11.12.07

Evelyn Sepp: Jõks versus Jõks

Mõistagi on tekkimas kahetsusväärne olukord, kus Vabariigi President on Riigikogule esitanud kandidaadi, kes teadaolevalt ei pälvi selle toetust. Kas põhjus on oluline? Tegelikult ei olegi. Eks igaühel ole oma põhjus...

Milles aga küllap kõik erakonnad ühte meelt on – on soov omaarvates valida parim kandidaat. Seda kummastavam on taaskord kolmanda sektori katusorganisatsioonide padutige ja ründav avaldus, et just Jõks on parim ja kõigi teiste kandidaatide esitamine ja toetamine on suisa ebademokraatlik. Ohtlik, kirjutavad nad.

Mulle tundub aga, et kui midagi selles olukorras ohtlikku on, siis vaimsuse ning valikuvabaduse puudumine. On ainult üks õige seisukoht ja ainult üks õige valik. See hirmutab tõeliselt.

Millest selline avaldus ehk räägib? Kas sõnum on see, et nii saab seista oma kandidaadi poolt? Kas sõnum on see, et nii saab seista Reformierakonna ja Keskerakonna vastu? Kas sõnum on see, et just Allar Jõks on parim valik Maarjamaal?

Mina ei tea, aga avalduse teksti analüüsi tehes jõuab paraku järeledusele, et rünnates parteisid, kes nende kandidaati ei toeta, kes aga samuti esindavad valimiste tulemusel umbes veerand miljonit Eesti inimest, on sisse võetud pigem poliitikuid, mitte kodanikke esindav positsioon. Vastasel juhul piirdunuks see avaldus oma eelistuste teadaandmisega kandidaadi kohta ja selle tugevuste kiitmisega, mitte aga teiste manitsemisega ja halvustamise või suisa ähvardamisega.

Mille pärast on aga olukord ebamugav, on see, et president on oma
naha päästmiseks esitanud kandidaadi, kes toetust ilmselt ei pälvi, kuid see-eest politiseerinud ka kõik ülejäänud valikud.


Nii aga ei pidanuks minema. Natuke enam selgroogu oodanuks. Ja korralikumat kodutööd.

Kui midagi veel lisada, siis seda, et olen kokku puutunud kõigi kolme kandidaadiga, kes on olnud kõik ka minu õppejõud. Muide head õppejõud. Aga mis veel olulisem, nende hulgas on ka tõeliselt hea kandidaat õiguskantsleriks ja olen kindel, et ta selleks ka valitakse! Ja valitakse selle pärast, et ta on oma ala proff, hea suhtleja ja tasakaalukas ametiisik.

6 comments:

Unknown said...

Aga miks mitte sõnagi sellest, miks sina/keskerakond siis jõksi ei toeta?

Katrin said...

Ei mäleta, et Kesk ja Reform oleksid varem kooris NII VALUSALT reageerinud ühe seltskonna avaldusele. Järelikult on Jõks erakondade rahastamisega puudutanud väga hella teemat ehk siis me kodanikena ei kujuta ilmselt ettegi, kui hullud asjad tegelikult on.

Evelyn Sepp said...

veikole,

minul on minu kandidaat, keda ma toetan põhjusel, et ma arvan, et ta on paremgi kui praegu pakutu.
seega väga lihtne põhjus.

Evelyn Sepp said...

siilile,

pärast seda, kui ma nägin täna õiguskantsleri vastust ühele kirjale, umbes kaks ja pool paarirealist lõiku a la et te ei saatnud mulle kirja läbi oma kantselei kodukorra seaduse sätete tähenduses ja ma nüüd hakkan sellega millalgi tegelema, ja tal läks sellise vastuse saatmiseks aega enam kui 1 kuu, arvan ma, et ehk on aeg anda selge signaal, et nii ei saa selle kantselei tegevust ka kuidagi normaalseks ega aksepteeritavaks lugeda.
Tegi väga kurvaks ja natuke vihaseks ka.
Ja kummalisel kombel ei ole isegi Riigikohtu põhiseaduse järelvalve kolleegium jõudnud üheselt selgele seisukohale, kellel milles õigus on ning seetõttu arutas erakondade rahastamise teemat muide Riigikohtu üldkogu. Nii ei näe ma ka kuidagi keskerakonna süüd.
Seega, siil, ilkumine on kole labane. Pole vaja sellele aega raisata!

propsis said...

Kas siis rahva arvamus midagi ei loegi? Postimehe hiljutise veebiküsitluse põhjal pooldab Jõksi jätkamist 94% vastajatest. Nii suurt avalikkuse üksmeelt poliitika küsimustes ma varasemast ei mäletagi. Vt http://www.postimees.ee/online/gallup_arhiiv.php

Jõksi läbikukutamine võib saada valijatele oluliseks indikaatoriks, et kumbki suurerakond ei hooli rahva huvidest, vaid eelistab mängida omakasupüüdlikke poliitmänge.

Anonymous said...

85cc免費影城 85cc免費影城免費影片85cc免費影城免費情色影片觀賞免費A片線上看aa片情色電影小站微風成人080苗栗人聊天室SEX520免費影片免費成人圖片區日本免費a片aaaaa片俱樂部影片線上免費a片080豆豆聊天室85cc免費影片aaaaa片俱樂部影片av168成人jp成人素人露出大全集嘟嘟情人色網aaaaa片俱樂部影片免費ava片線上看sex520免費影片85cc免費影片 免費成人影短片下載85cc免費影片sex520免費影片免費色情a片天堂SEX520免費影片線上看※免費a長片※a片 aa免費看夜未眠成人影城免費下載電影av168成人視訊交友高雄網85cc免費影城台灣kiss色情貼圖sex520aa免費影片sex888影片分享區日本成人短片熊貓成人貼片免費A片線上看aa片a片線上看aa片免費看aaaaa俱樂部影片情色a片080cc成人色網情色文學成人小說色咪咪影片網免費 a 長片線上看免費a片線上看SEX520免費影片後宮電影院線上a片aaaaa片俱樂部影片sex貼片區線上免費a片※免費視訊辣妹脫衣秀※aa免費看SEX520免費影片007色情貼圖網av168電影院avdvd-av168成人sex520免費影片金瓶影片交流區av1688影音娛樂網&甜心寶貝直播貼片&BT成人論壇色色網免費色咪咪影片微風成人影片日本美女寫真集383成人影城av女優免費線上a片aaaaa片俱樂部影片微風成人 影片區aa免費看aasex888影片分享區0204movie免費影片a片