9.2.08

Evelyn Sepp: Eesti tänab!

2008.aasta on Eestile Türgist toonud juba 2 head uudist.

Sel ajal, kui igal eestlasel on midagi öelda selle kohta kes maarjamaalastest pidanuks või kes mitte saama sel aastal Eesti Vabariigi poolt tänatud, on vähemalt Eesti – Türgi sõpradel rõõmustamiseks põhjust küll ja küll.

Eesti-Türgi suhete arendamise eest tänab Eesti oma 90-ndal juubeliaastal üht suurepärast inimest - Ali Galip Ilteri. Tänab südamest ja Galip on sellise auavalduse ka igati ära teeninud.

Mees, kes on Eestile pühendanud oma elust juba enam kui 10 aastat. Kes on Türgi-Eesti Kaubanduskoja president, Türgi-Eesti-Läti-Leedu Sõprusassotsiatsiooni (TELLFA) president, mitmete stipendiumi ja üliõpilasvahetuse projektide eestvedaja ja toetaja. Suur muusika ja kunstisõber, edukas ettevõtja ja innukas purjetaja, tõeline merekaru. Eestis toimunud Türgi kultuuripäevade korraldamise taga seisnud hall kardinal ja mitmete heategevusprojektide hing on väga innustav persoon, et lisaks riikidevahelistele suhetele avada silmad vastastikku huvipakkuvaks ühistegevuseks ka igal muul rohujuure tasandil.

Mul on südamest hea meel selle pärast, et Eestil on Türgis selliseid sõpru nagu Galip seda on.
Loodan, et peatselt õnnestub nii isiklikud kui ametikohased palavad õnnesoovid anda üle ka isiklikult.

Muide, Türgi suunalt on veel üks suurepärane uudis: nimelt moodustas käesoleva aasta 15.jaanuril Türgi Parlament Türgi-Eesti sõprusrühma. Nii sain ma endale ka lõpuks ametliku Türgi kolleegi, proua Özlem Türköne. Rühma kuulub kokku 14 inimest.

Eesti parlamendi Eesti-Türgi sõprusrühm oli esimene, mille möödunud kevadel kokku tulnud uus Riigikogu moodustas. Sellesse rühma on samuti kogunenud hulk Türgi sõpru - tervelt 19.

Kui lühidalt kokku võtta senised suhted Eesti ja Türgi vahel, siis on need ajalooliselt olnud head. Tõsi, viimastel aastatel on need siiski hakanud jõuliselt soojenema. Pean silmas seda, et lisaks heatahtlikule sõbralikkusele on kaardile ilmumas ka konkreetseid koostööprojekte, mis aitavad lisaks vastastikku öeldud soojadele sõnadele enam tunda ka sooje käepigistusi õnnestunud koostöö ja ärisidemete üle. Arenguruumi on aga veel palju.

No comments: