3.1.07

Evelyn Sepp: Hukkame Saddami – mine õige põrgu!

Välisministeerium Rävala Puiesteel on Teaduste Akadeemia Raamatukogu vastas. Polnuks kaugele minna, et järgi küsida, mida tähendab moslemile surm poomise läbi.
Mõned nädalad tagasi raporteeris Eesti välisminister Urmas Paet peale oma Rootsi kolleegiga kohtumist usinalt meediale, et “Eesti ja Rootsi on teinud Estonia hukuga seotud teemadel alati tihedat koostööd. Ta meenutas justiitsminister Rein Langi nädal varem toimunud visiiti Rootsi, kus kohtumised olid väga avatud.“

Tihedat ja suurepärast ei ole seal tõsi kunagi ja mitte midagi olnud, aga Eesti on selle teemaga seotud. Seega on vähemalt teoreetiliselt võimalik võtta seisukohti ja anda hinnanguid.

Iseasi, kui neid sunnib võtma soov kolleegile lihtsalt meeldida.

Kust aga tuli tarkus kiita Saddam Husseini hukkamist, jääb täiesti arusaamatuks.

Pärast välisminister Urmas Paeti poolt järgi kiidetud Eesti positsiooni, mille kohaselt “Eesti austab Iraagi kohtu otsust Saddami suhtes,” tekitab kohalik poliitiline kompetents lihtsalt õõvastust.

Austab mida!? Kas legaalset või legitiimset otsusust. Kas ainult sellist, mille on teinud selleks volitatud institutsioon, või siis seda, et selle põhimõtted sarnaneksid neile, mille meie endile ülimaks oleme seadnud? Mida me seal kaitseme!?
Iraagi sõja algupäevil võis veel kuidagi mõista, et Eesti Vabariik kujundas oma seisukoha enam-vähem pressiteadete järgi. Et kui Washingtonist ikka saadeti press- release välja, et on vaja ja demokraatia on hädaohus, siis Eesti otsustas, et kui juba ajalehed kirjutavad, siis küllap see ka hea otsus on.
Pärast USA läbikukkumist Iraagi sõjas, pärast liitlasvägede põhimõttelise väljamarsi algust, pärast Quantanamot ja ohjeldamatut kodusõda, mis sellest kõigest Iraaki maha on jäänud, käituda aga samamoodi – no see on liig, mis liig.

Eestis on ju ometigi inimesi, kes suudaksid ministrit ja vajadusel teisigi huvilisi Husseini hukkamise kultuurilisest tähendusest teavitada. Ja kui seda tehti, aga mingil põhjusel ei kuulatud, on lugu “ajudega” hoopis narr.

See, et teiste rasside esindajad tunduvad vähese vaatamiskogemuse juures ühte nägu olevat või et näiteks asiaatide emotsioone on samal põhjusel raske välja lugeda, ei tähenda, et neid ei ole.

Kui nn suur valge lääs leinas kunagist USA presidenti Gerald Fordi, siis on loomulik, et ka Hussein tekitab miljonites siiraid tundeid. Ja kui tema elu tundus mitmetel põhjustel ehk mitte kõige väärtuslikum, siis just neil kultuurilistel põhjustel väärinuks ta vähemalt “väärikat” surma.

Pragmaatilistel reaalpoliitilistel põhjustel. Selles kultuuris alandava surmaga kätte maksta ei ole just kuigi ettenägelik.

Ja samale põrguteele asumisega on võrreldav jaht kurikuulsast hukkamisest avalikuks tulnud mitteametliku koduvideo tegijatele.

Seegi tundub nii mulgine – kui meil pakuti mõni aeg tagasi ühele pealinna volinikule altkäemaksu teise poliitilisse leeri üle minemise ees, siiski kiruti ju peamiselt seda, et ta söandas selle katse linti võtta, mitte aga pistisepakkumist ega pakkujat.

Ma ei tea, mis mõtetega pärast selliste avalduste tegemist Paetite peres aastavahetuse pidulauas edasi istuti ja verivorste järati, aga Hurmal oldi seisukohal, et Eesti sugune väikeriik ei tohi omada inimõiguste teemal topeltstandardeid. Liiatigi, kui selle hind ja väärakus vaatab meile vastu meie endi väga hiljutisest lähiajaloost, kasvõi MRP aegadest.

Peatsete kohtumisteni!
Evelyn Sepp

14 comments:

artma said...

ei väsi ma imetlemast Evelin Sepp'a!

Manjana said...

Pole siin midagi, et ainult välisminister süüdi! Koos te oma valitsusega selle supi olete kokku keetnud, koos peate ka ära sööma. Või on välisministril ainuõigus kogu valitsuse nimel oma isikiku arvamusega lehvitada? Evelyn, tuha enesele päheraputamine oleks hoopiski sündsam tegevus, kui teiste verivorstide kallal urgitseda.

RLeinberg said...

juttu teemadel seadus, legitiimsus, jms., v6iks alustada sellest:

As of 2006, Idaho and Oklahoma are the only other states in which execution by firing squad is legally available (as backup methods only; both states use lethal injection as their primary methods of execution).

T6lge: Alates 2006.a. Idaho ja Oklahoma on ainsad osariigid kus juriidiliselt on v6imalik hukkamine mahalaskmise läbi (kui ainult varuvariandid; mõlemad osariigid kasutavad mürgitamist kui peamine, primaarne hukkamismetod).

Miks on see oluline?

Presidendi valimised...

Kas on nii et JOKK ütleb on nii mürgitamine kui mahalaskmine saadaval ja ma muudkui valin... Üks on peamine, primaarne, ja teine on varuvariant.

Selline oli ka Eesti p6hiseaduse loojate mõte mida te Kera... (jätan sõna ütlemata et ei kustutataks) jõhkrakt ja nõmedalt moonutasite.

Teil pole mingit moraalset autoriteeti et moraali puutuvas s6na v6tta.

Andreas Prausen said...

Lugupeetud Evelyn Sepp!

Kogu see jutt, mida te kirjutasite Saddami hukkamise ja sellega seonduvate avalduste kohta on absoluutselt õige. Olen teiega nõus, et Eesti Vabariik poleks pidanud sellist välispoliitilist avaldust tegema. Veelgi enam, paljudel juhtudel tasuks Eesti Vabariigi esindajatel üldse vähem rääkida, sest vait olles jätab isegi loll endast targa mulje...

Kahjuks käib aga see ka teie kohta ja siinkohal tooksin ära lõigu teie postitusest, mis mind üldse seda kommentaari kirjutama ajendas:

Pärast USA läbikukkumist Iraagi sõjas, pärast liitlasvägede põhimõttelise väljamarsi algust, pärast Quantanamot ja ohjeldamatut kodusõda, mis sellest kõigest Iraaki maha on jäänud, käituda aga samamoodi – no see on liig, mis liig.

Kas ma tohin teilt paluda, et pühendaksite oma blogi mõned järgnevad sissekanded sellele, et selgitaksite, miks teie, kes te räägite USA läbikukkumisest ja liitlasvägede väljamarsist, hääletasite alles mõned nädalad tagasi, 19. detsembril eelnõu 1052 OE ehk Eesti Iraagi missiooni pikendamise poolt?

Mälu värskendamiseks: hääletustulemused leiate siit.

Ja ärge hakake oma poolthäält põhjendama parteidistsipliini või muu sellisega - vaatan samast protokollist, et teie erakonnakaaslane Jüri Šehovtsov leidis endas kodanikujulgust hääletada vastu.

Lisaks vaatan stenogrammist, et te isegi ei võtnud kordagi selles küsimuses sõna, kuigi teie blogist tundub nagu teil oleks selles küsimuses oma arvamus.

Ehk siis alguse juurde tagasi tulles - sellises olukorras oleks teil, Evelyn Sepp, targem olnud vait olla. Tulla nüüd oma blogis moraali lugema - no see on liig, mis liig.

Joosep-Georg said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Joosep-Georg said...

Huvitav, miks Kerakonna pressimootor on otsustanud Edgarist blogi kaudu maalida positiivse, Evelynist aga negatiivse pildi...

Mauri Magabund said...

Tubli Evelin, väga lahe kommentaar, Paet on tõesti lolli möla eest maeiütlemismaterjalist ja kuipikka nööri väärt, aga siiski ühinen Costello küsimusega.
Et õpetame odavate eludega liivaneegrite peal oma sõjaväge välja? Saadaks nad järsku Tšetšeeniasse?

Anonymous said...

Huvitav - kas keegi surmaotsusest kaugemale ka vaatab. USA vaatas kindlasti! Mis iganes ka selle tagajärel nüüd juhtub, oli see kindlalt ette planeeritud. Või julgeb keegi väita, et sellised asjad juhtuvad "suure võimu" kontrollita?

Poomissurm oli ju kunagi ammu väga "meelelahutuslik" ehk siis hirmutav ja aitas väga palju kaasa rahva juhtimisele.

Huvitav ajastu, milles me elame...

Unknown said...

Nii Estonia huku, kui Saddami poomise taga on ühed ja samad jõud. LKV-l
on materjalid Estonia kohta. Miks
Ilves ei pärinud nende kohta Bushilt
midagi- ons 10 ameeriklaste poolt
röövitud eestlast, kes vaevalt enam elus on, peenrahas mängus, kus kellegi kaukaid täitev raketi osa, mis Paldiskist oli varastatud ja siis ära ostetud, oli vastukaubaks. Last kuulus Lepiksonile. Oli ta surm sellega seotud ?
Need asjad on läänes AJAKIRJANDUSES ilmunud, meil pole aga nagu kuuldudki, et alev lasti põhja tänu ebaõnnestunud tracki eemaldamisele tormisel merel.
Kas kordub sama stsenaarium, mis
kriminaalasjaga siseministrite,
dollaripeaministri ja teiste puhul- asjaga võimalikult seotud Laar PEAB saama võimule, et ISE asja ajada. Muidu pole kohtulaud enam kaugel.
Kes toob selgust ?

Oop said...

Guantanamo, mitte Quantanamo.

Evelyn Sepp said...

ahh-ahh-haa, imetlen ise kah ennast vahel:))

Sirjele nii palju, et täna saab ära hoida ainult uusi vigu, vanad on tehtud. Iraaki minemise lugu on kõigile üldteada. Paraku on tõsi ka see, et lihtsalt minema jalutades halveneb olukord ilmselt mõõtmatult. Loll olukord igatahes. Kui asja juures mingit arengut on märgata, siis vähemalt nii palju, et täna nimetatakse asja õige nimega - tegemist on puhtakujulise okupatsiooniga Iraagis. Olgugi, et see toimub justkui ametliku võimu palvel. Tegelikkus aga ükskõik millisest vaatenurgast võttes, on palju-palju keérulisem.

Minu paeti-kriitika käis ja käib sellise rumala ülereageerimise peale, milleks eestil puudub nii vajadus kui ka kompetents.

Ei läinud ju palju aeg mööda, kui erinevalt paetist, oli eruoopa ja ka ameerika husseini hukkamise suhtes ülikriitilised.

Nii et miks meie ometi...???

rleinbergile - arutlesin hiljuti noorpoliitikute debatilm mis see jokk on.
kui Te olete juhtunud lugema Masside mässu, siis see jokk jutt on tüüpiline massiinimese mula. Massinimese oma sellepärast, et sildi saab külge kleepida kõigile, mis oma arvamusest ja veendumusest erineb. Tähtis pole ju teada, vaid arvata. Pole vist saladus ka see, et mida keerulisem küsimus, seda rohkem peab teadma, et seisukoht kujundada. Aga massinimene ei kahtle oma ainuõiguses või ainuõigsuses. Tema teab!
Palju õnne. Mina eelistan kuuluda pigem eliitinimese alaliiki. Sellesse, kes kahtleb ja endale ka kriitilisi küsimusi esitab. LIhtsalt selleks, et aru saada, kas ma tean midagi või lihtsalt arvan, et tean. Selles, nagu mõistate, on olemuslik vahe.

mr costello väärib pikemat vaidlust ja selgitust, mille loodan lähiajal ka sõnastada:) Aga tänan tähelepanu eest igal juhul.

Evelyn Sepp said...

joose-georgile ja maurile:

no leppige vahelduseks kokku, kas must on must või ei ole. loomulikult tahaks olla igas pulmas pruut ja igal matusel kadunuke, aga alati ei tule vist välja. Tegelikult ei taha kah.
Kuidas teile tundub mõte, et vähemalt ühel on aja jooksul võimalus ehk oma seisukoht ümber kujundada. Poleks ju paha, kui mõni järgmine lugu oleks teie mõlema arvates lahe?!

Evelyn Sepp said...

kristjan, tegelikult läks nii, et Bushi Iraagi plaan on vist juba ette läbi kukkunud. igatahes oli ka tema juhtunu suhtes üllatvalt ülikriitiline nagu ka Briti peaministi parteikaaslasest järeltulija - praegune rahandusminister.
Seda enam oli see jabur, et üritasime kraapida kintsu, mida selle omanik oli juba ise süganud.

Evelyn Sepp said...

heldur,
sinu paralleelil võib rohkemgi kui me oleme valmis uskuma sidet ja sisu olle.
olen seni oma estonia teemalise tegevuse kommenteerimisel siin foorumis pisut kõhklev olnud, kuid ei välista, et see oleks siiski õiglane.
ärgu keegi mõelgugi, et olen pillid kokku pannud ja vaikselt asjasst loobunud.
Ei ole!