21.12.10

Evelyn Sepp:mõtteid ühest odavast riigireetmisest


Olin Eestist päris kaugel kui möödunud neljapäeval lõhkes suur info "pomm" või "mull". Mõnikord annab see kõrvaltvaatajale võimaluse panna tähele detaile, mida asja sees olijad nii kiiresti ehk ei märka.

Esimese hooga oli uudis "mõjuagendist" ju kole, kuid paari-kolme tunni jooksul hakkas see kiiresti üles hargnema. Ja paistma hakkasid ka muud traagelniidid. Kõva avaldus eestlaste ja Eesti reetjast hakkas sulama nagu kevadine lumi. Kärmelt selgus, et mingit dokumenti nii räige riigireetmise kinnituseks polegi, millele PM viitas. Sellise tasemega riiklusele ohtlik teave ja tegelase süüdistamis- ja avaliksutamisküps info liiguks tõsiseltvõetavuse korral ikka kirjalikke annaale pidi, mitte aga rahvaliku pärimuse kaudu. See on küll päris kindel!

Seejärel hakkasid muidugi silma ägedad rahvuslikud avaldused: a la venemeelne kaabakas ja jälestusväärne, riigireetur ja ohtlik jne. ning nende avalduste poliitiline suund ning kõige tipuks Eesti Vabariigi peaminister Andrus Ansip, kes suutis ikka tõeliselt üllatada.

Temal nimelt oli "taipu" kirjeldada lehes esialgu ju väga tõsisena paistnud lugu ühe suure kuulujutumullina, mida tal Eesti riigi 3 mehena ei ole häbi levitada. Et kirjeldada tipp-poliitikuna sedavõrd värvikalt erakordselt hambutut ja koomilist kattelugu sellele, kuidas PM-s avaldatud mull tekkis ja tühjaks sisises, peab olema ikka eriline ...

Muide - arusaamtuks ongi jäänud nimelt see, mida ta siis täpselt kinnitas - kas PM lugu ohtlikust riigireetjast ja tolle tegevusest, või siis seda, et KAPO kinnitas sellise kuulujutu olemasolu. Taiplikum tekstianalüüs räägib viimasest, pealiskaudsem ajakirjanduslik materdamine aga esimesest.

Arvestades muidugi mitmete asjaoludega, a la ,et kui keegi oleks teadnud ja tahtnuks nii tõsist kuritegu avastada, peatada, pöördunuks ta avaldusega politseisse, mitte peaministri poole ...

Ja ma päriselt ei kujuta ette, et kui Eesti tipp-poliitik tõesti tahtnuks Vene ministrilt oma erakonna jaoks raha küsida, siis mitu kaaskondlast ta siis seda tunnistama ikka võtnuks? Et siis kohe nii palju, et osad neist saanuks minna reformierakondalste juurde, et nood siis omakorda sellisest asjast räägiks peaminsitirle, kes siis omakorda saaks sellest KAPO-t ja PM informeerida ja siis pressikonverentsi korraldada!? Ei noh ...

Kõigi ülejäänud kommenteerijatel või väidetavatel kommenteerijatel ja nende motiividel on aga juba muud oma varjundid ...

Üldiselt aga on Eesti sedavõrd väike, et selliseks mitmeastmeliseks kuriteoteateks puudub vajadus. Asjad käivad palju lihtsamalt. Ja nii tundubki, et müts on siin pähe tõmmatud õige mitmele tegelasele. Ka KAPO kiire kommentaar sellest, et mingit riigisaladust pole olemas olnudki ja kõik, kes on kommenteerinud teemat, on küllap toetunud avalikele andmeile, on pehmelt öeldes veider.

Väike kronoloogilinegi asjade reastamine ei kannata ju sellise väite tõsiseltvõetavust välja. Nii et kokkuvõttes on tegu ühe õige käpardliku "erioperatsiooniga", milles KAPO osaline, kuid kes keda üle mängis, pole ma küll üheselt kindel.

Saan nõustuda nende analüütikutega, kelle hinnangul on selline skandaal oma primitiivuses ja naeruväärsuses kahjustanud tõiselt Eesti mainet päris mitmel rindel. Ja mis peamine - see, kas rahaküsiminie sellisel kummalisel kombel erakonna jaoks üldse toimus, ka kinnitust leidis, pole ju tänaeni teada. Ja pärast sellist poliitskandaali maiguga "paljastust" vaevalt et enam kedagi huvitabki ...

Raha kui sellise küsimist ja vist ka liikumist Vene kiriku jaoks pole aga ju keegi eitanudki.

Lõpetuseks aga - kui ette heidetakse seda, et Tallinna linnapea, kelle linna elanikkonnst ja ka ilmselt valijaskonnast ca 50% seda kirkut vajavad ja hinnata mõistavad, siis oleks ka imelik, kui ta selle ehituse toetuseks midagi ette ei võta. Kuidas siis poliitik oma mõjukust või mõjujõudu teisti suurendasda saaks kui tehes asju, mida temalt ootab tema valijaskond!?

Tahtnuks Ansip Savisaare selles küsimuses aga positiivselt üle mängida, eraldanuks Eesti riik armulikult selle puuduoleva raha ise 2011.aasta riigieelarvest. Olnuks ju sel moel ka Eestile ohtlik "mõjuagent" täielikult elimineeritud ja tänulik vene elektoraat üle võetud.


Suhtekorralduslikult olnuks see palju kõvem samm, kui kogu see lame ja ebaprofessionaalne jant "venemeelse kaabakast riigireetja" paljastamisest või vähemalt kuulujutuveskite tuulutamsiest.

Tänaseks aga on ju "eestimeelsed valijad saanud taas PM vahendusel teada vadi seda, mida nad ju kogu aeg on teadnud", venekeelsed aga seda, et Savisaart kiusatakse Vene õigeusukiriku ehitamsie pärast. Ujuv elektoraat aga oigab tülgastusest, et miks küll jälle juhtus nii, et EV peaminister tegi naerualauaseks kogu Eesti riigi ja miks Eesti hakkab üha enam sarnanema Venemaaga, kus eriteenistusi reeglipäraselt poliitilises konkurentsis vastaste vastu välja mängitakse. On seega Ansipi-Eestil alles kombed ja eeskujud ...


Nii et Ansipi riigireetmise hinnaks kujunes vaid 1,5 miljnit eurot. Ütleme, et ümmarguselt 25 miljonit kaduvat Eesti krooni ... Tõesti odav!

.

No comments: