27.2.08

Evelyn Sepp: ainult olulistest asjadest!


Pilt pärineb http://www.elu24.ee/ -lt, autor Peeter Langovits ja pealkiri: Noored peol:))


Kuni see siin tekitab suhteliselt lõbusat, kuid samas siiski arusaamatud möllu, läheb päris elu omasoodu edasi.

Esmaspäeval tegin põhiseaduskomisjonis ettepaneku võtta kiireks, aga põhjalikuks ärakuulamiseks kokku kõik need jõuametkonnad ühelt poolt ja põhõiguste kaitsega tegelevad institutsioonid teiselt poolt,kelle asi on tagada inimeste põhiõiguste kaitse ka kriminaalmeneltuse ajal või siis, kui sellise menetluse alustamine kellegi mõttes võiks mõlkuda.
Soovitasin kolleegiele, et me peaksime saama selgust, miks politseist, prokuratuurist või suisa kaitsepolitseist tilgub pidevalt välja kriminaalmenetluslikku informatsiooni, mis ühelt poolt teeb inimesed ajakirjanduse vahendusel süüdi veel enne kui neile süüdistuski on esitatud, rääkimata siis kohtuotsusest.


Ning teisalt takistab ühel hetkel lihtsalt sõltumatut kohtupidamist. Mõtlen hirmuga, millal muutub mõni "eriti skandaalne" kohtuasi sel põhjusel kõlbmatuks.
See tähendab, et seda ei ole liigse, enneaegse ja kallutatud meediarünnakute tõttu võimalik enam pidada, kui tahta nii sisult kui ka vormilt veenvat sõltumatut kohtuotsust. Kardan, et ühel kurval päeval on see hetk käes, kui sellised meediakampaaniad jätkuvad.


Seega loodan peatset kohtumist ja sisukat ning eriti tulemuslikku komisjoni koosolekut teemadel, mis on mõneti ju inspireeritud kergejõustiklase Kristjan Rahnu hiljutisest juhtumist, kuid samavõrd ka poliitikute Vladimir Panovi või ka nn maavahetustehingutes hammaste vahele jäänud persoonidest.
Kui nad on süüdi, siis olgu see välja uuritud ja tõestatud ning kohtus nii otsustatud.

Kohut mõistab aga kohus ja mitte keegi teine. Seni peab olema aga
kaitstud inimeste õigus süütuse presumptsioonile. See on väga oluline
õigus, riigile aga kohustus, mida ei tohi päevapoliitiliseks omakasuks
välja vahetada.


Aga sellistena need juhtumid just välja paistavadki.


No comments: