19.6.08

Evelyn Sepp: kaevu sülitamisest

Neljapäeval lõppes maratonhääletuseks kujunenud Riigikogu korraline kevadistungjärk. Kuumade teemade vähesuse üle kurta pole põhjust. Süvenemiseks peaks ajakirjandusele materjali jätkuma päris pikaks ajaks.

Soovitan kindlasti lugeda ka öiste istungite protokolle, sest need on üpris paljastavad. Iseloomulikud kasvatuslikud ja suhtumise puudujäägid tulevad eredalt esile. Muidu klanitud inimesed, viisakad ülikonnad, aga kui kontroll pealt läheb, muutuvad ka nemad tihti uskumatult labaseks.


Mis teha. Ühel hetkel pole palju Riigikogu
kõnepuldist käratada ja kohta kätte näidata ka neile 130 000 Eesti
valijale, kelle arvates väärib näiteks Keskerakond ikka ja jälle
valimistel toetamist. Nii oma plusside ja miinustega. Eks neidki ole ju
üksjagu…

Aga härra „jutupliiats“ Raivo Järvi peab
teid kõiki postsovettideks…Et te nüüd teate siis.

Veel üks asi, mille tahaks ära klaarida – see on alkoholiseaduse lõpphääletus neljapäeval.

Kahju tunnistada, aga vahel kaob tähelepanu ka minul, keda küll ilmselt kogenud hääletajaks võib pidada ja nii see vastuhääl sellele ka kirja sai. Ei midagi muud


Ma ei ole alkoholimüügi kellaajaliste
piirangute vastu. Vastupidi. Ma ei jaga selles küsimuses Reformierakonna vabandavaid ja tarbimist soodustavaid ja mittetakistavaid seisukohti.

Kuid samas on minu meelest õhtune napsimüügipiirang alates 22-st liiga lahja.

See on nõrk kompromiss, mis paljudel juhtudel
oma kaunikõlalist eesmärki lihtsalt ei täida. See tähendab, et
nn üleriigilise alkoholipoliitika mõõtu see veel välja ei anna. Ja seega ei saa sellel ka oodatavat mõju olla.

Ja mis see eesmärk siis võinuks olla ? Muuta inimeste tarbimisharjumusi ja ka ostukäitumist!

Kell 22 ei mõjuta seda aga kuidagi. Enamus ostab alkoholi poest enne seda kellaaega, sest ta teeb oma ostud lihtsalt varem ära ja ühtlasi on poemüüjatest emad ikka pika päeva tööl ja suured kauplused poole ööni lahti ja nende emade lapsed seetõttu tihti ula peal.

Kus siin siis see kasu on, peale selle muidugi, et kõik saavad hõisata, millise kangelasliku sammu poliitikud tegid. Naljakoht!

2 comments:

kazo said...

Tere, Evelin. Palun seleta ära, kuidas aitavad praegused alkoholimüügi piirangud ravida (nagu on seda sõnastanud ka praegune Tallinna linnapea oma sõnavõttudes) inimeste kasvatuslikke raskusi? Kas te ei võitle praegusel juhul pigem tagajärgede, kui tekkepõhjusega? Kui alkoholism on teie väitel kasvatusest tulenev, siis näidake pigem initsiatiivi loomaks ettenägelikke plaane noorte vaba aja sisustamiseks, maksumaksjate tööst tuleneva stressi leevendamiseks ja kultuursemate käitumistavade (sealhulgas ka kultuurse alkoholitabimise) juurutamiseks. Head päeva :)

Evelyn Sepp said...

No vot ei teagi, kas peaks vastama küsimusele, või seletama müügipiirngute loodetavat mõju.

mina ei ole arst, et alkohloismi ravida. küllap sina K oled. seepärast jätan selle osa kohe kõrvale.

kui rääkida kasvatusest, siis viisakad inimesed ei luba endale mitte kunagi, isegi halva tuju päeval, mõnitada sadat tuhandet inimest ainuüksi sellepärast, et tal endal kipub argumente puudu jääma. Sellest ka jutt tegelikust palgest, mis mõnikord nii alasti nähtavale ilmub ..

seega ei saa mina omakorda täpselt aru, millest sina aru ei saanud.

ja kui olla nüüd pisut kriitiline, siis nii palju, kui on näiteks Tallinnas teha lastel ja noortel, pole veel kunagi Eestis teha olnud. Kas võib veel rohkem olla? Ma ei tea, saab kindlasti, aga asi pole vist kaugeltki selles.

ILmselt siis kokku pigem muus, näiteks, et liiga palju head tuleb inimestlee justkui tasuta kätte ja siis ei osata oma eluga midagi mõistlikku peale hakata. Alko ja mt on seejuures nii hästi käepärast ja kättesaadavad, et polegi nagu muid alternatiive vaja ... ja reklaam on kena ja ahvatlev ja vanematel ei ole viitsimist ja tarkust lastega tegeleda. Töötamine on muidugi tore, aga ehk pole prioriteedid ikkagi päris paigas.

Mis aga ühiskondlikku stressi puudutab, siis nii targa valitsuse juhtimisel ja teel 5 maailma rikkama riigi hulka, ei ole küll kellelgi õigust viriseda. Ansip ei lubaks seda ! ...