi võtaks Balti Jaama joodikutest arvata, et see ongi Eesti ja kõik eestlased on sellised?!


Polegi siin midagi rohkem kommenteerida, kui tänada kõiki Eesti-Türgi parlamendirühma kolleege, kes võtsid vaevaks anda sellele loole selge hinnangu. Tänu ja tunnustamist väärivad ka need kriitilise meele ja ergu sotsiaalse närviga lehelugejad, kelle ühemõtteline hinnang pani paika ka hea tava nivoo, millest tulevikus lähtuda. Tark ei kipu oma tõdedega teise kloostrisse laiama.

Peamine – asi pole selles, et asjakohane kriitika oleks soovitamu. Ei. Seda tuleb ka teha. Aga see peab olema põhjendatud ja sellises vormis, mis ei solva ega alanda ütlejat ennast või adressaati.


Türgi ei pea kõigile meeldima. Türgi võib paljude
arvates olla kõlbmatu astumaks Euroopa Liitu, kuid iga tema kodanik väärib samasugust lugupidamist nagu igaüks meist siin.

See on väärtus, mille kaitsmise suhtes me endale mööndusi teha ei tohiks.
Ja pealegi, alati tasub süveneda põhjalikumalt teise maa ajalukku ja kultuuri ning mitte lahmida. Julgen väita, et Eestil on Türgilt ikka väga palju õppida.

Loe parlamendirühma avaldust siit.

2 comments:

Jubejuss said...

Kroonikas ja Justis on ka palju jõukohaseid artikleid, mida parlamendirühmad kindlasti arutama peaks.

Anonymous said...

85cc免費影城 85cc免費影城免費影片85cc免費影城免費情色影片觀賞免費A片線上看aa片情色電影小站微風成人080苗栗人聊天室SEX520免費影片免費成人圖片區日本免費a片aaaaa片俱樂部影片線上免費a片080豆豆聊天室85cc免費影片aaaaa片俱樂部影片av168成人jp成人素人露出大全集嘟嘟情人色網aaaaa片俱樂部影片免費ava片線上看sex520免費影片85cc免費影片 免費成人影短片下載85cc免費影片sex520免費影片免費色情a片天堂SEX520免費影片線上看※免費a長片※a片 aa免費看夜未眠成人影城免費下載電影av168成人視訊交友高雄網85cc免費影城台灣kiss色情貼圖sex520aa免費影片sex888影片分享區日本成人短片熊貓成人貼片免費A片線上看aa片a片線上看aa片免費看aaaaa俱樂部影片情色a片080cc成人色網情色文學成人小說色咪咪影片網免費 a 長片線上看免費a片線上看SEX520免費影片後宮電影院線上a片aaaaa片俱樂部影片sex貼片區線上免費a片※免費視訊辣妹脫衣秀※aa免費看SEX520免費影片007色情貼圖網av168電影院avdvd-av168成人sex520免費影片金瓶影片交流區av1688影音娛樂網&甜心寶貝直播貼片&BT成人論壇色色網免費色咪咪影片微風成人影片日本美女寫真集383成人影城av女優免費線上a片aaaaa片俱樂部影片微風成人 影片區aa免費看aasex888影片分享區0204movie免費影片a片