20.5.08

Evelyn Sepp: oleme Estonia uurimisega alguses tagasi!

Just sellise järelduse võib teha Rootsi riigi poolt kaks aastat tagasi tellitud uute simulatsiooniuuringute lõppemise järel. Nimelt jõudsid teadlased taas järeldusele, et katastroofi järel ei ole kogutud piisavalt tõendeid, mistõttu ei ole võimalik teha ka tõepäraseid järeldusi katastroofi põhjuste kohta. Endiselt on kõik põhjused võimalikud. Nad ei välista ei plahvatust ega kokkupõrget. Fakt on see ,et laev uppus ja et see toimus liiga kiiresti!

Nende peamine sõnum aga on lihtne – selleks, et teha tõenditele toetuvaid järeldusi, tuleb teha vähemalt uued sukeldumised Estonia vrakile ja seda uuesti filmida ja uurida.

See on ka paratamatu.


Arvata võib paljutki, teadmine aga on teine asi.
Liiatigi, kui seda peaksid toetama tõendid. Seega tuginevad
senised raportid tõenditele, mida pole kunagi kogutud. Kas tahtlikult või mitte, on juba teine asi. See ei muuda seniste „uurimiste“
tulemust usaldusväärsemaks.

Seetõttu on tobedasse olukorda pandud nii toonase rahvusvahelise laevahuku uurimise komisjoni liikmed kui hiljem kõik teised, kes seda raportit on pidanud või soovinud õigustada.

Nüüd hauarahu juurde: siin on tegemist mitmepoolse kokkuleppega ja meenutuseks nii palju, et umbes aasta tagasi tegin Riigikogus ettepaneku taastada Estonia erikomisjon, kes oleks tegelenud muuhulgas ka hauarahuleppe osalisriikidega, et muuta selle lepingu tõlgendust, ja viia asi poliitiliselt sinnamaani, et just nimelt - viidaks läbi uued sukeldusemised tõendite hankimiseks. Koalitsioon hääletas selle maha ehk hääletas eelnõu tagasi lükkamise poolt.


Ja kui nüüd veel keegi küsib – mis on selliste
komisjonide mõte üleüldse? Siis vastus on lihtne – uute tõendite kogumise kõrval hoida ja tekitada poliitilist survet, mis ei laseks valitsustel kabinetivaikuses omavahel kokku leppida ja asju kinni
mätsida.


Kui poleks olnud Riigikogu erikomisjoni, poleks
Rootsi valitsus 2 aastat tagasi ka kunagi sattunud olukorda, kus tal
tulnuks avalikkuse survel tellida uued uuringud. Ja tänaseks said nad oma raha eest taas vastuse, mis kinnitab uute pärisuuringute vajalikkust ja möödapääsmatust!

Seega loodan, et Eesti peaminister Andrus Ansip, kes on nädala lõpus Rootsis ametlikul visiidil, käsitleb muuhulgas ka hauarahu taasavamise küsimust, et läbi viia uued sukeldusemised. Kelle huve, kui Eesti inimeste omad, ta seal Rootsis veel esindama peaks?

Lõpetuseks - ei hakka siinkohal pikalt lahkama selle leppe kummalisust, kuid teadmiseks vaid nii palju, et juba mõnda aega ei ole merepõhjus lebaval Estonia vrakil omanikku. Pealegi asub ta rahvusvahelistes vetes. Seda ei valva keegi ega miski, ega tohigi seda teha ja lepe oma esialgse idee kohaselt on kaotanud igasuguse mõtte.

Seetõttu pole selle taha mõtet enam ka pugeda
ja üleüldse oleks viimane aeg seda kohta käsitleda mitte kui hauarahu vaid kui kuriteo toimepanemise kohta!

3 comments:

Ninataga said...

Mian olen kindel selles, et see kõik keerab ülesse hulga mereliiva ei midagi rohkemat.
See uurimine ei anna midagi.
vastused on mujal, kuid NOORUKENE prl.SEPP ei mäleta seda ega lihtsalt. Vanad "tegijad" hämavad. Isegi, kui preili Sepp midagi teab, siis lõikab poliitilist profiiti ja ei rohkemat.
Tüüpiline keskerakondlik populism, mida igal Keskerakonnaga seonduval teol näha võib.
Seega, see on surnult sündinud asjake, et saaks jälle vaid tähtis olla.

Piret1977 said...

Ma olen kogu aeg oodanud aega, mil Estonia huku pohjus valja selgitatakse. Me koik vaarime tode.

Unknown said...

Kahjuks on Estonia ümber käinud üks pidev hämamine ja keerutamine. Kasvõi jutt, et sügavus sukeldumiseks peaaegu võimatu.
See viimane väide on igal juhul vale, sest sellised sügavused (Tekid 60-65m, põhi ca.75m) kättesaadavad ka hobisukeldujatele. Kuigi mitte ilma eelneva koolituseta(Technical Diving).
Jutta Rabe ekspeditsiooni kuulusidki mitte töötuukrid, vaid tehnilised harrastussukeldujad.
Selge on muidugi see, et sellistes sügavustes sukeldumiseks tuleb kasutada spetsiaaalseidn (ja kalleid) hingamisgaasisegusid (Trimix).
Kuid tõele au andes võib tavalisest OWD litsentsiga hobisukeldujast huvi ja püsivuse korral koolitada tehnilise sukelduja kes võib sukelduda kuni 100m sügavusse.
Kardan, et varjata on seal nii ühte koma teist, sest ega siis muidu "hauarahu kokkuleppele" alla ei kirjutatud.
Hukkunutega vrakke on juba eesti rannikul küll ja veel, miks siis seal "hauarahu" pole kehtestatud?
Võtaks kasvõi "Jossif Stalin" Lohusalu sadama lähedal, "Myrtle", jne.
Sama käib ju ka "Titanicu" sõsarlaevade "Lusitania" ja "Britannic" kohta, kes samuti koos reisijatega põhja läksid
"Britannic" lamab Vahemeres 100m sügavusel ning sinna saab erilubadega sukelduda.
Olen ise hetkel poolel teel tehnilisse suunda. Huvitav oleks Estonia`le kindlasti laskuda kuid paraku tuleb selleks siis kodakondsust vahetada...
Iseenesest hea, et keegi selle teema on niimoodi asjalikult üles võtnud.
Ootaks huviga mismoodi see saladus kunagi päevavalgele jõuab

Lingid tehnilise sukeldumise kohta:

http://www.tdisdi.com/index.php?did=51&site=2

http://www.iantd.com/

http://www.bsac.com/page.asp?section=1605&sectionTitle=Technical+Diving+-+General