25.8.10

Evelyn Sepp: kuidas Eesti Valitsus börsi kontrollis


Tänagi elab Saaremaal üksjagu inimesi, kes on ilmselt kõigutamatult veendunud, et taasiseisvusaja "suurim poolriiklik" kuritöö oli V.Leedo laevade väidetav jäätee purustamine paar aastat tagasi.


Jää, jäätee, tee. No kui see nii oli, siis nörritav lugu tõesti. Mina saarlane ei ole ja seda kommenteerida ei oska.


Aga võrreldes selle pahateoga kui see seda oli, on elektribörsil toimuv ikka tõeline kuritegu. Pärast elektrihinna kosmoses käimist, mis olevat johtunud elektribörsi "anomaaliast", hakkavad ka Eesti inimesed virisema ikkagi päris probleemide pärast ... Olen selles kindel kui kalju.


Mõelgem korra - elektribörsil, mis on nüüd meie elektrihinna määramisel A ja O, maksis megavatt-tund elektrit enam kui 5 tunni jooksul 2000 eurot (31 293 krooni).


Samas - keegi pole süüdi, kõik olid põõsas kui pauk käis ja pole välistatud, et nüüd nii hakkabki olema!


Muidugi on tore teada, et majandusministeerium samuti asja vastu huvi tunneb. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika asekantsler Einari Kisel sõnul ongi vaja leida vastused küsimustele, kuidas sai võimalikus asjaolu, et ligi pool Narva jaamade võimsusest oli korraga remondis, miks ei kasutatud turul olnud tunduvalt odavamaid Leedu tootjaid ja kuidas üldse leidus turuosalisi, kes olid nõus niivõrd kõrge hinnaga elektrit ostma.


Muu hulgas soovib minitseerium välja selgitada, kas hinnatõusu taga võis olla turuosaliste poolne turu manipuleerimine.


Head küsimused igati.


Huvitav lihtsalt, kas ministeerium hakkab sedavõrd kangelaslikult elektrihinna ja kõigi muude hindade vastu võitlema ka siis, kui ka ülejäänud Eesti riigi omandis olevate infrastruktuuriettevõtete aktsiad börsile jõuavad. Majandusministri Juhan Partsi kodupartei on seda ju aastaid soovinud ...


Muide, selle elektrituru ja -börsinduse valmisküpsetanud osalised on mingil imelikiul põhjusel seotud kõik ühe kindla parteiga ja ootan põnevusega, kuidas leiab ministeerium vastuse eriti sellele viimasele küsimusele, et miks küll osad turuosalised nii põhjendamatult raha põletasid, et seeläbi lausa börsihindu oli võimalik manipuleerida.


Tõesti põnev!

No comments: