7.8.08

Evelyn Sepp: Eesti Posti tavaline äritegevus?



Kas Eesti Posti tavaline äritegevus on tõesti inimeste veelgi kergem kiirlaenulõiksudesse aitamine?

Ega ei ole küll!


Lühidalt kokku võttes ei peaks 100%-lt riigile kuuluv ettevõte Eesti Post kiirlaenufirmade äritegevuse edule kaasa aitama. Olgu selleks siis laenuteenuse vahendamine otseselt või isikutuvastamise võimaldamine oma teenindusasutustest. Sisu sellest ei muutu.

Otse vastupidi – majandus- ja kommunikatsiooniministeerium peaks senisest hoopis otsustavamalt tegutsema selle nimel, et liigkasuteenimine, mis võlaõigusseaduse kohaselt ei ole lubatud, lõppeks.

Neljapäevane Eesti Päevaleht inspireeris mind ka esitama järelpärimise Eesti Posti üldkoosolekule, majandusminister Juhan Partsile.

Vastuseid ootan ma järgmistele küsimustele:


1. Kas tõsise sotsiaalse probleemi süvendamisele kaasa aitamine mahub riigi osalusega ettevõtte „tavapärase majandustegevuse“ raamesse?

2. Millise hinnangu annate Eesti Posti üldkoosolekuna juhatuse ja nõukogu vastavatele otsustele pakkuda isikutuvastamisteenust kiirlaenufirmadele, mis aitab neil kergemini oma laenutoodet müüa?

3. Mida võtate ette, et kutsuda ettevõtte nõukogu ja juhatus korrale ning lõpetada koostöö kiirlaenufirmadega põhjusel, et sellisele ärile kaasa aitamine on ebaeetiline ehkki seaduslik?

4. Kiirlaenu teenus kui selline kuulub ilmselt liigkasuteenimisena määratletava äritegevuse alla. Teatavasti on see vastavalt võlaõigusseadusele, lubamatu. Kuidas kavatsete ministrina seista sellise ebaseadusliku äritegevuse piiramise eest?

5. Kas riigile kuuluva ettevõtte teenindusvõrgu kasutamine (kasutusse andmine) tõsiste sotsiaalsete probleemide süvendamiseks ja kiirlaenuturul tegutsevate ettevõtete äriedu soodustamiseks on Vabariigi Valitsuse uus suund ja majanduspoliitika?




Enesetapud ja rumalus ei ole seadusega keelatud.


Kuid riik ei peaks neile ka kaasa aitama! Otse vastupidi – riik peaks endast sõltuvalt tegema kõik, et inimesi sellistes olukordades nende endi eest kaitsta.


Kiirlaenud ei ole tegelikult kiire raha ega ka diivanist nafta leidmine

1 comment: