10.8.10

Evelyn Sepp: elu nagu sebra!:)


Age Martin Liivamági.
Foto eest tánud Toomas Huikile ja Scanpixile!


Olin viimati Budapestis oma 10 aastat tagasi. Toona oli Ungari toeline uue Euroopa tiiger. Dúnaamiline, joukas, innovaatiline. Ja moelda vaid - mis on úhe riigi ajaloos 10 aastat!? Vaid pogus hetk, aga elu siin Budapestis on seisma jáánud. See valjendub miljonil erineval moel kild-killu haaval ja see on kuidagi valus todemus ... Olgu peale, et Ungarit on rapurtanud őks poliitiline poud teise járel, aga kohati on lihtsalt raske uskuda kui kiiresti ja kergesti saab vankri ikka nii pohjalikult kraavi keerata nagu see siin on juhtunud.







Aga meie ei ole siin selleks, et ungarlastele kaasa elada voi kaasa tunda, vaid ikkagi oma asja ajamiseks. Ja Eesti ujumiselule on esmaspáeval alanud EM pakkunud hetki nagu sebral triipe: On puhtaid valgeid ja helgeid ja puhtaid musti ja masendavaid!:)



Kui midagi veel enne sportliku meeleolu hindamist mainida tasuks, siis seda, et ujumismaailmas on káimas sisuliselt esimene suurem tiitlivoistlus peale nn kosmosetrikoode keelustamist. Nii ehk naa on see kaardid segamini loonud.


On tulemused, mida ei ole sisuliselt voimalik uks-uhele vorrelda, on psuhholoogiline enesetunne, mis kindlasti sportlasi mojutab, on uhesonaga uus olukord, mis sunnib taas tehnikat muutma voi siis erinevate fuusiliste eeldustega sportlastel end eelnevast erinevalt avama.



Kumm andis eeliseid teatud tuupi ujujatele, mis nuud kadunud on ja samas nouab
see taas rohkem tood, et hea olla voi heaks saada. Uhesonaga on uksjagu maaramatust. Kuid kindel on uks - ujumine areneb joudsalt edasi!


Maailm ei ole peatunud hetkekski ja seega ka meie ise ei tohi end selle sisse seisma unustada ...


Eesti voistkond on usna suur - 15 sportlast. Voistkonna komplekteerimisel on aluseks normid. A-norm jatab sportlase ettevalmistuskulud alaliidu kanda, B-normiga sportlane saab aga voimaluse tipp-voistlusel osaleda, kuid teha seda oma
kulude-kirjadega. Seega - juhuslikult ei ole siin keegi.


Midagi veel, mis ujumisest kaugemal seisja teada voiks - tegemist on vast uhe konkurentsitihedama alaga maailmas. See, mille kohta kergel káel oleda et "kehv sportlane", on ehk vorreldav sellega, kui panna 60 maratonimeest korvuti jooksma (mitte uksteise tuules!:) ja nad lopetaks nii 2-3 meetrise vahega. No seega,et on
praktiliselt ikkagi vordsed, kuigi uks on 1. ja 60 vaid 60.


Kindlasti saab kiidusonu oelda nende sportlaste aadressil, kes tahtsamal tiitlivoistlusel ujusid oma isiklikud rekordid. Vahemalt sama palju kiidusonu on ara teeninud ka need sportlased, kes just sel voisltusel tegid oma kova hooaja parima tulemuse. Sest nagu juba oeldud - on neid, kel on ees kummitrikoodega isiklikud, ja
sellisel juhul rekordiparandus lihtsalt nii lihtsalt ei kai ...


Kindlasti saab ja peabki kiidusonu utlema sel puhul, kui keegi jouab tiitlivoistluse 1/2 voi koguni finaali. Ujumismaailmas peetakse seda rahvusvahelise tippklassi naitajaks.


Kui Roomas oli finaalis 10, siis siin tehnilistel pohjustel taas 8 sportlast ehk seega on ka 1/2 20 ujuja asemel 16 voistlejat, aga seda magusam on sinna paas ...


Ja kui heita korra pilk tagasi, siis viimane pikaraja tiitlivúistluse finaalikoht vúideldi
válja 2öö5.aastal Montreali MM-l. Nii et oli mida uletada.


Ja toesti on tore see, et Triin Aljand sellega lopuks hakkama sai. See on lihtsalt nii valja teenitud koht Triinu jaoks. Luhiraja edukaid starte on ta teinud ju juba aastaid, Rooma MM-l pikal rajal jái laeks aga 1/2, nii et nuud siis jallegi samm edasi. Olgugi, et tipp on oi kui tihe ja konkurendid vága-vága vordsed.


Teatud mottes oli kurisoosne ka meeste 100 rinnuli. Sellist konkurentsi, kus pea 20 meest on u 0,7 sekundi sees, pole varem olnud. See on ka ala, mida valitseb Euroopa, nii et siinne kvaliteedipitser maailmatasemest on asjal lisaks peal. Kui midagi veel "eneseoigustuseks" kosta, siis seda, et Istanbuli luhiraja Euroopa meister detsembrikuust, oli nuud alles 21. Ja vaevalt, et tema ujumise voi aja kohta voiks oelda labikukkumine...:)


Esimene paev toi veel 13 stardist 3 isikikku rekordit, lisaks hooaja kovad isiklikud vúi sisuliselt nende kordamise ja kui jatta ehk 2 porumist korvale, siis kurta pole kull millegi ule.


Lohutuskiitmist viisakusest ei pea siin igatahes kellegi puhul tegema!


Ja kui ka teise páeva hommik toi meile oma 1/2 finalisti Martin Liivamáe náol, siis oleks patt ráákida poolikust munast voi pool-táis klaasist.


Tipp-tasemel sport lihtsalt on juba selline peenmehhaanika, et alati ei saa koigil valja tulla ja oiget vastust ebaonnestumisele ei ole samuti nii kerge pakkuda kui poe taga targutada.

Tood on enamasti tehtud tohutult, kuid viga voib sisse joosta nailiselt vaga vaikesest detailist kasvoi voistluse kaigus. Aga laskem asjatundjatel toimetada':)


PS Ja Triinu finaal ujutakse teisipáeval Eesti aja járgi kl 18.18 ning Martin Liivamági 1/2 u 18.40 paiku. Seega eks ikka poidlad pihku!











No comments: