24.4.08

Evelyn Sepp: kuhu kadusid Estonia dokumendid!?

Eesti Ekspressi skandaalimaiguline ülevaade 2006.aasta lõpus oma töö lõpetanud nn Estonia uurimiskomisjoni protokollidest võib olla täis üllatusi igapäevasele lehelugejale, kuid kahjuks mitte selle töös osalenuile, kui välja arvata fakt, et väidetavalt ei ole Riigikogu arhiivis üht olulisemat dokumenti komisjoni Rootsi visiidi kohta.

Komisjonis valitsenud õhkkond oli pinev algusest lõpuni. Tõsi, eriti komisjoni sisuliselt viimasel istungil, kus kolleeg Trivimi Velliste väga huvitava avaldusega esines, mille sisu oli mäletatavasti seline, et ta on kogu aeg teadnud, kes ja mida (sõjatehnikat) veeti. Kolleegidele ta seda mingil põhjusel siiski ei avaldanud ...

Aga kadunud dokument on (oli) selles mõttes huvipakkuv, et kohtumiste käigus Rootsi mitmete ametnikega (sel hetkel ametis kui ka erus olnutega) heitsid need valgust nii mõnegi väite ja senise lähenemise ebaadekvaatsuse kohta.

Sellesama protokolli alusel pöördus komisjon ka Rootsi saadiku poole palvega edastada Eestile koopiad kirjavahetusest salajase sõjatehnika sisu ja otstarbe kohta, mille Rootsi oli peale sõjatehnika vedu ja selle põhjalikumat analüüsi Eestile edastanud. Loomulikult tuli meile vastus, milles sellist episoodi eitati täielikult.

Ma ei ole ise tegelenud ei dokumentide vastuvõtmise ega ka üleandmisega. See oli tehniline töö peale komisjoni volituste lõppu ja võimalik, et komisjoni esimehel Margus Leivol oma roll selles oli, kuid ma eeldan siiski, et kui arhiividokumentide nimekiri sellise sisuga kirjet sisaldab, siis see ka arhiivi jõudis.

Küll aga võttis Riigikogu Kantselei direktori Heiki Sibula sõnul palju aega, et katta ja kõrvaldada nn riigisaladust sisaldavad infoväljad, mida avaliku teabe seaduse alusel avalikustada ei tohi.

Ilmsiks tulnud seik sunnib lähiajal aega võtma, et vaadata isiklikult läbi ka ülejäänud arhiveeritud komisjoni materjalid. Professionaalsest huvist kasvõi, et tuvastada, mis ja miks võis mõne Riigikogu ametniku hinnangul olla sedavõrd sensitiivne, et seda mitte avalikustada.

Seega eeldan, et see dokument on arhiivist kõrvaldatud hiljem. Kuid kelle poolt ja miks, on siiski väga huvitav teada.

Isiiklikult lõppes minu kontakt komisjoni tööga, kuid mitte teemaga pärast lõppraporti juurde eriarvamuse esitamist, mis avalikustati ka selle lisana.

Seega pöördun ma täna Riigikogu juhatuse poole ja palun läbi viia ametkondliku uurimise, et selgitada välja puuduva ametliku dokumendi asukoht ning selle kadumise põhjus. Tegemist on väga tõsise juhtumiga.

Estonia kadunud dokumentide, filmide, tunnistajate, päästetute jne saaga näib jätkuvat …

2 comments:

Erlend Iganja said...
This comment has been removed by the author.
Erlend Iganja said...

See asi tuleb lõpuni ajada. Jõudu ja edu selles töös.

http://erlendiganja.blog.ca