4.1.08

Evelyn Sepp: olukord Gruusias on pinev

Vähem kui ööpäva pärast on kõigi Gruusia presidendikandidaatide kaardid laual. Kui on mäss, siis mäss, kui terror, siis terror. Kui rahu, siis rahu. Viimast on küll raske uskuda, aga rõõm eksimisest oleks see-eest siiras.

Mõned põgusad tähelepanekud enne valimispäeva:
Esiteks. Tbilisi linnapildis on selgelt valimistel osalemas vaid üks kandidaat - Mihhail Shakashvili. Tema majasuuruseid plakateid, busse, videoekraane on kesklinn täis. Teisi ei ole, ja kui olla veelgi täpsem, pole ka pindu, kus nad soovi korral võiksid end reklaamida.

Teiseks, nimetada olukorda rahulikuks ja stabiilseks, mis on demokaatlike ja vabade valimiste eelduseks, olukorras, kus iga uus päev toob üha uusi uudiseid opositsioonikandidaatide kampaaniameeskondade liikmete a - tulistamisest, peksmisest või b-kontoritesse või kodudesse heidetud lõhkekehadest, seda kindlasti ei ole.

Kolmandaks, kampaaniaüritusi kui selliseid siin oldud päevade jooksul Tbilsis näha ei ole. Raske on hinnata, on need keelatud, sisuliselt võimatuks muudetud, või piirab neid vähene vahendite olemasolu, v.a. muidugi Shakashvili.

Väidetavalt ei tulnud üks kandidaat OSCE korraldatavale vaatlejate briifingule põhjusel, et ta palus avalikult valitsuselt garantiid oma elule ja turvalisusele. Mida ei antud. Ja nii me ühe skandaalsema kandidaadiga ka ei kohtunud.

Neljandaks. Mihhail Shakashvili on keeldunud valimisdebattidest. Tema sõnul ei ole kombeks, et presidendikandidaat, vähemalt tema kaliibris, osaleb enne 1.vooru toimuvatel debattidel. Ta lubas armulikult seda teha enne võimalikku 2.valimisvooru, mis peaks vajadusel toimuma kahe nädala pärast.

Viiendaks. Vastasseis kandidaatide leeride vahel on kaugel tervest ja vastutustundlikust valimisõhkkonnast. Ühelt pool kümntesse või sadadesse miljonitesse Ameerika dollaritesse küündivad "kingitused" riigieelarvest, väidetavalt hirmu all toimetav riigiaparaat, kel arvestades siinset olukorda tööjõuturul palju võimalusi poliitilisse ebasoosingusse langeda ilmselt ka ei ole, teiselt poolt süüdistused valimiskampaania sisulisest võimatusest, meediapiirangutest ja karjuvast ebavõrdsusest igas mõttes ressursside omamisel.

Kuuendaks. Opositsioon on andnud mõista, et valimistulemusi igal juhul ei aktsepteerita, sest need on saadud ebademokraatlike valimiste tulemusel ja Shakashvili on andnud teada, et koik on korras. Kohalik meedia kajastas opositsioonisaadikute reedeseid kohtumisi vaatlejatega kui „kaebamist”.

Mina ei tea ega söanda anda hinnangut, kas Shakashvilile on Gruuias reaalset alternatiivi. Kas moni teine kandidaat on parem kui tema. Küll aga vastutab ta täiesti ebaterve õhkkonna ja olukorra eest, mis on tekkinud. Ja mis sai eriti selgeks novembris toimunud sündmuste järel.

Ja ma ei kujuta ette, milliste "demokraatia" standardite kohaselt pidanuks näiteks Eesti avalikkus demokraatlikuks ja vastuvõetavaks valimisi, mille käigus näiteks Ilves jaganuks miljonite dollarite eest riigieelarvest elektri ja kütusearvete tasumiseks vautshereid ja kingitusi ja tema kampaaniameeskond või sellega seotud isikud ning riigi julgeolekuteenistus jahtinuks näiteks Rüütli valimismeeskonna liikmeid. Panne nende ukse taha pomme, heites nende kontoritesse lõhkevaid granaate, tulistades neid jne.!?

Ja meediast räägitaks siin selle kõige taustal kui riigi ja opostisoono omast, mitte aga kui vabast meediast. Meenutuseks, selle „opositsiooni” meedia ainukese telekanali peksid segi ja panid valitsusjõud samuti kinni. Novembris.

Seega ootame ärevat homset ja eelolevaid nädalaid!

3 comments:

Unknown said...

Saakashvili,mitte Shakashvili!!!

Tarts said...

Tead, see on tegelikult transkriptsiooni küsimus ja väga raske isegi öelda, kuidas õigem oleks - algset kuju nagunii ilma hääldusmärkide ja elementaarsete teadmisteta georgia hääldusreeglitest kätte ei saa. Tegelikult peaks ju meite transkriptsioonis üldse "sh" asemel "š" olema, aga teatavasti võib see kooditabelite erinevusi arvestades üsna veiderlõbusaid kujusid võtta. Ja kui ülejäänud jutt on üsna selgelt "kallutatud" (nagu nimetaks seda juttu KE hää liitlane RL), siis nime õigekiri on küll viimne, mille üle halada.

Tarts said...

Hmh, eelnev postitus oli mõeldud vastuseks esimesele kommentaatorile, aga välja kukkus nagu ikka. Ei, ma ei sinatanud lugupeetud Evelyn Seppa, ei ole au isiklikult tunda.

Küll aga tõmblesid sõrmed klavistuuri järele blsogiteksti lugedes. Mitte, et mul aimu oleks Gruusia/Georgia hetke olukorrast. Kindlasti on Saakašvili üsna kaugele tuntava diktaatori järgi haisev, aga positsioneerigem end kuidagi - itta või läände. Kui läände, siis tunnistagem, diktaator ehk küll, kuid säärane, kes püüab koha peal nii et ninast veri väljas (tundub küll, et reeglina mitte enda ninast) läänlikke väärtushinnanguid juurutada ja utilitaristlikku maailmapilti viljeleda. See ju võiks meile sobida või kuidas? Selle vastu viriseda on preili (või proua?, mul tõesti ei ole Teie perekondlikust seisust hallimatki aimu) Sepa poolt üsna silmakirjalik.

Või kas on? Ehk peitub see silmakirjalikkus hoopis mujal?

Üks suur KE sõpru, Linnar Priimägi, on otse ja avalikult välja öelnud: "Teate, mulle see demokraatia sugugi ei meeldi. Ei ole kunagi meeldinud." Ei ole kontekstist välja rebitud, ei ole. Mitte küll sarnast suhtumist kogu KE'le üle kanda soovides, siis midagi võiks siiski ideoloogi poolt öeldu kohta ka erakonnale üle kanda. Kui KE juhtimine pole autoritaarne, siis mis võiks olla selle asja kohta õige nimetus? Marionett-diktaatorlus? Kusjuures nukujuht pole mitte üks inimene ega suletud väike seltskond, vaid kes tahes? Millega muuga seletada seda, et iga sõna peale, mis suur juht ja õpetaja lausub, vastab saal tormiliste ovatsioonidega.

Mis ma eelnevaga öelda tahtsin, on, et ega ometi prl. Sepa kätt mitte kadedus ei juhi? Et näe - georgiinid/grusiinid (ahem, julgen meenutada, et ükskõik kumba neist pole olemas - Gruusia/Georgia territooriumil elavad 4 erinevat rahvust) võivad, aga meie ei või !?!?!? Oleks ju kena Suurt Juhti kõigilt reklaampindadelt kaeda, miks peaks ta oma kallist aega ja suust pudisevaid kuldmune mingitel debattidel kulutama, millejaoks inimestele rääkima, et tema on targim, parim ilusaim...

Tõepoolest - milleks? Olgu öeldud - ma pole kah mingi demokraatia sõber. Süsteem, kus iga saast (jumala eest, ärgu keski siin kommentaaris mainitu ja end ära tundnu seda isikliku persooni suunas pihta sihituks arvaku) on võimeline võimu lähedale saama ja, vähe eelnevast, ka arvab enest selle realiseerimiseks võimeline olema, ei saa kuidagi hääks ilmakorralduse vormiks pidada. Ent veelgi halvem on totaalne ja vägivaldne massiline heategemine.