7.7.10

Evelyn Sepp: terve (kaine) Eesti ujub!



Ujumissõbrad ei ole kindlasti õnnelikud selle üle, et nii toredast tervislikust ja sportlikust ajajviitest nagu seda on ujumine, tuleb peamiselt juttu siis, kui mõni hulljulge purjutaja on merre, tiiki, järve vm lihtsalt ära uppunud.

Ja kui lugeda viimaste päevade ujumisoskuse ja ujulate olemasolu vajalikkust lahkavate leheartiklite internetikommentaare, siis
on vist esimest korda minu äratundmise kohaselt saanud alkoholist suur
päästeingel neile, kelle arvates polegi meil midagi vaja ujumisokuse
parandamiseks teha.

Tänu alkoholile ei peaks nende kommentaatorite arvates parandama laste ujumisoskust, tõstma selle osas kohustusliku algõpetuse tundide arvu ja rahastamist, vaatama üle palju on Eestis üldse tänapäevanõuetele vastavaid basseine ja milline on laste,noorte, täiskasvanute ligipääs neile, sealhulgas nii transpordi kui ka ujulapileti taskukohasuse näol.
Ükskord ometi on alkohol lausa suur õnnistus ja päästab meid kõige sellega tegelamast, sest ega see ju joodikut või muidu purjus inimest aita.

Ooo, iroonia, aga tõesti, neid ei aitagi.

Aga kõige sellega tõsisem ja sisulisem tegelemine aitab kõiki ülejäänuid. Sest tänaseks on ujulate olukord üle Eesti ikka väga täbar ja laste ujumistunnid ka sellesama kohustusliku kooliujumise raames kipuvad massiliselt rahapuuduse tõttu ära jääma, ja kui sellest täna ei räägita, ega asjaomaseid tegutsema ei sunnita, siis millal veel!?`
Kas jälle 20 aasta pärast kui tänased lapsed on paremas eluaeas noored mehed ja naised, kel elumeri üle pea lainetab ja siis ka kõik ülejäänu?!
Igatahes seni kuni Kultuuriministeerium vormistab minu arupärimisele vastust Eestis töötavate basseinide ning nende olukorra kohta ning haridusminister püüab kokku kirjutada ülevaadet selle kohta kuidas edeneb kooli kohustusliku ujumise algõpetuse õppeprogramm ja kas seda piisavalt rahastatakse või kas selle üle ka järelvalvet keegi toestab, ujub terve Eesti ja naudib ilusat suve kaine peaga:


Selleks on Eesti Ujumisliidul oma salarelv - tore üle-eesstiline avaveeujumiste sari, mille kohta leiad täpsema info siit ja ka ujumisliidu kodulehelt.

Selle üks mõte on loomulikult pakkuda ujumissõpradele mõtestatud tegevust veekogude ääres. Suur osa neist ujumistest toimub ju Eesti looduslikult kaunitel järvedel, mõned aga ka merel. Teiseks juhtida inimeste tähelepanu ohutusele, millega iga vee ääres olija peaks
arvestama. Kolmandaks anda inimestele lihtsalt võimalus oma talvistest treeningtundidest mõnu tunda ja ka väike võistlusmoment üle elada.

Enamiku nende võistluste juures aitab meid rannavalvega G4S ja on päris selge, et iga vetelpääste on selliste ühisprojektide üle pigem õnnelik kui õnnetu, sest kuidas teisiti ujumise ohte ja eelkõige häid külgi siis veel inimestele lähemale saaks tuua kui turvaliselt ujudes!:)
Tule löö kaasa ja võta sõbrad ja peregi ühes!:
11. juuli Pühajärv 14:00 - Seeriavõistluse III etapp (vt seeriavõistluse juhend, lisainfo avavesi@swimming.ee või Kristiina Arusoolt +372 56656831 )
16. juuli Tallinna Muuliujumine 19:00 - vt Muuliujumise juhend, lisainfo Viimsi Veeklubist info@veeklubi.ee, Janika Tüür

17. juuli Lennusadam, Tallinn 18:00 - Merepäevade avaveeujumine / Seeriavõistluse IV etapp (vt seeriavõistluse juhend, lisainfo avavesi@swimming.ee või Kristiina Aursoolt +37256656831 )

18. juuli Harku järv, Tallinnn 14:00 - Seeriavõistluse V etapp (vt seeriavõistluse juhend, lisainfo avavesi@swimming.ee või Kristiina Arusoolt +372 56656831)
16.-18. juuli ujumised moodustavad ka eraldi Tallinna kolmikürituse, kus kõigil kolmel võistlusel osalejad saavad eraldi ära märgitud.
23. juuli Sõrve sääre avaveeujumine - infot saab Olav Lukinilt tel +3725041230

24. juuli Väikese Väina Avaveeujumine - juhend on valmimisel, infot saab Peep Keskülalt tel +372 50 40 359

25. juuli üle Saadjärve ujumine 14:00 - korraldab Tartumaa Spordiliit, juhend vt http://www.maaspordiliit.ee/

14. august Viljandi järv 14:00 - Seeriavõistluse VI etapp (vt seeriavõistluse juhend, lisainfo avavesi@swimming.ee või Kristiina Arusoo tel +372 56 656 831 )
20. august Pühajärv - Eesti Avaveeujumise MV, juhend valmib peagi


No comments: